Makowiec Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 Witam, Jeżdżę na rowerze troszkę poważniej od kilku miesiący. Jako że do tej pory jeździłem 24 calowym(koło) juniorkiem Krossowym, to pomyślałem, że czas na coś większego. Zakupiłem zatem nowego Kross'a Hexagona V3 na allegro. Rowerek skręciłem, trochę się napociłem bo nigdy czegoś takiego nie robiłem, ale w końcu się udało. Mój problem polega na tym, że łańcuch piekielnie skacze, momentami nie da się jeździć, 2 razy przed podjazdem, przy zmianie przerzutek co gorsza mi spadł. Nie wiem czy to kwestia ułożenia się łańcucha, czy może mam coś regulować. Proszę o pomoc i z góry dziękuję.
Mod Team Puklus Napisano 27 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 27 Czerwca 2012 http://www.forumrowerowe.org/topic/41729-regulacja-przerzutki-tylnej/ a poniej pisz jak by sie np nie dało ustawić czy cos.
Makowiec Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Napisano 28 Czerwca 2012 Z tylną poszła zadziwiająca wręcz łatwo. A z przednią... 3 godziny nad tym siedziałem i nic. Przerzutka stawia za duży opór przy "chodzeniu" I nie zaskakuje na właściwej pozycji. Na razie idę spać powalczę jeszcze jutro.
Mod Team Puklus Napisano 28 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 28 Czerwca 2012 Do przedniej jest kilka ważnych kwestii: - gdy lancuch jest na 3 zebatce prowadnica powinna być ok 3mm nad nią - prowadnica ma być równolegle do osi roweru. To 2 podstawowe rzeczy, które muszą być spełnione. Z tego co napisąłeś to jak b z manetkami był problem, masz moze gripy ??
Makowiec Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Napisano 28 Czerwca 2012 Nie wiem. Chodzi o te że, kiedy próbuje wrzucić z 1 na 2 to z bardzo dużym oporem wrzuca mi się od razu na 3 tarcze(a manetka pokazuje 2). Próbowałem luzować linkę, ale wtedy z kolei napięcie jest za małe, żeby wrzucić następny beg.
djmolo Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 A masz dobrze poprowadzona linke do tej przerzutki ? Bo cos mi sie wydaje ze tu jest problem. Wysłane z mojego Sensation Z710e
Makowiec Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Napisano 28 Czerwca 2012 Tak, miałem źle poprowadzoną linkę. Wielkie dzięki. Teraz przerzutki chociaż nie chodzą idealnie, to i tak działają dużo lepiej niż wcześniej. Dzięki za wszytkie odpowiedzi i pozdrawiam. Niestety, znowu źle chodzi. Ni wiem czemu, ale przerzutka przy przechodzeniu na wyższy beg ściąga za dużo linki. Czy da się to jakoś wyregulować?
Mateusz30 Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 W instrukcji jest wszystko dokładnie opisane. Wystarczy się zastosować. Przecież to nie fizyka kwantowa. Masz 2 śruby od tego, żeby łańcuch nie spadł z blatów i jedną od linki. Regulacja przedniej przerzutki to kwestia 5minut dla początkującego i kilkuset metrów jazdy, żeby przeregulować naciąg linki... To wszystko pod warunkiem, że masz w dobrym miejscu zainstalowaną przerzutkę. W ostateczności możesz oddać rower do serwisu i "paczeć" co pan robi.
Makowiec Napisano 28 Czerwca 2012 Autor Napisano 28 Czerwca 2012 Czyli nie zrozumiałeś co napisałem... Przerzuciłem tylną na największą zębatkę, przednia na najmniejszą. Odkręciłem linkę Wyregulowałem co trzeba śrubą l Naciągnąłem linkę. I teraz: Kiedy pociągam za dźwignie manetki "high" to przerzutka nie chce zaskoczyć na dwójce, tylko ciągle jest na jedynce, mimo że wózek rusza się do oporu, czyli na największą zebatkę. Po puszczeniu dźwigni, jako że nie zaskakuje wózek wraca na wejściową pozycję. Przepraszam za post powyżej. Nie napiąłem linki zbyt mocno i tyle. Sorki za zawracanie głowy...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.