Kupilemczarnyciagnik Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 Witam, Mam 184 cm wzrostu, nogę 86 cm, około 85 kg wagi (liczę na to, że jak popracuję nad mięśniem piwnym to zrzucę do 80 kg ). Jeżdżę aktualnie na Krossie Level A6 z czasów gdy firma chciała zaistnieć na rynku i pakowała dobry osprzęt w szalenie niskiej cenie. Chciałem wpakować do niego tarczówki, ale po podliczeniu kosztów wyszło na to, że lepiej kupić coś nowszego. I tak po przeczytaniu wielu postów, artykułów w czasopismach, obejrzeniu kilku filmów, wybór padł na 29er'a. Chcąc wspierać polski przemysł rowerowy i z sentymentu do marki swojego roweru w pierwszej kolejności chciałem kupić Levela B6. Niestety odległość przerzutki od opony skutecznie mnie zniechęca. Później myślałem o czymś ze stajni Cube, ale rama za krótka... :-/ W sklepie sprzedawca doradził mi zakup Speca Rockhoppera Comp. Moim zdaniem rower za około 3600 zł mógłby mieć chociaż pełne Deore... Rozumiem, że rama jest świetna, przemyślana konstrukcja, ale wymiana na dzień dobry widelca, połowy osprzętu zdecydowanie mija się z celem! Poszperałem w sieci i znalazłem Radona ZR Race 5.0 oraz Poisona Lithium. Obydwa rowery w kwocie około 3700 zł. Patrząc na tabelki chyba dobrym byłby wybór rozmiaru 20"? Proszę o poradę. Może jest jeszcze jakiś ciekawy, godny uwagi 29er w podobnej kwocie? Z góry dziękuję za pomoc.
Konr4d Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 Krossa B6 może być Co ciężko znaleźć w ramie L, natomiast fabryczna przerzutka ma tam sporo luzu, możesz poczytać wątek z mojej stopki na ten temat, od 6 strony chyba. Radona w tym roku nie kupisz już w rozmiarze 20, pytałem bezpośrednio w ich centrali, zostały same 16 i 18, a większe rozmiary dopiero w przyszłym roku Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2
Rulez Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 Przy Twoim wzroście zapomnij o 20" , Poison w rozmiarze 46 powinien być optymalny. Również Radon w rozmiarze 18" będzie lepszym wyborem niż 20". Czy Ty w ogóle porównywałeś rowery 26" i 29" w terenie ?
Kupilemczarnyciagnik Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Napisano 25 Czerwca 2012 Przy Twoim wzroście zapomnij o 20" , Poison w rozmiarze 46 powinien być optymalny. Również Radon w rozmiarze 18" będzie lepszym wyborem niż 20". Czy Ty w ogóle porównywałeś rowery 26" i 29" w terenie ? Sęk w tym, że nie porównywałem osobiście 29" i 26". Bazuję jedynie na opinii innych. Jeżeli nieznaczny wzrost masy roweru będzie szedł w parze ze wzrostem stablilności, poprawą trakcji to jestem za! Obecnie jeżdżę na 19". Mała poprawka; długość mojej nogi to 89, a nie 86 tak jak wcześniej pisałem.Tuż po zakupie musiałem od razu zmienić sztycę na 400 mm i teraz jest w porządku. Dobrze by było gdzieś wsiąść, przejechać się choćby po sklepie i porównać rozmiarówkę...
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.