Sequence Napisano 30 Czerwca 2012 Napisano 30 Czerwca 2012 Witam. Tak jak w temacie, poszukuję dobrego roweru MTB do 700zł (ew. mogę dołożyć 50zł). Nie jestem jakimś rowerowym zapaleńcem, myślę że w tej cenie coś się znajdzie. Sprzęt musi być nowy. Znalazłem takie o to rowery: http://allegro.pl/la...html#tabsAnchor http://allegro.pl/ro...2455413550.html http://outletbikes.i...hexagon-v2.html Czy są warte swojej ceny? Który jest najlepszy?
CzarnyMario Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 W tej cenie szału nie będzie, ale do rzeczy. Kands energi 500 odrzuciłbym od razu ze względu na stalową ramę. Lazaro ma amortyzator z gwintowaną rurą sterową 1" - gdybyś za jakiś czas chciał zamienić amortyzator na lepszy, to możesz mieć kłopot, bo tak mocowanych amortyzatorów jest mało a w dodatu modele z niższej półki. Jest jednak małe ale, główka ramy wygląda mi na dziwnie grubą, tak jakby była przystosowana do amortyzatorów z rurą sterową 1 i 1/8", a ten który jest, zamontowano za pomocą adapterów. Jeżeli mam rację (najlepiej zadzowoń do sklepu i zapytaj), to brałbym Lazaro, za amortyzator Suntour'a (kross: zoom), korbę Shimano (kross: suntour), 7-mio biegowy wolnobieg (kross: 6 biegów). A jeżeli nie mam racji to wziąłbym Krossa Hexagon V2, chociaż tu na pierwszym zdjęciu też jest amortyzator z gwintowaną rurą, ale wygląda mi to na zdjęcie katologowe, bo na następnych zdjęciach jest OK (1 i 1/8" mocowanie Ahead). Gdyby Ci się udało zwiększyć budżet do 850 zł to rozważ Kands Energy 1100 Allegro lepszy amortyzator, z tyłu kaseta zamiast wolnobiegu, lepszy tylna przerzutka.
Sequence Napisano 1 Lipca 2012 Autor Napisano 1 Lipca 2012 Niestety, 750 to jest max. Napisałem im meila, ciekawe co odpiszą Jakie są różnice pomiędzy ww. Lazaro a Krossem?
CzarnyMario Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Napisz jeszcze jaki rozmiar Cię interesuje, bo teraz wczytałem sie w opis do krossa który przysłałeś i widzę, że specyfikacja też jest różna w zależności od rozmiaru i koloru. np w dwóch pierwszych są najtańsze manetki shimano sis, są nieorgonomiczne a w dodatku w przedniej nie ma indeksacji W większości występuje ten sam problem z rurą sterową amortyzatora jak w lazaro. na plus Lazaro: - amortyzator Suntour, nie znam tego modelu, pewnie zwykła sprężyna + elastomer, ale suntour robi dobre amortyzatory, o dobrym amortyzatorze Zoom nie słyszłem, a taki jest w krosach. - korba shimano, najtańszy model, sztywnością nie grzeszy, ale to jednak shimano, w krossie w najlepszym przypadku tani suntour (a może być gorzej), który ma opinie bardzo miękkiej. Pozostałe komponenty porównywalne.
Sequence Napisano 2 Lipca 2012 Autor Napisano 2 Lipca 2012 Interesuje mnie rama 19''. Amortyzatora raczej nie będę zmieniał - przecież nie jest to rower na lata. Na którym z nich uzyskał bym większą prędkość?
CzarnyMario Napisano 2 Lipca 2012 Napisano 2 Lipca 2012 Na którym z nich uzyskał bym większą prędkość? Teoretycznie taką samą, z tyłu najmniejsza zębatka 14z, z przodu (stwierdzam na oko, bo nie jest napisane, a wszystkie te korby występują w dwóch wariantach 48-38-38 i 42-32-24(22)) największa 42, czyli jeden obrót korbą to przejechane ok 6,25 metra, chyba że w którymś znich występują korby trekingowe to będzie trochę szybciej - największa 48z , wtedy 1 obrót korbą to przejechane ok 7,15m. Żeby miec pewność musisz się skontaktować ze sprzedawcą. Amortyzatora raczej nie będę zmieniał - przecież nie jest to rower na lata W takim razie brałbym Lazaro, (aczkolwiek oba krossy 19" mają mocowanie ahead). Nie napisałeś, gdzie zamierzasz jeździć (w jakim terenie), skoro zależy Ci na wiekszych prędkościach to może rower crossowy? np ten: http://allegro.pl/meski-kands-stv-700-szybki-solidny-lekki-cross-i2443168170.html
Sequence Napisano 2 Lipca 2012 Autor Napisano 2 Lipca 2012 Napisane jest w temacie - Miasto, trochę lasu Ten Kends jest (jak dla mnie) mega brzydki, więc odrazu odpada. Rower musi się przecież właścicielowi podobać
amoniak Napisano 3 Lipca 2012 Napisano 3 Lipca 2012 poszukuję dobrego roweru MTB do 700zł Dobry i 700zł to są sprzeczności 700 to kosztuje nienajgorsza rama i to bez wypasu. albo sam amortyzator również niewypasiony. Dobra korba może tyle kosztować albo koła ze średniej półki. Nie oszukujmy się za siedem stówek będzie to pogranicze http://www.forumrowe...taniego-roweru/ makrokesza Na którym z nich uzyskał bym większą prędkość? Kup czerwony czerwone są najszybsze właścicielowi podobać Następny co na kolorku będzie jeździć , laski mają się podobać. Rower ma być dobry Poważnie rozważ zakup roweru używanego
Sequence Napisano 4 Lipca 2012 Autor Napisano 4 Lipca 2012 Ok, po długim zastanowieniu, stwierdziłem że nówki nie mają sensu, co chcieliście mi to wmówić Używane chyba są znacznie lepszą opcją. Moglibyście coś od siebie polecić? Ok, po długim zastanowieniu, stwierdziłem że nówki nie mają sensu, co chcieliście mi to wmówić Używane chyba są znacznie lepszą opcją. Moglibyście coś od siebie polecić? Takie małe pytanko.. http://www.greenbike...a-21-p-510.html Lazaro posiada 21 biegów, przy czym kross ma 18.. Na pewno nie będzie różnicy rozwijanej prędkości? Zawsze myślałem że więcej przerzutek = większa prędkość..
