goscniedzielny Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 Witam, chcę zmienić mechanizm korbowy, stary okazał się tajwańskim badziewiem. Boję się tylko czy wszystko będzie ze sobą pasować. Stara korba to CW XCT V2 T308 PB , długość suporu 118mm, linia łańcucha 48mm. Czy mogę zamienić na Alivio FC-M411? Zalecana długość suportu to 122mm, a linia łańcucha 50mm. Czy jeżeli założę nowe korby na suport 118mm to linia łańcucha zmieni się na 48mm? Z tyłu mam kasetę Shimano HG30 8-speed 11-30T i przerzutkę Shimano Alivio. Na co jeszcze należy zwrócić uwagę przy doborze korb? Aha obie korby mają długość 175mm. Pozdrawiam, Adam
kbmsport Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 Mam taka korbę, obawiam sie ze nie pójdzie z krótka osia, korba ma dość spora piastę i niestety będzie opierać o zewnętrzną cześć suportu. Witam, chcę zmienić mechanizm korbowy, stary okazał się tajwańskim badziewiem. Boję się tylko czy wszystko będzie ze sobą pasować. Stara korba to CW XCT V2 T308 PB , długość suporu 118mm, linia łańcucha 48mm. Czy mogę zamienić na Alivio FC-M411? Zalecana długość suportu to 122mm, a linia łańcucha 50mm. Czy jeżeli założę nowe korby na suport 118mm to linia łańcucha zmieni się na 48mm? Z tyłu mam kasetę Shimano HG30 8-speed 11-30T i przerzutkę Shimano Alivio. Na co jeszcze należy zwrócić uwagę przy doborze korb? Aha obie korby mają długość 175mm. Pozdrawiam, Adam
afly Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 Dla FC-M411 Shimano zaleca suport 123mm, według mnie 118 nie będzie pasował . Oś zawsze od strony lewego pedału jest wysunięta tak samo , zmienia się długość osi z prawej strony . Dlatego jeżeli okaże się konieczna wymiana również suportu, proponowałbym korbę FC-M442 i system Octalink.
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2012 A tam nie bedzie pasował, o rame trzeć nie będzie zmieni sie lekko linia. W niczym to tak naprawdę nie bedzie przeszkadzało, trzeba będzie podregulować przerzutkę przednią. Oczywiście lepiej wyminięć z suportem bo ten w stanie niewiadomym.
goscniedzielny Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Napisano 14 Czerwca 2012 Dla FC-M411 Shimano zaleca suport 123mm, według mnie 118 nie będzie pasował . Oś zawsze od strony lewego pedału jest wysunięta tak samo , zmienia się długość osi z prawej strony . Dlatego jeżeli okaże się konieczna wymiana również suportu, proponowałbym korbę FC-M442 i system Octalink. Chciałbym mieć pewność że nie będzie pasować, wtedy spokojnie rozejrzałbym się za FC-M443, hmm... nie mogę znaleźć w wersji srebrnej i 175mm...
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2012 I po raz kolejny linia łańcucha ... pojęcie obce Nie jest to sztywna liczna 50 czy 47.5 ... To zalezy od stylu jazdy, co z tego ze masz poprawną linie lancucha dajmy na to te 50mm jeżeli przełożenie na którym jeździsz najczesciej nie jest równoległe do osi ramy czyli lancuch nie biegnie wtedy prosto tylko pod kątem. W takim przypadku należy dobrać suport tak by na najczęściej uzywanych przełożeniach np 3x6 czy 3x8 (zalezy od preferencji) lańcuch biegł prosto. i tyle nie ważna jest dana liczba. Jak już wiemy ze dla danego suporty i przełożenia wszystko jest ok wtedy mierzymy nasza linie i może ją uznać za poprawną dla naszego roweru.
goscniedzielny Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Napisano 14 Czerwca 2012 I po raz kolejny linia łańcucha ... pojęcie obce Nie jest to sztywna liczna 50 czy 47.5 ... To zalezy od stylu jazdy, co z tego ze masz poprawną linie lancucha dajmy na to te 50mm jeżeli przełożenie na którym jeździsz najczesciej nie jest równoległe do osi ramy czyli lancuch nie biegnie wtedy prosto tylko pod kątem. W takim przypadku należy dobrać suport tak by na najczęściej uzywanych przełożeniach np 3x6 czy 3x8 (zalezy od preferencji) lańcuch biegł prosto. i tyle nie ważna jest dana liczba. Jak już wiemy ze dla danego suporty i przełożenia wszystko jest ok wtedy mierzymy nasza linie i może ją uznać za poprawną dla naszego roweru. czy to oznacza żeby się nie sugerować tą całą linią łancucha? w rowerze oryginalnie było 48mm (tak w każdym razie jest w specyfikacji producenta korb). Długo nie pojeździłem ale przeważnie używałem przełożeń 3-6, 3-7. Czy ktoś potrafi polecić niedrogą do 150zł dobrą korbę na 118 kwadrat, dł.175mm, tarcza 48zębów najlepiej srebną. W najgorszym przypadku z suportem do 200zł. A te, czy ktoś miał z nimi do czynienia XCR-V2-T428FXS, XCR T424FX ? A tam nie bedzie pasował, o rame trzeć nie będzie zmieni sie lekko linia. W niczym to tak naprawdę nie bedzie przeszkadzało, trzeba będzie podregulować przerzutkę przednią. Oczywiście lepiej wyminięć z suportem bo ten w stanie niewiadomym. OJ, wcześniej przegapiłem tego posta. Czyli mogę spokojnie wziąć ten alivio? Suport tak jak cały rower jest nówka- raz po lesie i dwa razy do pracy się przejechałem- niestety prawy pedał zaczął mi pływać, nim się zorientowałem o co chodzi miałem rozwalony gwint przy pedale.
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2012 Tak możesz wziać alivio. Teraz skoro mowisz ze uzywasz głownie 3x6 i 3x7 zobacz czy lancuch idzie po lini prostej czyli jest równoległy do osi jazdy. Jeżeli jest bardziej wychylony z tyłu przy zębatkach na zewnątrz roweru to korba o wymaganym krótszym suporcie nie jest wskazana, znaczy sama korba bez suportu. Jeżeli lancuch sie odchyla bardzie do środka roweru to będzie lepiej. Suport zawsze mozesz dokupić pozniej
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.