yankees564 Napisano 19 Czerwca 2012 Napisano 19 Czerwca 2012 Witam. Kupiłem rower, wyczyściłem cały napęd i przesmarowałem. Podczas jazdy gdy dam ,,mocniej w pedał,, przeskakuje łańcuch (nie zawsze) . Pewnie niepoprawnie wyregulowałem przerzutki bo podczas jazdy potrafią się samoczynnie zmienić i ciężko wrzucić z tyłu pierwszy bieg jak i z przodu trzeci bieg. Myślę nad zmianą kasety, korby, łańcucha aby rowerkiem lekko i bezstresowo się jeździło . Proszę o opinie czy mocno są zużyte części, czy warto je wymieniać ...
Dromik Napisano 19 Czerwca 2012 Napisano 19 Czerwca 2012 Po pierwsze dokładnie wyczyścić, bo sam piach ze smarem
analog82 Napisano 19 Czerwca 2012 Napisano 19 Czerwca 2012 Dokladnie. Wyczysc solidnie, potem wyreguluj i powinno byc cacy, bo naped nie wyglada na zajechany.
yankees564 Napisano 19 Czerwca 2012 Autor Napisano 19 Czerwca 2012 ostatnio byłem w lesie więc trochę się tego na niosło. Czyli cały napęd nie jest w złym stanie ? Używałem poradników z forum na temat regulacji i nie wychodziło mi ... być może przednia przerzutka ma za duże luzy...
Dromik Napisano 19 Czerwca 2012 Napisano 19 Czerwca 2012 Nie jest źle. Tak jak wcześniej pisałem, dokładnie wyczyść cały napęd. Przy oliwieniu broń Boże nie smaruj kasety i korby, tylko i wyłącznie łańcuch, nie zapomnij też go wytrzeć z nadmiaru smarowidła. Potem zostaje jeszcze regulacja wszystkiego. Zapomniał bym jeszcze, sprawdź czy łańcuch nie jest naciągnięty.
yankees564 Napisano 19 Czerwca 2012 Autor Napisano 19 Czerwca 2012 Nie jest źle. Tak jak wcześniej pisałem, dokładnie wyczyść cały napęd. Przy oliwieniu broń Boże nie smaruj kasety i korby, tylko i wyłącznie łańcuch, nie zapomnij też go wytrzeć z nadmiaru smarowidła. Potem zostaje jeszcze regulacja wszystkiego. Zapomniał bym jeszcze, sprawdź czy łańcuch nie jest naciągnięty. mogę smarować WD-40 czy lepiej smar do łożysk tocznych- tylko to posiadam na chwile obecną. W jaki sposób sprawdzić łańcuch?
Dromik Napisano 19 Czerwca 2012 Napisano 19 Czerwca 2012 Jedno i drugie nie nadaje się do tego celu, ale z dwojga złego lepiej WD-40, bo po posmarowaniu tym do łożysk tocznych pozbierasz wszystko z powietrza i nawierzchni. Polecam skoczyć do rowerowego i kupić sobie np. Finish Line-a (ok.20 zł butelka która starca na długo) Co do sprawdzania łańcucha to najlepiej specjalnym miernikiem, leżeli nie masz to możesz na upartego zmierzyć odległość między trzpieniami o ile dobrze pamiętam powinien być dokładnie 1cal ewentualnie jak skoczysz po olej to poprosisz o zmierzenie.
yankees564 Napisano 19 Czerwca 2012 Autor Napisano 19 Czerwca 2012 Jedno i drugie nie nadaje się do tego celu, ale z dwojga złego lepiej WD-40, bo po posmarowaniu tym do łożysk tocznych pozbierasz wszystko z powietrza i nawierzchni. Polecam skoczyć do rowerowego i kupić sobie np. Finish Line-a (ok.20 zł butelka która starca na długo) Co do sprawdzania łańcucha to najlepiej specjalnym miernikiem, leżeli nie masz to możesz na upartego zmierzyć odległość między trzpieniami o ile dobrze pamiętam powinien być dokładnie 1cal ewentualnie jak skoczysz po olej to poprosisz o zmierzenie. jeśli łańcuch będzie rozciągnięty to wtedy wypadałoby wymienić dodatkowo kasetę i korbę ?
Mod Team Puklus Napisano 19 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 19 Czerwca 2012 Poki napęd ze soba pracuje i jest w maire nowy można zmieniać łańcuchy, po przejściu pewnej granicy, nie w km tylko zmęczeniu materiału nie ma już odwrotu (teoretycznie) i napęd musi juz tak pracować do śmierci bo wymiana kasety bądź łańcucha skutkować będzie przeskakiwaniem. Dlatego z zasady wymienia sie całaość. Bez korby bo jej blaty zazwyczaj sa na tyle duże ze nie będzie przeskakiwało chyba ze jej zuzycie jest zbyt wysokie..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.