Skocz do zawartości

[napęd] połączenie części szosowych i MTB

djdan

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Chciałbym się dowiedzieć, czy do korby szosowej (2 blaty 50/34) można założyć przerzutkę przednią 2x10 z MTB?

A jeśli nie, to czy przerzutka szosowa będzie działać z manetkami od MTB?

Czekam na odpowiedź i pozdrawiam!

Napisano

Przerzutka od szosy będzie działać z manetka MTB. Największym problemem może się okazać fakt, że szosowe przerzutki są przeważnie na dolny ciąg...

Napisano

Rozumuje z Twoich wypowiedzi, ze masz korbe szosowa, manetki mtb i brak tylko przedniej przerzutki....?

Nie orientuje sie co do Srama, nota bene ktorego uzywam w 2 rowerach.

Ale np shimano, oprocz dyna-sys, jest w 100% kompatybilne, wszystko ladnie dziala, bez wzgledu jak to wymieszasz.

Napisano

No właśnie póki co, to są wszystko plany ale tak najbardziej by mi odpowiadało- korba szosa, manetki MTB, no i ta przerzutka jakaś fajna, zgrana, trwała..

No bo obawiam się tego, że przy takim wielkim blacie (50 zębów) przerzutka MTB pod 44 ma mniejszy "łuk" (szosowe z tego co zauważyłem są takie jakby dłuższe). I tu moja obawa, że może coś haczyć przy takim 'dużym' blacie i 'małej' przerzutce..

A jak jest z tym Dyna-Sys? Czy przerzutka ze znaczkiem "Dyna" podchodzi tylko do korb, załóżmy XTR 44/30??

• 2 tygodnie później...
Napisano

Teraz mam kolejny dylemat. Mam kasetę szosową (Ultegra 10s- 12-23), manetki górskie (XT Dyna-sys), a korbę planuję kupić tą od trekinga (z największym blatem 48t). Myślałem więc nad przerzutką szosową z krótkim wózkiem. Czy taka np. 105 albo Ultegra podejdzie mi do tych manetek i reszty napędu???

Czekam na odpowiedź i pozdrawiam!

Napisano

A jeszcze pytanie z innej kategorii części. Czy owijka na kierownicę szosową podejdzie na kiere górską???

• Mod Team
Napisano

A co ty sie nasz pytasz ty będziesz tym jeździł :P Owijką możesz sobie owinąćco chcesz nawet ucho w kubku jak lubisz mieć rowerowy akcent. Mi było za cienko wiec dawałem podkładke z papieru.

Napisano

Dobra, dzięki, jeszcze się zastanowię.

Teraz przechodzę do tematu korby.

Co powiecie na taką: LX? Opłaca się ją kupować, czy lepiej wziąć SLX, XT, albo STYLO Team?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...