Skocz do zawartości

[napęd] Zębatki przednie, a tylne czyli o obrotach sfer niebieskich

Piter0

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam Was serdecznie, to mój debiut na tym forum. Mam zamiar wymienić praktycznie cały napęd w moim rowerze szosowym. Jako osoba, która zaczyna swoją przygodę z poszczególnymi częściami jestem trochę zielony i mam wiele wątpliwości. Nie przedłużając: czy w przypadku gdy tylne koło ma kasetę z 4-5 przełożeniami mogę zainstalować korbę z 1 zębatką? Oraz jaka powinna być grubość i długość łańcucha w takim przypadku? Oraz jaka przerzutka będzie odpowiednia?

Mam nadzieję, że nie strzeliłem żadnej gafy - jeśli tak proszę o wyrozumiałość. Pozdrawiam!

Teraz tak myślę, że źle sformuowałem swoje pytanie. Konkretnie to chcę troszkę odrestaurować swójego staruszka - ROMETA. Czy mogę dopasować jakąs nową przerzutkę do starszej tylnej kasety?

• Mod Team
Napisano

Możesz, zależy co masz na myśli. Możesz nawet zamontować najnowsze technologie dostępne obecnie na rynku. Pytanie ile chcesz kasy władować w staruszka. ?

Napisano

Możesz, zależy co masz na myśli. Możesz nawet zamontować najnowsze technologie dostępne obecnie na rynku. Pytanie ile chcesz kasy władować w staruszka. ?

Postaram się to wyjaśnić. Posiadam parę oryginalnych, świecących, naprawdę ładnych kół do tego roweru i chciał bym je zachować. Tylne ma kasetę 5 zębatek. Mechanizm korbowy jest do wymiany. Chcę kupić nową korbę (z zębatką pojedyńczą) i spasować to z nowymi przerzutkami i łańcuchem. Nie wiem czy przerzutka np. Shimano zgra mi się z kasetą. Jeżeli tak to manetka też musi być shimano rozumiem?

• Mod Team
Napisano

Masz wolnobieg na 5 trybów to już naprawdę rzadkie znalezisko ale romety takie miały ;) Tutaj pojawiają sie schody, bo nie wiem jaka tam jest mufa. Podejrzewam ze nie BSA. Nie wiem jaka tam w ogle była przerzutka, w jakim systemie pracowała ... musiał byś coś wiecej napisać. Myśle ze chcesz zachować ten retro styl w tym wehikule wiec postaramy sie znaleźć odpowiednie części.

Nie było by problemu z przerzutkami, mozna dokupić manetki, przerzutkę shimano i będzie to działać. Odnośnie korby poki nie powiesz jaka tam jest rama ciężko cokolwiek powiedzieć.

Napisano

Masz wolnobieg na 5 trybów to już naprawdę rzadkie znalezisko ale romety takie miały ;) Tutaj pojawiają sie schody, bo nie wiem jaka tam jest mufa. Podejrzewam ze nie BSA. Nie wiem jaka tam w ogle była przerzutka, w jakim systemie pracowała ... musiał byś coś wiecej napisać. Myśle ze chcesz zachować ten retro styl w tym wehikule wiec postaramy sie znaleźć odpowiednie części.

Nie było by problemu z przerzutkami, mozna dokupić manetki, przerzutkę shimano i będzie to działać. Odnośnie korby poki nie powiesz jaka tam jest rama ciężko cokolwiek powiedzieć.

Chcę zachować oryginalność ponieważ ma swój urok, a zarazem tchnąć w niego trochę nowoczesności.

Jeżeli chodzi o korbę to jest w taki sposób skonstruowana: KORBA ROMET 46+SUPORT WKŁADANY ZDEJMOWANY -806 . Przerzutka dość archaiczna i jest to element, który chciał bym unowocześnić z tąd moje wątpliwości - czy uda mi się dopasować. Ale z drugiej strony zastosowane rozwiązanie gdzie dźwignia zmiany przerzutek znajduje się na ramie (naciąganie ku górze powoduje zwiększenie przełożenia) bardzo mi się podoba i chciał bym je zachować.

Takie pytania pomocnicze, które zadajesz bardzo mi pomagają w odpowiadaniu, bo ciężko mi nazwać wszystkie te części i pokazać w czym dokładnie problem.

Albo inaczej, będzie łatwiej. Jeżeli zrezygnuję z oryginalnych kół na rzecz takich: http://allegro.pl/show_item.php?item=2430723128&msg=Tw%C3%B3j+e-mail+zosta%C5%82+wys%C5%82any.&msgtoken=048a25b10f8bf5405c1e387864ffa85323220a1444b540a86acf77d00be2ff62]KOŁA to czy kupując http://allegro.pl/wolnobieg-6rz-shimano-14-28-i2441617468.html]KASETĘ 6 rzędową musiał bym dołożyć jakieś "przedłużki" w celu założenia kasety czy po prostu zakłada się ją bezpośrednio na piastę? I czy w takim wypadku wystarczyła by z przodu http://allegro.pl/mechanizm-korbowy-zwykly-rower-caly-zestaw-i2426797001.html]KORBA z pojedynczą zębatką? I czy spasowała by do tego http://allegro.pl/przerzutka-tylna-shimano-rd-tz50-z-hakiem-i2441617427.html]PRZERZUTKA "sterowana" za pomocą dźwigni mocowanej na ramie?

post-155372-0-97249900-1340708897_thumb.jpg

post-155372-0-23577100-1340709208_thumb.jpg

• Mod Team
Napisano

Tak jeżeli masz manetki na ramę, na 90% są nie indeksowane, to bardzo ułatwia sprawę bo to będzie działać z każda przerzutką. Do takiej ramy polecałbym jakąś szosową np Allegro ale abu ją zamontowąć musisz tez kupić Allegro taki ham z adapterem na śrubę.

