BonusPL Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Mam problem z wyregulowaniem tylnej przerzutki. Przerzutkę starałem się wyregulować poprzez podciąganie linki i próbowałem trochę ustawiać za pomocą śrubek i problem jest w tym że nie mogę perfekcyjnie jej ustawić. Kiedy podciągnę delikatnie linkę przerzutka bez problemu wskakuje na wszystkie zębatki, ale nie chce spadać. Kiedy popuszczę trochę linkę, przerzutka spada w dół, ale ma problem ze wskoczeniem w górę i muszę pomagać wskoczyć dźwignią manetki. Z tego co zauważyłem dzieje się tak na dolnych zębatkach od 9 - 5, na górnych zębatkach pracuje dobrze. Linkę i pancerz przeczyściłem i posmarowałem oliwką, nie widać na niej żadnych zagięć. Przerzutkę też nasmarowałem i nie jest wygięta. W rowerze mam przerzutkę Shimano Deore XT RD-M772 Shadow, kaseta Shimano CS-HG50 11-32Z., 9-speed, łańcuch Shimano CN-HG53 108 ogniw. Możliwe jest że coś z kasetą jest nie tak ?
Mod Team Puklus Napisano 28 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 28 Czerwca 2012 Jakie masz manetki? Na przeszłość zdjecia rób przerzutce nie chodnikowi bo beton jak beton Linke zaleciłeś prawidłowo ?
Minor Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Jaki stan kółeczka prowadzącego? Postaraj się przybliżyć kółeczko prowadzące do kasety, zrobisz to przy pomocy tej śrubki pojedynczej z tyłu zmieniarki. Potem puść linkę, ustaw ograniczniki w górę i w dół (te dwie śrubki z tyłu), zaczep linkę, i naciągnij śrubką baryłkową.
BonusPL Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Napisano 28 Czerwca 2012 Jakie masz manetki? Na przeszłość zdjecia rób przerzutce nie chodnikowi bo beton jak beton Linke zaleciłeś prawidłowo ? Shimano Deore SL-M590 Rapidfire-Plus, 9-speed. Jaki stan kółeczka prowadzącego? Postaraj się przybliżyć kółeczko prowadzące do kasety, zrobisz to przy pomocy tej śrubki pojedynczej z tyłu zmieniarki To jest ta srubka nad sprężyną?
Minor Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Zaznaczona na zdjęciu... Kółeczko wygląda ok. Jak mówię zobacz czy możesz przybliżyć jeszcze przerzutkę, i ustaw wtedy.
BonusPL Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Napisano 28 Czerwca 2012 Przybliżyłem kółeczko do kasety i poprawa jest duża, śrubkę wykręciłem prawie na maksa, Później się pobawię z wychyleniami przerzutki i spróbuję wyregulować. Ta śrubka ma jakieś zabezpieczenie, nie wypadnie podczas jazdy?
Mod Team Puklus Napisano 28 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 28 Czerwca 2012 I tu właśnie wychodzi kupowatość shimano W sramie nie zależnie czy mamy kółeczko tuż nad kaseta czy daleko precyzja jest zawsze taka sama.
Minor Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 @Puklus tu właśnie wychodzi twoje czepialstwo, kurcze kto chce SRAMa będzie miał SRAMa. W nowych przerzutkach Shimano ustawienie też praktycznie nie ma znaczenia, dopiero jak pojawiają się delikatne luzy, kółko prowadzące łańcuch jest zużyte, wtedy zaczynają się schody. @BonusPL cieszę się ze mogłem pomóc.
BonusPL Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Napisano 28 Czerwca 2012 I co udało się wyregulowanie ? Jeszcze się bawiłem. Jak zrobię to napiszę Minor, wielkie dzieki za pomoc
diuli999 Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Podłączę się do tematu bo również mam problem ze swoimi przerzutkami. Mianowicie gdy jadę na biegu 3 przód, 7-8 kaseta, łańcuch zahacza od spodu o korbę i próbuje być przez nią ciągnięty w górę! Może to być wina złego ustawienia przerzutek czy problem tkwi w czym innym?
BonusPL Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Napisano 28 Czerwca 2012 Prawie się udało, ustawiałem regulacją linki, bez kręcenia śrubkami, ale jeszcze nie jest idealnie. Na 5 i 6 zębatce ma delikatne opory żeby wskoczyć albo spaść. Jutro spróbuję pobawić się srubkami do regulacji wychylenia.
Mod Team Puklus Napisano 28 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 28 Czerwca 2012 Może i czepialstwo ale wydając 200zł na przerzutkę nie mam prawa sie czepiać ?? Jak by kosztowała 20 czy 50 to bym słowa nie Powiedział.
BonusPL Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Napisano 29 Czerwca 2012 Paklus ma rację, po takiej przerzutce spodziewałem się znacznie lepszej pracy, a jak na razie same problemy z nią są.
Tofi Napisano 29 Czerwca 2012 Napisano 29 Czerwca 2012 Prawie się udało, ustawiałem regulacją linki, bez kręcenia śrubkami, ale jeszcze nie jest idealnie. Na 5 i 6 zębatce ma delikatne opory żeby wskoczyć albo spaść. Jutro spróbuję pobawić się srubkami do regulacji wychylenia. Swoją przerzutkę reguluję przy luźnej (odkręconej) lince a dopiero po wyregulowaniu śrubek przykręcam linkę i reguluję jej naciąg.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.