Skocz do zawartości

[sztyca, siodełko] nie mogę ustawić pochylenia w dół!

samotnik

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Słuchajcie, złożyłem sobie taki lowcostowy rowerek - rama accent tormenta, sztyca zoom. I nie umiem ustawić większego pochylenia siodełka w dół, niż widoczne na zdjęciu. Najwięcej to równolegle do górnej rury ramy. Tak się nie da jeździć, tylko tarcie spodni o siodełko powoduje, że nie spadam na tylne koło.

Sztyca ma regulację rzecz jasna, ale jeśli element ruchomy z rowkami ma przylegać do sztycy na całej długości, to lepiej się tego przykręcić nie da. A jeśli 'przeprostuję' regulację, to działa to do czasu, aż nie przykręcę śrub - one dążą do dociągnięcia elementu ruchomego do sztycy na całej długości i siodełko wraca nosem w kierunku nieba.

Co robię źle? Mam kupić inną sztycę?

post-155530-0-20523000-1340973835_thumb.jpg

Napisano

Trochę nie dokładne zdjęcie, ale widać że złą stroną przykręciłeś sztyce do siodełka. Te cofnięcie na sztycy powinno być ustawione do tyłu a nie do przodu. Tak jak na zdjęciu poniżej.

turysta_ktm_sztyca_2.jpg

Napisano

Przekręć sztycę o 180 stopni, masz ją teraz tyłem do przodu...

O k................... co za wpadka! Czasem człowieka zamroczy. Wiesz, ile, ja się nakombinowałem, żeby coś z tym zrobić? :) Temat do zamknięcia. :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...