Skocz do zawartości

[2000-3000zł] MTB do jazdy w terenie

Amok

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.Za kilka miesięcy chciałbym kupić nowy rower, myślę że do tego czasu ceny troszkę spadną a będzie to i tak zakup na nowy sezon. W tym roku mam trochę mało czasu na jazdę, ale w przyszłym zaczynam najwcześniej jak tylko się da i będę systematycznie jeździł, średnio 2-3 dni w tygodniu po 30-40km dziennie. Jeżdżę głównie w terenie, ubite ścieżki w lesie, polne drogi, jakieś małe szutrowe zjazdy, trochę błota. Czasami robię sobie wypad po szosie, ale to rzadziej.

Aktualnie jeżdżę na Kross Level A2 z 2008 roku. Stwierdziłem, że nie chce go modernizować na przyszły sezon, może uda mi się go jakoś korzystnie sprzedać i kupie coś nowego. Nie ukrywam, że od zawsze chciałem mieć coś ze stajni Cube, tylko fundusze nie pozwalały. Teraz to nie taki problem, dlatego skłaniałbym się własnie w stronę Cube'a (chociaż to jeszcze nie ostateczna decyzja). Czytałem, że geometria w Cube nie jest aż tak agresywna jak w Krossie i to by mi odpowiadało. Mój wzrost to 180cm, ważę teraz 66kg. Rower będę kupował w Niemczech. Mieszkam tutaj aktualnie na stałe i nie opłaca mi się sprowadzać sprzętu z Polski a ceny są w sumie porównywalne.

Zainteresowały mnie dwie oferty mianowicie Cube Analog Disc oraz Cube Attention. Różnią się w sumie nie wiele:

http://www.cube.eu/p...isc-blackwhite/

http://www.cube.eu/p...ion-white-grey/

Opłaca się dokładać około 400 zł do Attention ze względu na napęd 10-speed zamiast 9-speed oraz korbę i przednią przerzutkę Deore?

Chyba, że macie jakieś inne, ciekawe propozycje to chętnie rozważę. W Krossa już bym się jednak nie pchał, Unibike ma kilka ciekawych modeli, ale mam do nich tutaj średni dostęp. Cube jest w Niemczech ogólnodostępny, więc to duży plus. :)

Pozdrawiam

Napisano

Przeglądałem rożne opcje i doszedłem do wniosku, że pewnie zdecyduje się na jakiegoś Cube'a. Cube Acid jest teraz do kupienia za 650 euro a to już całkiem porządny sprzęt (Attention też powoli spada z ceny, Analog jest w miarę tani). Myślę, że jesienią kupie coś mocnego w dobrej cenie. Rama w Cube jest podobno trochę "wycieczkowa", ale to mi chyba odpowiada, bo od Krossa bolały mnie czasami plecy. Do takich wypadów 2 razy w tygodniu będzie pewnie wygodniejsza. Nie zamierzam się ścigać ani startować w jakiś zawodach.

Jak to jest tylko z tym "wypychaniem" pedałów w Cube? Jest duża różnica w pedałowaniu jak w Krossie? Można bez problemu zamontować SPD? Przed zakupem i tak będę się chciał przymierzyć i przejechać tych Cubem, bo nie wiem czy wziąć lepiej 18'' czy 20'' skoro jeździłem teraz na 19''.

Napisano

Mam 182cm wzrostu i kupiłem 18". Jest wygodnie... W sam raz :thumbsup: Osobiście katuję swojego po lasach, korzeniach, podjazdach, zjazdach... w SPD-ach. Jest miód, cud i malina. Podstawa, to dobrze wyregulowane przerzutki i nasmarowany łańcuch co by nic nie hałasowało podczas jazdy :whistling:

Napisano

No mój Kross chodzi cichutko, nie lubię jak mi coś hałasuje. :P

Zastanawiałem się własnie czy nie lepiej 20, bo ta 19 w Krossie wydaje mi się tak na styk, to co dopiero 18. Ale rozumiem, że pozycja i ogólnie cała rama w Cube jest inna, więc pewnie będę miał inne odczucia. :)

Napisano

Witaj Amok,

przede wszystkim polecam Ci przymierzyć się do różny rozmarów ramy. Biorąc pod uwage Twój wzrost jestem skłonny polecić Ci 18 Cuba. Rozmiar wyżej to 20'', która jest dla mnie na styk - mam 188. Pytanie czy będziesz chciał się ścigać czy pośmigać po terenie, a może po samym mieście- przymierz się i pojeździj sobie przed sklepem chwile. Ja przymierzałem się do 22 20 18, 22 stanowczo za duży, 18 wydała mi się za mała chociaż19 była by idealna niestety dostępny rozmiar to 20, więc padło na 20.

Kupiłem jakiś czas temu Cuba Analog Disc 2012 w bardzo korzystnej cenie. Ogólnie odradzam kupowania rowerów w sezonie bo są najdroższe, jednak może uda Ci się wytargować rozsądną cene. Widziałem je gdzieś na necie za 2200 zł, myśle że to bardzo dobra cena! Pewnie w Niemczech zapłacisz podobnie. Obyś tylko znalazł rozmiar.

