cgr Napisano 24 Czerwca 2012 Napisano 24 Czerwca 2012 Cześć! Po kilkunastu dniach intensywnego researchu dotarłem do punktu, w którym wybieram między dokładnie obejrzanymi 2 modelami. Oba mi się podobają, na obu siedziałem i pewnie się czuję. Jeżdżę chyba dużo (ok. 30-40 km dziennie, codziennie), mniej więcej 50/50 miasto i las (dukty leśne, drobne kamienie, bez ciężkiego terenu). Szybko. Rower ma służyć dobrze i bezawaryjnie. Poprzedni rower zajechałem - ma 10 lat, swoje przeszedł. Ten powinien wytrzymać min. drugie tyle. Jestem technicznym laikiem, a odpowiedzi sprzedawców "bo to jest lepsze" raczej moich wątpliwości nie rozwiewają. Rower ma pewnie jeździć, nie psuć się i wytrzymać ze mną wiele lat Kross: http://www.kross.pl/pl/2012/evado-3-0 Giant: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.1.disc/9154/49227/ Czy warto inwestować kilkaset złotych więcej w Gianta? Jak jego osprzęt wpłynie na komfort jazdy i częstotliwość regulacji / napraw? Pomóżcie, proszę.
mjtryb Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 Uważam, że w tej kwocie kupisz o wiele lepszy rower.. W grę wchodzi zakup przez internet ?? Podaj wzrost.
cgr Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Napisano 25 Czerwca 2012 Uważam, że w tej kwocie kupisz o wiele lepszy rower.. W grę wchodzi zakup przez internet ?? Podaj wzrost. 201 cm. Przez Internet nie.
kurczak2 Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 Ja kupowałem na początku roku giant roam xr 3 na podobnym osprzęcie, sklep miał obnizke z 2500 do 2050. Jezeli nie spieszy Ci sie z zakupem i chcesz zaoszczedzic to poczekalbym chociaz do jesieni. Co do awaryjnosci to przez 9-rzedowy naped w giancie bedziesz musial czesciej podregulowac przerzutki. Ale w krossie altus i alivio to niższe klasy. Co do komfortu to amortyzatory masz takie same, siodło możesz zmienic- bedzie Ci wygodniej tam, gdzie czujesz, ze masz wygodniejsza sylwetke. Rozważ też rowery unibike. Zethos kosztuje 200 zl wiecej niz giant, ale ma o klase lepsze przerzutki i ogolnie wydaje mi sie lepszy. Dodam jeszcze, że jakbym miał teraz 2700 i chciał kupic bezawaryjny rower, ktory dlugo wytrzyma to poszedlbym wlasnie w strone unibike. Musisz tez wiedziec, ze jak jak kupujesz rower z tarczowkami w cenie 2000zl to takie hamulce stanowia spora czesc kosztow roweru i mozesz spodziewac sie gorszych przerzutek i innych czesci
reworzysta Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 Ja kupowałem na początku roku giant roam xr 3 na podobnym osprzęcie, sklep miał obnizke z 2500 do 2050. Jezeli nie spieszy Ci sie z zakupem i chcesz zaoszczedzic to poczekalbym chociaz do jesieni. Co do awaryjnosci to przez 9-rzedowy naped w giancie bedziesz musial czesciej podregulowac przerzutki. Ale w krossie altus i alivio to niższe klasy. Co do komfortu to amortyzatory masz takie same, siodło możesz zmienic- bedzie Ci wygodniej tam, gdzie czujesz, ze masz wygodniejsza sylwetke. Rozważ też rowery unibike. Zethos kosztuje 200 zl wiecej niz giant, ale ma o klase lepsze przerzutki i ogolnie wydaje mi sie lepszy. Dodam jeszcze, że jakbym miał teraz 2700 i chciał kupic bezawaryjny rower, ktory dlugo wytrzyma to poszedlbym wlasnie w strone unibike. Musisz tez wiedziec, ze jak jak kupujesz rower z tarczowkami w cenie 2000zl to takie hamulce stanowia spora czesc kosztow roweru i mozesz spodziewac sie gorszych przerzutek i innych czesci Dobrze gada. Lec w strone zethosa...takiego osprzetu jak UNIBIKE nie da Ci nikt.
cgr Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Napisano 25 Czerwca 2012 Dzięki! Właśnie czas jest tym, czego nie mam - wczoraj złamałem oś w starym rowerze Zethos wygląda super, ale jest poza moim budżetem. 2400 to max, co mogę wydać, a nie zaufam zakupom przez internet. Będzie więc Giant. Myślę tylko, czy Roam 1, czy Roam 2 - szczerze przyznam, że subtelność różnic (poza kolorem) mi umyka... Roam 1: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.1.disc/9154/49227/ Roam 2: http://www.giant-bicycles.com/pl-pl/bikes/model/roam.2.disc/9154/49228/ Czy różnica jest warta 180 zł dopłaty do Roam 1?
kurczak2 Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 Roam 1 ma o klasę wyżej manetki i przerzutkę przednią oraz o 2 klasy wyżej przerzutke tylnią- moim zdaniem zdecydowanie opłaca się dopłacić do Roam 1, ponieważ przerzutki będą działały dłużej i bardziej bezawaryjnie.
matii62 Napisano 25 Czerwca 2012 Napisano 25 Czerwca 2012 jest pewna różnica w osprzęcie, Roam 1 ma jednak troszkę lepszy napęd pod względem grupy shimano bo jest to już alivio/deore , a Roam 2 to pelna grupa acera, Roam 1 ma też kasetę sram'a która wydaje mi się być lepsza od tej shimanowskiej z Roam 2.
cgr Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Napisano 27 Czerwca 2012 Roam 1 ma o klasę wyżej manetki i przerzutkę przednią oraz o 2 klasy wyżej przerzutke tylnią- moim zdaniem zdecydowanie opłaca się dopłacić do Roam 1, ponieważ przerzutki będą działały dłużej i bardziej bezawaryjnie. jest pewna różnica w osprzęcie, Roam 1 ma jednak troszkę lepszy napęd pod względem grupy shimano bo jest to już alivio/deore , a Roam 2 to pelna grupa acera, Roam 1 ma też kasetę sram'a która wydaje mi się być lepsza od tej shimanowskiej z Roam 2. Dzięki serdeczne. Kupiłem Roam 1. Przejechane kilkadziesiąt kilometrów w różnych warunkach. Odrzutowiec, nie rower.. Już wiem, że tego właśnie szukałem. Oby służył wiernie i długo. Dziękuję za pomoc!
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.