Krise Napisano 19 Czerwca 2012 Napisano 19 Czerwca 2012 Witam cyklistów Mam wielką prośbę. Długo rozglądam się za odpowiednim rowerkiem dla mnie. Rower będzie pełnił funkcje głównie rekreacyjne, ale czasem pewnie też na nim poszaleje. Zastanawiam się nad kilkoma wariantami. Cube Analog http://www.olimpiasport.pl/sklep/produkt/rower_cube_analog_disc_bialy_czarny_2012/5727.109.1.1.pl.0.htm Radon zr team 5.0 http://bikecenter.pl/index.php?p6242,radon-zr-team-5-0-black-anodized-grey-red-2012 Jeśli miałbym wymienić swoje oczekiwania to preferowałbym jakiś amor powietrzny (rock shox) - macie jakieś sugestie co do roweru? przerzutki shimano najlepiej xt'ki. Wiem, że ciężko znaleźć model w tej cenie z takimi oczekiwaniami, ale sam nie podejmę decyzji. W co lepiej zainwestować: w rowerek z dobrym amorkiem czy z lepszymi przerzutkami? Wzrost 181cm, waga 89kg, noga 85cm Co z wyżej wymienionych ewentualnie jakieś inne sugestie?
Nevermore Napisano 19 Czerwca 2012 Napisano 19 Czerwca 2012 Do 3000zł to tylko Merida Trail 800D, bije na głowę konkurencje (już sporo razy polecałem, może jestem jakimś maniakiem, ale...) tu za 3150 http://allegro.pl/merida-matts-trail-800-d-19-2011-wpyrzedaz-27-i2422915925.html ale wiem gdzie możesz dostać za 3000. Pozdrawiam
Krise Napisano 19 Czerwca 2012 Autor Napisano 19 Czerwca 2012 Do 3000zł to tylko Merida Trail 800D, bije na głowę konkurencje (już sporo razy polecałem, może jestem jakimś maniakiem, ale...) tu za 3150 http://allegro.pl/me...2422915925.html ale wiem gdzie możesz dostać za 3000. Pozdrawiam A to nie za bardzo podejrzane z 4400 na 3000zł? rabat 1400zł? może są jakieś wadliwe, albo cena 4399 była mocno zawyżona? Czemu inne modele tej firmy nie mają takiej obniżki?
Nevermore Napisano 19 Czerwca 2012 Napisano 19 Czerwca 2012 A gdzie tam wadliwe, sam mam taką Meridkę- sprawuje się wyśmienicie (jak masz jakieś pytania odnosnie rowerku to zadawaj) Rabat 1400 bo to model z 2011 roku
Mihauok Napisano 19 Czerwca 2012 Napisano 19 Czerwca 2012 Te ceny "detaliczne" to zazwyczaj biorą z kosmosu , bo takie ceny to byłyby gdyby nakładali na rowery chyba z milion procent marży to jest po prostu chwyt marketingowy , widzisz że zeszli 1400 zł i od razu myślisz , o kurde, ale tanio , szybko wezmę bo zaraz skończy się promocja. Ot cała filozofia manipulowania klientami a co do rowerku to też zdecydowałbym się na Meridę, fajny sprzęt za nieduże pieniądze
Nevermore Napisano 19 Czerwca 2012 Napisano 19 Czerwca 2012 Za nieduże pieniądze- właśnie, ten przedział sprzętowy zaczyna się od ok.4000zł, więc nie wiem czy to tak znowu jedynie manipulacja i pranie mózgów chwytem marketingowym
Krise Napisano 19 Czerwca 2012 Autor Napisano 19 Czerwca 2012 hmm tylko ta rama średnio mi wygląda z tym wzmocnieniem do siodełka nie wiem czy klarownie się wyrażam. no i rower ogólnie wizualnie do mnie nie przemawia, a to też jest jakiś tam aspekt. wygląda mi na jakiś damski model mam tez kolejne pytanie. dopiero zaczynam przygodę z rowerem i może wydać się dziwne, ale nie wiem jak mogę sprawdzić czy dany amortyzator jest powietrzny czy sprężynowy? Jest jakieś standardowe oznaczenie? wiem już, że XC to są olejowe, a jak rozpoznać inne? gdzie to sprawdzić? ze wszystkich informacji jakie wyczytałem najbardziej odpowiadałby mi powietrzny, ale skąd wiedzieć, jak to sprawdzić jaki jest zamontowany w danym modelu?
Nevermore Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Geometria ramy jest bardzo podobna do Radona z Twojego linku (ani jeden ani drugi nie są damskie- co nie znaczy, że kobieta na nich nie pojeździ),- rama sama w sobie jest bardzo wytrzymała i dość lekka- nigdy nie słyszałem aby ktoś wspominał o jakimś pękaniu. Co do amortyzatora to sprawdzasz po modelu, np. Raidony i Recony są (mogą być) powietrzne, Dart'y to olejowe (jednak da się go przerobić na powietrzny)
Krise Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Napisano 20 Czerwca 2012 To jeszcze jedno pytanie - co oznacza DISC przy nazwie roweru?
Iven Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 To jeszcze jedno pytanie - co oznacza DISC przy nazwie roweru? jeśli to nie jest podpucha, tooo...że rower jest wyposażony w hamulce tarczowe...
Krise Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Napisano 20 Czerwca 2012 jeśli to nie jest podpucha Jaka podpucha - ja to świeżak jestem. Na rowerze 15 lat nie jeździłem. Niestety moich rodziców nie było stać na zakup nawet najtańszego roweru. Teraz dzięki wytrwałości, pracy, wiedzy jaką zdobywałem wspiąłem się na szczyty kariery i mogę sobie na coś pozwolić także baaardzo dziękuję za odpowiedź Staram się wczytywać w forum i poszerzać wiedzę przed zakupem, ale nie wszystkie rzeczy są wyjaśnione bo dla wieloletnich cyklistów - są po prostu oczywiste
Iven Napisano 20 Czerwca 2012 Napisano 20 Czerwca 2012 Jeśli tak to drobna podpowiedz do tego DISC , unikaj hamulców tarczowych mechanicznych (na linkę) , te są bebe za tą kwotę przeważnie są montowane już hydrauliczne , ale lepiej mieć to na uwadze...tu jest jeszcze fajny rowerek http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-unibike-flite-2012.html
Krise Napisano 20 Czerwca 2012 Autor Napisano 20 Czerwca 2012 Jeśli tak to drobna podpowiedz do tego DISC , unikaj hamulców tarczowych mechanicznych (na linkę) , te są bebe za tą kwotę przeważnie są montowane już hydrauliczne , ale lepiej mieć to na uwadze...tu jest jeszcze fajny rowerek Rower górski Unibike Flite 2012 | MTB | Sklep Rowerzysta.pl rowery A miałbyś jeszcze jakąś propozycję z amortyzatorem powietrznym? Zbieram sobie na ten moment listę rowerów, ale ciężko mi jeszcze się na coś zdecydować.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.