Skocz do zawartości

[do 2500 zł] Kross B3 vs Unibike evo 29

wroman

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Od dłuższego czasu zastanawiam się nad zakupem roweru. Teraz, gdy zdobyłem trochę gotówki (czyt. max 2500) pojawia się problem z wyborem odpowiedniego sprzętu. Mam 194 wzrostu, więc rower musi być nieco większy, żebym nie wyglądał jak na dziecięcym, nie zależy mi natomiast na holendrze, bo nie takiego czegoś oczekuję. Owszem, rower będzie służył często do poruszania się po mieście, jednak często po pracy lubię ruszyć do lasu i dać sobie konkretny wycisk. Nie są to żadne hopy ani inne doły, raczej szybkie ścieżki, trochę zjazdów, korzeni itp.

Podczas wizyty w sklepie moją uwagę zwrócił Unibike Evo na kołach 29. Rower, już dzięki samym kołom sprawia, że nadaje się dla ludzi mojego wzrostu. Dodatkowo szerokie laćki, niezły amor, osprzęt też niczego sobie.

Jednak podczas analizy rynku 29er'ów moją uwagę zwrócił również Kross B3. Tutaj szczególnie podoba mi się geometria ramy. Rower wydaje mi się bardziej agresywny, stworzony jakby bardziej do cięższej jazdy. Uni to jednak firma.

Pomóżcie - co wybrać?

Wiem bowiem, że nie należy się kierować samym wyglądem, bo potem się okaże, że skoczyłem z jakichś 4 schodów i przesiedziałem w gipsie 3 miesiące ;] Jeśli jednak nie widać wielkiej różnicy... hmm, nie wiem, dawno nie siedziałem w temacie rowerów, więc ciężko mi po takiej suchej specyfikacji podjąć decyzję.

Proszę też nie pisać odp w stylu - kup to, wyjmij to, dokup ramę, przełóż i masz - chcę kupić gotowca, który będzie w miarę w stanie spełnić moje oczekiwania i kilka lat wytrzyma.

Proszę o konkretne odpowiedzi. Szukałem po necie, ale mało jest o tej konfrontacji, a rowery 29 widzę, że dopiero zyskują popularność.

Pozdrawiam

wro

Napisano

A weź Ty się przymierz do obydwu i sprawdź na którym lepiej się czujesz, nie wiem czy Kross w rozm. L nie będzie za krótki ...

Napisano

Witam, również właśnie zastanawiam sie nad wyborem jednego z tych rowerów i otóż mam pytanie.

Mam możliwośc kupna Krossa b3 za 2 000zł "nówke z salonu" albo Unibike evo 29 za 2 500zł.

Jest 500zł różnicy i się zastanawiam mimo to który wybrać.Słyszałem, że kross ma bardzo słąbe wyposażenie, bardzo ogólnie i nie wiem dokładnie o co chodzi.

Rower nie będzie użytkowany wyczynowo. Raczej do jazdy po lesie w wyżynnym terenie itp. Czasem będe nim jeździł na uczelnię.

A mogę go kupić za 2000zł tlyko dla tego, że znajomy pracujący w Go sport może dać mi zniżke 20% ale tlyko na ten rower.

A właśnie... mam 180zm wzrostu i waże ok. 75 kg + może dojśc kilka kg rzeczy w plecaku.

Napisano

Ja natomiast odrzuciłem totalnie ofertę cross'a natomiast do konkurencji z Uni dorzuciłem Cube'a Analog 29 i Meridę Big.nine... Teraz to juz mam kocioł... ;]

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...