amoniak Napisano 4 Lipca 2012 Napisano 4 Lipca 2012 Zawsze myślałem że więcej przerzutek = większa prędkość. Ja tam widzę dwie a ty widzisz więcej aaa tobie chodzi o ilość biegów zapraszam do faq rowerowego na lekturę obowiązkową prędkość zależy od maksymalnego przełożenia, obwodu kół i kadencji ilość biegów służy wygodzie i efektywności pedałowania na prędkość maksymalną wpływ jest żaden. jak chcesz szybko to kup sobie używaną szosę przełożenie będziesz miał nawet 53 /11 z tym że ja na tym biegu jadę może z 5%
CzarnyMario Napisano 4 Lipca 2012 Napisano 4 Lipca 2012 Lazaro posiada 21 biegów, przy czym kross ma 18.. Na pewno nie będzie różnicy rozwijanej prędkości? Zawsze myślałem że więcej przerzutek = większa prędkość.. Oba wolnobiegi mają najmniejszą zębatkę 14 i największą 28. Więc w prędkości różnicy nie będzie. Większa liczba zębatek w tym przypadku sprawia, że mniejsze są różnice pomiędzy poszczególnymi zębatkami - łatwiej dostosować przełożenie do prędkości. Napęd 7 ma moim zdaniem jeszcze jedną zaletę: gdybyś kiedyś postanowił zmienić wolnobieg na kasetę, to kupijąc kasetę 7 biegową, nie musisz wymieniać manetek.
Sequence Napisano 4 Lipca 2012 Autor Napisano 4 Lipca 2012 Dzięki wszystkim (szczególnie CzarnemuMario) za odpowiedzi oraz poświęcony czas;) Wybrałem białego Krossa o ramie 21''. Temat do zamknięcia
CzarnyMario Napisano 4 Lipca 2012 Napisano 4 Lipca 2012 Wybrałem białego Krossa o ramie 21''. No i przyjemności z jazdy się życzy. Z czasem w (miarę możliwości/konieczności) możesz wymieniać poszczególne elementy. obecnie napęd na 7 ma same wady Kupując teraz dla siebie nowy rower, rozglądałbym się za minimum ósemką, ale nie przesadzłbym z twierdzeniem że siódemka ma same wady.
amoniak Napisano 4 Lipca 2012 Napisano 4 Lipca 2012 ma same wady. Przy zmianie z wolnobiegu na kasetę operacja robi się nieopłacalna kupujesz rower za 700~800 zł by władować w niego jeszcze ze 3 stówki by mieć świadomość posiadania kasety a nie wolnobiegu gdyż trzeba zakupić lub zapleść koło z bębenkiem pod kasetę 7 biegową. Do tego kaseta Wychodzi sporo po za tym była by to zmiana w stylu siekierki na kijek piasta z bębenkiem na 8 też może byc z tym że trzeba dać podkładkę by kaseta luzem nie latała .
tommydj Napisano 5 Lipca 2012 Napisano 5 Lipca 2012 Z racji że mój temat został skasowany pomimo moich próśb (dzięki ADMIN ) to będe go kontynuował tutaj. Szukam roweru w cenie do 600zł ..w porywach do 700zł czyli tak jak w temacie, no i do zastosowań również jak w temacie jednakże jednak u mnie dominujące bedzie miasto i asfalt. Polecaliście mi już używany rower na który ja jakoś nie za chętnie się decyduję. Żeby dużo nie mieszać wkleje rowery (lub dla innych tzw makrokesze) i prosiłbym o wskazanie ktory z nich będzie najmniejszym złem pod względem jakości do ceny. 1 http://allegro.pl/aluminiowy-rower-gorski-horizon-stone-26-shimano-i2439921038.html 2 http://allegro.pl/kands-energy-500-v-brake-full-shimano-2012-i2457150660.html 3 http://allegro.pl/niemiecki-rower-vortex-mtb-26-revoshift-alu-i2446779510.html 4 http://allegro.pl/rower-26-gorski-alu-altus-tarcza-stozki-21-gratis-i2463383493.html 5 ten troszkę droższy http://allegro.pl/la...2452877841.html lub mocno nadwyrężające mój budżet http://allegro.pl/ro...2440206262.html Może jakaś podpowiedź? bardzo pilnie mi sie śpieszy z zakupem któregoś z tych rowerów.
