Skocz do zawartości

[do 8000] cube reaction gtc pro 2012 - pomoc w doborze rozmiaru

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, zastanawiam sie nad kupnem tego roweru ale nie wiem czy 20'' bedzie ok.

Moj wzrost 185cm, dlugosc nog 93cm

CUBE Reaction GTC Pro

obliczajac wielkosc ramy wedlug przyjetych "wzorow" na forum tj. dl.nóg x wspolczynnik /2,54 wychdozi mi rozmiar 21'' ale takiego nie ma do wyboru wiec jestem na pograniczu.

I tutaj pytanie czy brac 20'' czy tego 22''. Zaznacze, ze jezdze tylko po lesie, sporo zjazdow, podjazdow.

Napisano

Przy tym wzroście i sposobie jazdy brałbym 20"

W terenie zdecydowanie lepiej ciut mniej niż więcej. Też zawsze dobieram rozmiar ciut w dół bo unikam asfaltu jak ognia ;)

Napisano

@makro

zastanów się dobrze nad tym modelem - nieporównywalnie lepszym rozwiązaniem wydaje się być Reaction Race w tej samej cenie:

- lepsze opony [Evo] dobrane do XC, w przypadku GTC dostajesz najprostsze Rapid Rob [Perf] (opona na poziomie Black Shark);

- Reaction Race jest cały zbudowany na bazie Shimano XT 2012 - napęd, hamulce, manetki - GTC to miszmasz Deore, SLX i XT [manetki SLX, które zabiorą całą przyjemność zmiany biegów];

- Reaction Race jest lżejszy;

- Reaction Race wyposażony jest w RS Reba RL 2012 - amortyzator o wiele łatwiejszy i prostszy w serwisie;

- Raection Race wyposażony jest w hamulce XT 2012, które są nieporównywalnie lepsze od F RX, które powszechnie uchodzą za bardzo przeciętne [by nie napisać fatalne];

- Reaction Race wyposażony jest w lepsze koła DT.

http://www.cube.eu/en/hard/pro/reaction-race/

cena jest identyczna.

Napisano

Dzieki, w sumie nie zauwazylem jakos tego modelu bo tak sie zapatrzylem na tą karbonową ramke, ze stracilem glowe :)

Osprzęt ewidentnie widać ze jest lepszy. Jestem tylko ciekaw jaka jest roznica wagowa pomiedzy tą ramką a rama w gtc.

Tylko ze wyrazna zaleta karbonu jest niezle tlumienie drgań w porownaniu do aluminium;/

Napisano

rama Reaction 2012 waży ok. 1480 gr.

rama Reaction GTC 2012 waży ok. 1290 gr.

wagi bez haków, sterów, podkładek, etc.

co do tłumienia, to musiałbyś przejechać się na obydwu rowerach. zmieniłem rower zbudowany na bazie Giant XTC na Cube Reaction i wbrew powszechnej opinii odniosłem wrażenie, że jednak Cube lepiej tłumi drgnia. zdaję sobie sprawę, że porównuję aluminium do aluminium, lecz najważniejsze są własne odczucia.

Napisano
wbrew powszechnej opinii odniosłem wrażenie, że jednak Cube lepiej tłumi drgnia

Bo rama Reactiona jest tak zaprojektowana, że jest bardzo sztywna wzdłużnie i poprzecznie a jednocześnie dość dobrze amortyzuje w pionie. Im kierownik jest cięższy tym lepiej. Gdzieś wyczytałem że tak naprawdę świetnie to czuć od ok. 80kg, sam ważę prawie 90kg i faktycznie to działa. Przesiadając się z Treka, który jest znany ze sztywności, również subiektywnie odczułem wzrost sztywności oraz lepsze tłumienie pionowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...