Skocz do zawartości

[przerzutka przód] dobór do korby 50x39x30

mi9el

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Posiadam korbe Truvative Elite z zębatkami 50x39x30 i chcę kupić przerzutkę przednią tak aby zestaw ładnie współpracował. I tutaj pojawia się pytanie, czy to powinna być przerzutka szosowa czy model dedykowany dla rowerów typu cross. Zastanawiam się nad LX model FD-T661 który wg Shimano jest dedykowany do crossów ale wg specyfikacji ta przerzutka współpracuje max z 48 zębami (pojemność przerzutki jest ok - 22T). Czy to będzie miało wpływ na pracę napędu?

Jeśli ktoś ma styczność z takim rozwiązaniem, będe wdzięczny za opinie lub propozycję przerzutki do 120PLN

Dodam tylko:

- napęd 3x9

- rama to ACCENT Nordkapp

Napisano

rura podsiodłowa fi 31,8 mm,

dzięki za linki, chyba zdecyduje się na 105, ponieważ ta ULTEGRA wymaga min 13T pomiędzy dużym a średnim blatem, a u mnie jest 11T

a jeszcze z ciekawości zapytam o kąt pochylenia rury podsiodłowej; ta rama ma kąt 72st, natomiast shimano oferuje (lub może tylko zaleca) przerzytki pod kąty 63-66 st lub 66-69 st, czy to będzie miało wpływ na pracę przerzutki?

dopiero teraz się zorientowałem, ale wygląda na to, że przerzutka szosowa odpada, ponieważ moja rama nie jest przystosowana do dolnego ciągu

• 1 miesiąc temu...
Napisano

Napęd w końcu złożony, dlatego kilka informacji podsumowujących:

potwierdzam info od Puklusa, przerzutka do max 48 zębnej tarczy (wg specyfikacji Shimano) współpacuje z korbą 50x39x30, dzięki z posta;

ale oczywiście nie obyło się bez kilku innych problemów;

- ze względu na brak możliwości zamontowania przerzutki szosowej (rama nie przystosowana do dolnego ciągu) padło w końcy na zmieniarke LX FD-T661, i jak się okazało dopiero w trakcie montażu, ta przerzutka obsługuje linie łańcucha 50mm, a korba Truvativ Elite posiada linie łańcucha 37,5mm i kicha (przypuszczalnie napędy dwurzędowe będą współpracować, ale w tym przypadku trzecia, najmniejsza zębatka nie łapie się pod wózek przerzutki),

- stąd kolejna decyzja, zmiana korby na SORA FC-3403, 50x39x30T, linia łańcucha 45mm (tak samo jak kaseta); elementy w końcu udało się złożyć i ustawić (wymaga to jeszcze drobnych regulacji)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...