Tylko c odo korby mam obawy. Wydaje mi sie ze większość ówczesnych korb ma mufy w innym standardzie i będzie problem. Najpopularniejszy BSA to gwint angielski z prawym i lewym gwintem o wymiarach 35x68 mm gdzie 35 średnicza gwintu mufy a 68 to jej szerokość. Jeżeli masz inne wymiary ... bedzie problem. na pewno kupisz suporty i korby w stylu jaki tam masz ale z "nowszym" duchem był by problem.

Napisano

Albo inaczej, będzie łatwiej. Jeżeli zrezygnuję z oryginalnych kół na rzecz takich: KOŁA to czy kupując KASETĘ 6 rzędową musiał bym dołożyć jakieś "przedłużki" w celu założenia kasety czy po prostu zakłada się ją bezpośrednio na piastę? I czy w takim wypadku wystarczyła by z przodu KORBA z pojedynczą zębatką? I czy spasowała by do tego PRZERZUTKA "sterowana" za pomocą dźwigni mocowanej na ramie?

• Mod Team
Napisano

Skoro jest tam gwint BSA to można wybrać fajną korbę do sinle speeda. Przerzutkę turney możesz załozyć ale wydaje mi sie że szosowa ładniej by sie komponowała z resztą. Tak Manetka bez indeksacji czyli wyraźnych skoków dźwignie obsłuży każdą przerzutkę niezależnie od producenta i systemu w jakim pracuje.

Napisano

Tak jeżeli masz manetki na ramę, na 90% są nie indeksowane, to bardzo ułatwia sprawę bo to będzie działać z każda przerzutką. Do takiej ramy polecałbym jakąś szosową np Allegro ale abu ją zamontowąć musisz tez kupić Allegro taki ham z adapterem na śrubę.

Tylko c odo korby mam obawy. Wydaje mi sie ze większość ówczesnych korb ma mufy w innym standardzie i będzie problem. Najpopularniejszy BSA to gwint angielski z prawym i lewym gwintem o wymiarach 35x68 mm gdzie 35 średnicza gwintu mufy a 68 to jej szerokość. Jeżeli masz inne wymiary ... bedzie problem. na pewno kupisz suporty i korby w stylu jaki tam masz ale z "nowszym" duchem był by problem.

Jest to jedna manetka. Zależy mi, żeby tył był max 6 rzędów, a przód 1 zębatka. Ta przerzutka, która zaproponowałeś jest fajna, ale obsługuje 8 biegów.

W przypadku takiego WKŁADU czy spasowała by taka KORBA? Wkład się po prostu wkręca w mufę (nie trzeba żadnych łożysk etc)? I czy pasowało by to do kół oryginalnych?

• Mod Team
Napisano

Ogolnie by pasowało ale cieżko wyczuć na jaką długość suportu jest ta korba, zapytaj sprzedawce. Przy jedno rzędowej korbie pasuje aby zębatka wypadała na środku zębatek z tyłu.

Napisano

Ogolnie by pasowało ale cieżko wyczuć na jaką długość suportu jest ta korba, zapytaj sprzedawce. Przy jedno rzędowej korbie pasuje aby zębatka wypadała na środku zębatek z tyłu.

Czy nie decyduje o wszystkim długość suportu właśnie? Dodam, że ten "wałek", który biegnie centralnie ma u mnie 133mm (coś TAKIEGO)

Jeszcze apropo przerzutek - czy przy kasecie 5-6 zębatek może być zastosowana przerzutka na 8 przełożeń?

• Mod Team
Napisano

Jak już wspominałem wczesniej każda moze być tym bardziej ze masz bezstopniowe manetki czyli dowolna przerzutka będzie działać.

Odnośnie korby aż tak bardzo bym sie nie sugerował długością starej osi.

• Mod Team
Napisano

Tak to przyzwoity zestaw za takie pieniądze, możliwe ze będziesz musiał troszke rozgiąć widełki z tyłu ale to rama stalowa wiec żaden problem. Nie zapomnij o tym haku co podałem wczesniej.

Napisano

Tak to przyzwoity zestaw za takie pieniądze, możliwe ze będziesz musiał troszke rozgiąć widełki z tyłu ale to rama stalowa wiec żaden problem. Nie zapomnij o tym haku co podałem wczesniej.

Ok cieszę się, jakieś światło w tunelu w końcu. Proszę doradź mi jeszcze co w kwestii łańcucha?

• Mod Team
Napisano

Polecił bym ci connexa serię 800. to bardzo mocny i trwały łańcuch. Sam taki i mam i jestem pod wrażeniem ile wytrzymał. http://allegro.pl/lancuch-wippermann-connex-800-okazja-i2428495925.html

lub http://allegro.pl/lancuch-connex-804-wpippermann-super-cena-i2446094727.html tylko nie wie mczy jest to odpowiedni lancuch to tej kasety. Ona jest miększa niż te lepsze. http://allegro.pl/lancuch-kmc-x8-gold-hg50-8-speed-116og-spinka-i2414882465.html też dobry lańcuch.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...