Zanim kupiłem Analoga zastanawiałem się na Authorem, który posiadał już bardzo dobry amortyzator "powietrzny" i to w zasadzie tyle, resta osprzętu w zasadzie najniższa półka Shimano no i droższy. Dlatego CUBE!

Jeżeli chodzi o napęd, rower to nie ciągnik siodłowy :) i uważam że 9 biegów to już przesyt!! 9 bieg zapinam tylko jak jade ulicami , chociaż i tak jest mi ciężko go używać poniżej 30 km/h. Myśle że można śmiało rezygnować z 10/9 biegów na 8. Nie widze żadnego sensu 30 biegów czy 27 w terenie. Co do Attetnion vs Analog, zadaj sobie pytanie czy Deore będzie Ci potrzebne, czy jest sens dopłacać kase po to żeby mieć Deore, kiedy niższe modele prawdopodobnie zaspokoją Twoje potrzeby? Jeśli będziesz miał możliwość porównaj sobie jak działają te modele i zdecyduj.

Weź też pod uwage że pewnie jakiś sprzęt do roweru dokupisz więc 400 zł na pewno się przyda.

Ja jestem bardzo zadowolony z analoga, jedyne co chce w nim zmienić to tarcze ze 160 na 180. Poźniej może wepcham się na piasty na łożyskach maszynowych i pomyśle o osprzęcie sram'a. Geometria roweru jest dla mnie dobra, trzeba jednak uważać by nie kupić za dużego roweru. W terenie spisuje się bardzo dobrze, nie mam problemów z podjazdami zjazdami, jedyne co chciałbym zmienić w tej kwesti to twardsza sprężyna amortyzatora. Regulacja tłumienia w XC 28 działa bardzo dobrze, czuć ogromną różnice w szczególności na drogach kamienistych. Co moge jeszcze dodać, smart sam nie nadaje się na ulice, szkoda opon...

Mam nadzieje że przydadzą Ci sie moje wypociny.

Pozdrawiam

Pentel

Napisano

Dziękuję Ci za informacje Pentel. Podejrzewam, że rama 18'' będzie odpowiednia, ale 20'' też sobie przymierze, żeby mieć porównanie. Rower będę kupował jakoś na jesień, więc ceny pewnie spadną. O dziwo już są wyprzedaże przykładowo Acid z 2011 roku za 659 euro, ale 16''/20''/22'' więc trochę smutno. Ogólnie bardziej skłaniałbym sie do Analoga anizeli Attentiona, bo faktycznie to co oferuje Analog powinno mi wystarczyć. Wyjdzie trochę taniej, zostanie akurat na dobre SPD a resztę gratów się z czasem dokupi. :)

Nie wiem tylko czy pod koniec sezonu uda mi się jeszcze dorwać cos na ramie 18'' no ale zobaczymy. Nie zamierzam sie ścigać, chce w spokoju połykać kilometry.

Co mi jeszcze wpadło w oko to Merida Matts TFS 500-D (lub V), ale ta z 2011 roku, niestety praktycznie już nie dostępna a szkoda, bo niezły osprzęt i malowanie również bardzo ładne. Chyba że można by ją ściągnąć gdzieś zza granicy. TFS 300-D też jest jeszcze jakąś alternatywą, ale osprzęt gorszy od Cuba a cena ta sama. Skończy się pewnie na tym, że zostanę przy Cube i będę zadowolony. :)

Napisano

Dziękuję Ci za informacje Pentel. Podejrzewam, że rama 18'' będzie odpowiednia, ale 20'' też sobie przymierze, żeby mieć porównanie. Rower będę kupował jakoś na jesień, więc ceny pewnie spadną. O dziwo już są wyprzedaże przykładowo Acid z 2011 roku za 659 euro, ale 16''/20''/22'' więc trochę smutno. Ogólnie bardziej skłaniałbym sie do Analoga anizeli Attentiona, bo faktycznie to co oferuje Analog powinno mi wystarczyć. Wyjdzie trochę taniej, zostanie akurat na dobre SPD a resztę gratów się z czasem dokupi. :)

Nie wiem tylko czy pod koniec sezonu uda mi się jeszcze dorwać cos na ramie 18'' no ale zobaczymy. Nie zamierzam sie ścigać, chce w spokoju połykać kilometry.

Co mi jeszcze wpadło w oko to Merida Matts TFS 500-D (lub V), ale ta z 2011 roku, niestety praktycznie już nie dostępna a szkoda, bo niezły osprzęt i malowanie również bardzo ładne. Chyba że można by ją ściągnąć gdzieś zza granicy. TFS 300-D też jest jeszcze jakąś alternatywą, ale osprzęt gorszy od Cuba a cena ta sama. Skończy się pewnie na tym, że zostanę przy Cube i będę zadowolony. :)

Przeglądaj na spokojnie oferty, prawdziwe okazje bywają na początku roku, styczeń luty, ale wtedy ciężko jest z rozmiarami.

Rozejrzyj się też po Polskich serwisach, jak wspominałem widziałem gdzieś analoga disc za 2250 na necie, ktoś podawał linka w podobnym temacie. Przeszukaj forum. Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...