PanMagiczny Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 Witam. Jak w temacie. Planuje kupić nowy rower MTB. Cena do 1700 zł. Moja jazda procentowo przedstawia się mniej więcej w taki sposób: 95 % asfalt, 5 % teren, a to z racji użytkowania 15 letniego Magnuma więc pole manewru ograniczone. Nie mniej jednak po zakupie nowego "górala" na pewno to się zmieni. Wiek : 24 l Wzrost : 186 cm Waga : 97 kg (ale idzie w dół, kilka miesięcy temu było 109 ) Rozmiar ramy w jednym sklepie porponowali mi 20' w innym natomiast 22'. Póki co, nie jeździłem żadnym. Tylko się przymierzałem na stojąco. 22' to chyba jednak za duży. Ale mniejsza o rozmiar ramy. Odwiedziłem 4 sklepy rowerowe. Oto co mi proponowali: Merida Matts 40v Rowery Merida - rowery, części, osprzęt, akcesoria rowerowe - producent i dystrybutor rowerów ( za 1700 do oddania ) Giant Revel 2 Revel 2 (2012) - rowery | Rowery Giant - szosowe, górskie, damskie, rekreacyjne, dziecięce, ramy rowerowe, akcesoria rowerowe. | Polska Trek 12 3500 Rowery górskie, mtb, kraków, katowice, TREK 3500 (wersja z tarczówkami, ja jednak wolałbym v brake) Co o tym sądzicie ? Sporo tematów przeczytałem w tym dziale i zauważyłem, że w takiej cenie mało kto bierze pod uwagę Gianty, Meridy przewijają się trochę częściej ( czyżby w obu przypadkach płaciło się raczej za markę a nie za poszczególne części ?). Za to sporo osób proponuje Unibike'a czy też Krossa. A może jeszcze coś innego ? Nie jestem bardzo wymagajacym użytkownikiem, aczkolwiek nie chciałbym miec byle szajsu, nawet w cenie 1500 - 1700. Dla mnie to i tak będzie ogromna zmiana, bo jak już wspomniałem mam Magnuma którego kupiłem sobie na komunię . Tak więc prosiłbym o poradę. Chetnie odpowiem na wszelkie pytania jeśli ktoś takowe ma. Pozdrawiam. Damian.
DejvChylonia Napisano 26 Czerwca 2012 Napisano 26 Czerwca 2012 A może by tak : http://www.kross.pl/pl/2012/level-a2 http://www.kross.pl/pl/2012/hexagon-x6 Bądź jakieś modele z 2011 roku ? W Białymstoku masz trzech dealerów krossa, warto odwiedzić: )
hipersomnia Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 Kupiłem krossa levela a2 w kwietniu w Białymstoku na Hetmanskiej. Pytałem o wersje z 2011 - nie mieli. Na rower nie narzekam na serwis właściwie też nie, pierwszy przegląd po miesiącu koszt=20zł, to kwestia wpisu do książki gwarancyjnej o odbytym przeglądzie + w moim przypadku regulacja tylnej przerzutki i dokrecenie korby bo cos stukało (podobno w nowych rowerach to normalne) i po stukaniu ani śladu. Koszt roweru 1600zł, bez większych problemów wytargujesz na 1500zl. Jedyne co mi przeszkadza w a2 to kiepski amortyzator pracujący właściwie tylko na krawężnikach i na zjazdach z nich, może to kwestia wagi (74kg), nie wiem ). Po wakacjach z pewnością go wymienie na jakiegos epicona. Hamulce jak najbardziej w porządku, podobnie jak Ty, broniłem się przed tarczówkami i... nie żałuję. Ogólnie rzecz ujmując rowerek daję rade, chociaż nie wiem czy w chwili obecnej nie skusił bym sie na unibike evolution W każdym razie przesiadka z komunijnego roweru, już zresztą solidnie wysłużonego (14lat) potrafi bardzo mile zaskoczyc . Koszt roweru 1600zł, bez większych problemów wytargujesz na 1500zl. Oczywiscie koszt to 1700 , możesz go miec za 1600.