kaeres Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Tak tak. Tarcze, amory w rowerze za 600zł. Do Twoich zastosowań weź se coś takiego bez zbędnych bajerów na miasto. MĘSKI____KANDS STV 700 SZYBKI SOLIDNY LEKKI CROSS (2443168257) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
tommydj Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Rozumiem że chcesz powiedziec że w rowerach za tą cene to tarcze są g**no warte? :)Gdzieś czytałem na forum tutaj ze podobno sie potrafią wyginać przy hamowaniu. Ja sie sugerowałem tym vortexem bo ma chyba ciutkie lepsze przerzutki no i zmienianie biegów jest w raczkach (takie bardziej mi sie podoba bo jest wygodniejsze) No i kształt ramy Vortexa jest dla mnie na plus bo wolę jak ta górna rama jest pod kątem a nie równoległa do podłoża. Czym sie sugerowałes proponując mi tego Kanda? Mozesz mi napisać jego plusy?
kaeres Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Dobry stosunek ceny do osprzętu, sprawdzone ramy (ponoć ten producent robi ramy dla innych bardziej znanych marek, a ci tylko kleją swoje loga na nie). Normalny nieamortyzowany widelec, który się nie rozleci tak jak ten zoom z pierwszej Twojej propozycji. Hamulce V-brake zawsze zadziałają i nie wygną Ci ramy jak tarcze w Twoim przykładzie. Dostajesz Shimano w najtańszej wersji ale takie, które będą działać a nie Shimano takie, które mogą działać. To tylko moje oględziny. Ten Kands500 jeszcze jako tako by był tylko te kolorki ma takie odpustowe A te droższe no to już inna półka cenowa i warte grzechu,
Florek Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Temat Ci zamknęli, bo źle go nazwałeś. Zamiast prosić admina, wystarczyło zmienić delikatnie nazwę. A co do wyboru: ZAPOMNIJ o tarczach w rowerze w cenie 700 złotych. Dobre, hydrauliczne tarcze kosztują tyle co ten rower. Komplet słabszych, ale jeszcze mających sens, mechanicznych tarczy, np. Tektro - połowę ceny roweru. To teraz wyobraź sobie jakiej jakości są tarcze zastosowane w tych, które wkleiłeś. Jeśli już bardzo nie chcesz się stosować do porad innych użytkowników i koniecznie chcesz kupić coś nowego (Twoja wolna wola) - to najlepszą opcją z tego co podałeś, będzie zdecydowanie ten Active. Co prawda widelec ZOOM'a słabiutki, tandetna przerzutka z przodu, ale chociaż ma tylną zmieniarkę i manetki na solidnym poziomie. Obręcze robione przez Krossa, które powinny trochę wytrzymać. Ponadto jest na kasecie, a nie wolnobiegu, jak cała reszta. No i nie ma żadnych tarcz i innego zbędnego śmiecia. Przy normalnej jeździe powinien trochę bezproblemowo wytrzymać. Generalnie reszta to już tandeta w mojej opinii.
kaeres Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Jeszcze dodam, że szukasz roweru do miasta a nie w teren więc nie wiem po co mtb.
tommydj Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 I takich własnie porad oczekuje. Dzięki Panowie. Czemu MTB?...Otóż MTB ma według mnie lepsza pozycje jedną (nie lubię aż tak bardzo być pochylony do przodu) Nie upieram się przy tarczach z przodu, po prostu takie rowery mi wpadły w oko. Amortyzator z przodu nie jest konieczny ale fajnie jakby był i był sprawny
kaeres Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Czemu MTB?...Otóż MTB ma według mnie lepsza pozycje jedną (nie lubię aż tak bardzo być pochylony do przodu) Wg. mnie do mtb częściej są wkładane kierownice proste które nawet nie pozwalają na regulację kąta pochylenia rowerzysty. W crossach są fajery profilowane i wystarczy ją przekręcić i już jest wyżej.
tommydj Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 A te droższe no to już inna półka cenowa i warte grzechu, Piszac drozszy to masz na myśli tego Lazaro?
kaeres Napisano 6 Lipca 2012 Napisano 6 Lipca 2012 Piszac drozszy to masz na myśli tego Lazaro? Nie, myślałem o tym Active bo to już sprzętowo lepsza sprawa (poza oczywiście widelcem). Akurat Lazaro i Kands którego podałem to niemal to samo osprzętowo (cena również) Mnie w Kandsie STV700 chodziło o to, że to jest cross więc lepszy dla Twoich potrzeb.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.