kraszak Napisano 11 Czerwca 2012 Napisano 11 Czerwca 2012 Witam Obecnie w moim rowerze Scott Aspect 55 mam: korba: FC-M191 (tak wiem największe dziadostwo jakie może być) suport: Shimano BB-UN26 kwadrat ( podobno pada po 800 km) Wykonałem na tym zestawieniu(łańcuch i kaseta nie zmieniana ani razu od nowości) niecałe 3 500 KM. No i napęd już się naprawdę mocno się sypie. Jeżdżę 85 % asfaltem. przejrzałem kupę tematów na forum poszukując idealnej korby. W końcu natrafiłem na Shimano FC-M422. Cenowo korba nie jest taka droga. Mój budżet to 200 zł. I tutaj rodzi się pytanie czy brać opcje w Octalinku czy w kwadracie? Podobno w kwadracie wytrzymują dużej łożyska niż w Octalinku. Znowu Octalink jest chwalony za większą sztywność. I nie wiem co bardziej się opłaca i która opcja jest bardziej ekonomiczna(na której opcji zrobię więcej kilometrów). Jaki do tej korby dobrać suport (nie chodzi mi o długość lecz o markę lub model). PS. Obecnie mam suport długości 122.5 mm kwadrat. I w tym zestawieniu mierzyłem i linia łańcucha wychodzi mi 47.5 mm. Czy jak założę suport zalecany przez Shimano do korby FC-M442 np.octalink o długości 113 mm czy to będzie działać (to znaczy czy czasami zębatki korby nie będą ocierać o ramę?). A może lepiej wybrać coś innego? Do mojego budżetu wliczam także koszt ściągacza i klucza do miski suportu( chyba że jak będę pewien na 100% co do nowej korby to starą odetnę piłka do metalu )
Mod Team Puklus Napisano 11 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 11 Czerwca 2012 Czy ja wiem czy w kwadratach łozysyka wytrzymują dłużej ? Kwadratowe suporty na pewno są tańsze niekiedy o polowe to zawsze jakiś argument ... Jak nie jesteś cięzki i np do tej pory nie miałęś problemów ze sztywnością możesz wziąć opcje na kwadrat ale octalink jest wydaje sie być lepszym wyjściem końcem końców. Jeżeli chcesz ciąć budżet możesz wziać kwadrat lubo dorzucić troszkę do octalinka twój wybór. Suport 113 będzie miał tą samą linie co twoja stara korba. A przynajmniej powinien.
kraszak Napisano 11 Czerwca 2012 Autor Napisano 11 Czerwca 2012 Ważę około 70 kg. Do tej pory nie odczułem aby korba się wyginała( może lekko ale to nie jest żadna katastrofa) Chyba masz racje i wybiorę Octalinka. A może warto uzbierać te 50 zł do Shimano Deore FC-M590 w H2
Mod Team Puklus Napisano 11 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 11 Czerwca 2012 Jeżeli masz pewność ze suport wkrecisz idealnie osiowo to kupuj. inaczej łożyska moga paść zależnie od tego jak nie osiowo wkręcony będzie suport nawet po 500km.
kraszak Napisano 11 Czerwca 2012 Autor Napisano 11 Czerwca 2012 A to mnie zaskoczyłeś. Nie wiedziałem że można suport wkręcić nie osiowo Chyba to zależy od precyzji wykonania gwintu w ramie? tak? a jak nie to od czego będę wiedzieć na przyszłość
Mod Team Puklus Napisano 12 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 12 Czerwca 2012 Ne myśl że to sie wkreci jakoś obrócone o 90 stopni tu tak naprawdę chodzi o mikrony i sekundy w stopniach. Chodzi o to ze miski są na zewnątrz i maja stosunkowo krutki gwint. jezeli np mufa jest krzywa bo tak ją wycieli albo jest ubita suport bedzie krzywo. Kompaktom to nie szkodzi bo mają gruba metalową obudowę na tyle sztywną by sie wkrecic do ewentualnych krzywizn. I raki Krzywy suport HT2 szybko zjada łozyska.
bbaa Napisano 12 Czerwca 2012 Napisano 12 Czerwca 2012 Sprawdź w jakim stanie masz kółeczka w tylnej zmieniarce. Ja wymieniłem cały napęd ( m590, HG51 11-28 X8,99 ) i po skróceniu łańcuch na kółkach pokazały się spore luzy takie że z np 7 na 8 i z 8 na 7 skacze a jak rower był na stojaku to podczas kręcenia korba łańcuch spadał z kółeczka i tarł o wózek. Zmieniarka prawidłowo ustawiona. Kółeczka zamówiłem nowe aluminiowe i zobaczymy co z tego będzie. Jutro dojdą i dopiero będę mógł wyjść na rower
Mod Team Puklus Napisano 12 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 12 Czerwca 2012 Aluminiowe na pewno beda cykac
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.