reworzysta Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 rzuć okiem na unibike fusion disc na www.unibike.pl
qwaq Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 X6 absolutnie nie brałbym pod uwagę - to cięzkie badziewie i do tego cena jak za A2 z o niebo lepszym osprzętem. W tej cenie to albo wspomniany wcześniej A2, albo Limber http://www.limber.pl/rowery_2011.php lub http://www.limber.pl/rowery.php
PanMagiczny Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Napisano 27 Czerwca 2012 Dzięki za odpowiedzi. reworzysto, okiem rzucałem ale jak już wspomniałem wcześniej wolałbym jednak rower w wersji v brake. Co do tego Krossa Level A2, przyjrzę mu się z bliska, przejadę się. A co sądzicie o Giant Revel 2. Dziś w sklepie gościu wychwalał go pod niebiosa, mówiąc, że Unibike to lipa, Krossy mają słabe ramy i coraz gorsze jakościowo części. Co do Meridy miał mieszane uczucia. No ale wiadomo, sprzedawał tylko Gianty więc... Moje wymagania nie są zbyt wysokie, chcę po prostu nowy, dobry rower do 1700 zł. Ja wiem, że z rowerami od zawsze kojarzyła się Merida i Giant dlatego tym też sie sugeruję i pytam Was, ludzi znających sie lepiej i bardziej doświadczonych ode mnie o poradę, bo może rzeczywiście warto kupić coś innego. Reasumując, biorę pod uwage takie oto rowery: Merida 40v (podobno wersja 2011 ma praktycznie to samo a jest o kilka stówek tańsza) Giant Revel 2 Kross Level A2 Unibike Fusion (cenowo trochę niżej) Coraz bardziej zastanawiam się nad modelami nieco lepszymi, ale z kolekcji 2011.
qwaq Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 Giant nie jest wart ceny, ja rozpatrzyłbym Krossa A2, Limbera lub Fusiona
PanMagiczny Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Napisano 27 Czerwca 2012 Giant nie jest wart ceny, ja rozpatrzyłbym Krossa A2, Limbera lub Fusiona Limbera nie ma w Białymstoku, a ja chciałbym wszystko załatwiać osobiście, na miejscu. qwaq, kupując Fusiona mam 200 zł w kieszeni. Może by przeznaczyć to na jakąś lepszą część do wymiany od razu po zakupie ? Dobry pomysł ? Jeśli tak, to co ewentualnie ? A może nie ma takiej potrzeby.
qwaq Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Przewgą A2 są manetki, ale Fusion ma lepsze hamulce, te 200 zł można przeznaczyć na wymianę amora na np. Raidona, bo XCM sprzedasz pewnie za 150 zł
hipersomnia Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 faktycznie jeśli chodzi o hamulce w a2 to można miec pewne zastrzeżenie, ale tylko i włącznie do klocków, fabryczne szybko się zużywają i juz po 900km potrafia stwarzac problemy, jednam wymiana na szeroko polecane na forum authory 3cc, załatwiły sprawe.
hammurabi Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 jeszcze masz taką opcję: http://www.bikemia.com/p/haro-26-flightline-sport-tarnished/704
PanMagiczny Napisano 18 Września 2012 Autor Napisano 18 Września 2012 No i stało się. Wybór padł na Kross Level A2 Limited Edyszyn, z deorką z tyłu i malowaniem w kolorze ciemny szary (na żywo całkiem przyjemnie sie prezetuje) http://www.mudserwis.com/kross-level-a2-2012-p-2287.html Rower mam od tygodnia, spisuje się bardzo dobrze. Zastrzeżenie mam do jakości wykonania nadruków na rowerze, ponieważ chyba ktoś na kacu to robił, nierówne troche, ale to przyjrzec się trzeba. Pozdrawiam.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.