Skocz do zawartości

[przerzutka przód] Pomoc w znalezieniu przerzutki przedniej do mojego roweru

hehe12

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Miałem nieindeksowane manetki. Zmieniłem manetki na indeksowane, i w serwisie zamontowali mi jakąś przerzutkę przednią. W miare dobrze to działało. Tylko że przerztutka bardzo często się rozregulowuje. I potrzebowałbym jakiejś nowej, lepszej.

Byłem dzisiaj w serwisie (tylko że nie mieli czasu i mogę się umówić dopiero za 3 tygodnie), powiedzieli mi tylko że moja korba nie nadaje się do przerzutek indeksowanych. No ale przerzutka którą mam w miare dobrze działa.

Tarcze korby mają:

1) największa - 46 zębów

2) średnia - 38 zębów

3) najmnijsza - 28 zębów

Obwód rury na której jest przerzutka wynosi około 92-93mm, czyli średnica wychodzi około 29,3-29,6 mm. Może jakieś reduktory są?

Ciąg dolny

Z tyłu mam 7 przerzutek

Proszę o pomoc w znalezieniu odpowiedniej dla mnie przerzutki :)

• Mod Team
Napisano

Pewnie ze sie "nie nadaje" ... wcisną ci jeszcze korbę :D Przerzutka sie sama nie rozregulowuje jak już to wina manetek ( np średni gwint na baryłce). Z tego coi piszesz rame masz pewnie stalową, a rura to 28.6, taki bł standard.

Najpierw powiedz co ci tam te magistry od fizyki jądrowj zamontowali ? W ciemno bym brał alivio ... ale cieżko taką obejme teraz doscta, ale są reduktory. na pewno z taką średnica idzie dostać starsze przerzutki na allegro. Jaką kwote masz na mysli ?

Napisano

Pewnie ze sie "nie nadaje" ... wcisną ci jeszcze korbę :D Przerzutka sie sama nie rozregulowuje jak już to wina manetek ( np średni gwint na baryłce). Z tego coi piszesz rame masz pewnie stalową, a rura to 28.6, taki bł standard.

Najpierw powiedz co ci tam te magistry od fizyki jądrowj zamontowali ? W ciemno bym brał alivio ... ale cieżko taką obejme teraz doscta, ale są reduktory. na pewno z taką średnica idzie dostać starsze przerzutki na allegro. Jaką kwote masz na mysli ?

Nie wiem, po regulacji śrubkami wszystko jest ok jakiś czas i potem znowu, wydawało mi się że przyczyna jest w przerzutce, mogę się mylić.

Na myśli mam kwotę może do 50 zł, ale jak trzeba to dam więcej nieco

• Mod Team
Napisano

Z przerzutką jest tak ze jak zakręcisz linke mocno nie ma takiej siły zeby to sie samo rozregulowało. Jednym sposobem gdzie mogło by sie rozregulowywać to różnica naciągu linki a tym sie zajmuje manetka i poniekąd pancerze. Mi tez ostatni przednia zaczęła działać inaczej ale myślę ... moze za luźno zakręciłem linke ... co sie okazało pancerz sie popsuł i zaginą.

Sprawdź swoje pancerze, i co wazniejsze śrube baryłkową przy manetce. To ta śruba do której pancerz wchodzi. czasami w badziwnych manetkach gwint jest plastikowy jak suie zepsuje tak cąła przeczuta dziąła jak jej sie podoba.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...