Krzychoo Napisano 13 Czerwca 2012 Napisano 13 Czerwca 2012 Witam. Lewa manetka LX model M-580 od kilku dni przy zmianie z dużej tarczy zrzuca od razu na mała.W góre pracuje normalnie i to nie jest wina przerzutki, sprawdziłem. Można to jakoś naprawić czy tylko wymiana ?
Wazaa Napisano 13 Czerwca 2012 Napisano 13 Czerwca 2012 Sprawdź, czy na największej tarczy, szyna przerzutki jest równoległa do biegu łańcucha. Może być lekko skrzywiona i krawędź zrzuca łańcuch za daleko.
apnea9 Napisano 13 Czerwca 2012 Napisano 13 Czerwca 2012 jezeli przerzutka ci sie nie przesunela (prowadnica jest rownolegle z blatem, a przeswit jest ok 3mm) to moze ktos ci pokrecil baryłka przy manetce, lub sam tego dokonales nieswiadomie... Wykrec srube baryłkowa na poczatek o 2-3 przeskoki i sie przejedz....
Mod Team Puklus Napisano 13 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 13 Czerwca 2012 Jeżeli manetka zrzuca o jeden jak powinna to regulacja sie kłania.
Krzychoo Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Napisano 14 Czerwca 2012 Przerzutka jest dobrze ustawiona . Manetka przy zrzucaniu luzuje całą linke w 1 cyklu zamiast w 2. W góre działa dobrze.
apnea9 Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 sprecyzuj te "cykle" bo nie wiem czy dobrze zrozumialem... czyli jak masz 3 i na manetce klikniesz raz to od razu spada na sam dol, a pozniej juz kolejnego klikniecia nie ma ? (masz tylko 1 klikniecie w dol zamiast 2) ? w takim razie fabryczny smar stał sie zbyt "stały" i blokuje zapadke, wystarczy ze odkrecisz "plasticzek" z dołu i psikniesz rzadkiej oliwki, nastepnie poklikaj pare razy i bedzie smigac jak nowa ~5 min. roboty. Czasami, trzeba rozruszac zapadke malutkim srubokretem serwujac przy tym rzadka oliwke + 1 min roboty.
Krzychoo Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Napisano 14 Czerwca 2012 Dokładnie tak.Z 3 jedno kliknięcie i spada na 1,nie ma 2 kliknięc.
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2012 Reasumując próby tłuczenia ... masz 3 ... zrzucasz na 2 a tam 1 ? Sciag manetke, odkręć dekielek ale nie ruszaj mechanizmu poki co. Postaraj sie wyczyścić i jaK pisał kolega nasmarować. Jak ci sie mechanizm rozpadnie podejrzewam ze już go nie złożysz.
Wazaa Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 Jeszcze dokładniej. Kiedy masz łańcuch na największej tarczy i manetka pokazuje 3, po jednym klinknięciu, łańcuch spada na najmniejszą tarczę. Tak zrozumiałem. Teraz ważne - wskaźnik manetki pokazuje wówczas 1, czy 2? I druga sprawa. Manetka przy zrzucaniu luzuje całą linke Kiedy łańcuch jest na najmniejszej tarczy, linka nie może być całkiem luźna. Powinna być lekko naprężona. Kiedy nie jest dostatecznie napięta, mocna sprężyna może ściągać wodzik na dół.
apnea9 Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 Zrob jak napisalem wyzej dla ulatwienia obroc sobie manetke "do gory nogami" na kierownicy (nie musisz jej sciagac), odkrec plastikowa oslonke "dekielek" (ale reszty w srodku nie rozkrecaj, bo nie zlozysz tak latwo...) i kapnij pare kropel po mechanizmie czy psiknij oliwki z spray-a, poruszaj cięgnami i zobaczysz jak to wszystko działa w srodku... naprawde ~5 min roboty. Juz troche takich przypadkow mialem, wszystkie manetki nawet swiezo wyciagniete z piwnicy po 10 latach stania tak sie dalo rozruszac. Wazaa skoro w gore wchodzi ladnie, to za luzno linki nie ma.
Wazaa Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 Wazaa skoro w gore wchodzi ladnie, to za luzno linki nie ma Niekoniecznie, ale dajmy powiedzieć autorowi posta. To zdanie brzmi dziwnie: Manetka przy zrzucaniu luzuje całą linke
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2012 Nie po prostu zapaska sie zawiesiła, jak ma na 1 to jedno machniecie wajchą ma 2 drugie i ma 3, w drugą trone jeden klik i już ma jeden. Coś sie zacieło, powiedziałbym co ale juz nie mam swoich LX od dłuższego czas niestety nie pamiętam jak to tam było.
apnea9 Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 Niekoniecznie, ale dajmy powiedzieć autorowi posta.To zdanie brzmi dziwnie: Krzychoo napisał: Manetka przy zrzucaniu luzuje całą linke Zdanie kończy się troche dalej... "Manetka przy zrzucaniu luzuje całą linke w 1 cyklu zamiast w 2." to zapadka, a przerzutka jest dobrze wyregulowana. Ps. skoro lewa zaczela szwankowac, to mozesz sobie "lekko" naoliwic analogicznie od razu tylna manetke, czuc roznice po takim zabiegu ! (autopsja)
Wazaa Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 Zdanie kończy się troche dalej... "Manetka przy zrzucaniu luzuje całą linke w 1 cyklu zamiast w 2." Prawda, ale jeśli luzuje całą linkę, to wskazuje, że nie jest ona właściwie napięta. W tym wypadku nie ma znaczenia, czy na pierwszym, czy drugim biegu. Chodzi o samo naprężenie linki.
Krzychoo Napisano 14 Czerwca 2012 Autor Napisano 14 Czerwca 2012 Rozebrałem,wyczysciłem i nasmarowałem,nadal to samo.Wyrobiła się zapadka ,pozostaje sie przyzwyczaić albo kupić nową. Dziękuje za pomoc.
Mod Team Puklus Napisano 14 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 14 Czerwca 2012 na pewno jest przyczyna może coś tam blokuje w ta strone trzeba by bło to juz rozebrać bardziej niż odkrecenie dekielka ale to już ryzykowne jak sie nie wie co jak i gdzie.
apnea9 Napisano 14 Czerwca 2012 Napisano 14 Czerwca 2012 Krzychoo nie poddawaj sie... nasmarowales ? smar ma ta wlasciwosc, ze slabo wnika w szczeliny wzgledem oliwki np do lancucha czy WD40. Watpie aby zapadka sie "wyrobila" - ale nie neguje calkowicie tej opcji..... predzej po prostu sie zawiesila na sworzniu, tak jak pisalem daj rzadkiej oliwki lub WD40 i rozruszaj ja (zapadke) manualnie spinaczem, agrafka czy srubokrecikiem od zegarkow, bo samym ciegnem z manetki nic nie da, kiedy nic jej nie dotyka/porusza. ew. jezeli naprawde jest "wyrobiona" to jest jeszcze opcja... w postaci srubki wychylenia przedniej przerzutki... ustaw tak, ze przerzutka nie bedzie mogla spasc na 1, dzieki temu masz dzialajace biegi 2 i 3, bez zrzucania z 3 na 1 aby wejsc na 2, chyba ze uzywasz 1-ki w co watpie, bo to bieg raczej tylko w gory i to strome.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.