segate Napisano 11 Czerwca 2012 Napisano 11 Czerwca 2012 1)Cześć, da sie rozpoznać z którego rocznika jest dany element osprzętu? Np. przerzutki,kaseta itp. Bo widze 2 przerzutki deore ale sie od siebie różnią. 2) Od ktorego roku produkowane śa alivo / deore / XL/ XT/ STX 3) Jak szybko zużywają się elementy przy normalnej jezdzie ? Pozdrawiam
doms Napisano 11 Czerwca 2012 Napisano 11 Czerwca 2012 Shimano History Na samym dole jest tabela jak rozpoznać z którego roku jest dana część Shimano (litery alfabetu oznaczają dany rok) Jeśli chodzi o trwałość to części z lat 90 i początku naszego wieku są widocznie trwalsze, ale mają też gorszą kulturę pracy. Taka teoria ale wiadomo, że starsze to i pewnie bardziej zużyte ze względu na większy przebieg.
segate Napisano 11 Czerwca 2012 Autor Napisano 11 Czerwca 2012 http://megasport05.herobo.com/357.jpg i co myślicie ? model roweru chyba 2005 ale niewiem czy nie jakis stary osprzęt włożony ps. dzięki za klamerkę w temacie
Mod Team Maniak Napisano 11 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 11 Czerwca 2012 Ciężko powiedzieć ile ma cały rower większość szpejów jest już klepana co najmniej z 10lat poza tylną przerzutką XT która w tym wydaniu bodaj jest na rynku od 3lat. Jeśli nic nie było zmieniane to rower ma ok 3-4lat, jeśli tylna zmieniarka była zmieniana może mieć 6-8lat. Alivio i deore praktycznie od 2003 (mniej więcej tyle sięgam pamięcią) praktycznie się nie zmieniły, dopiero rok czy dwa lata temu wprowadzili znaczne zmiany. Spróbuj sprawdzić po ramie na stronie producenta, może znajdziesz rocznik w którym było takie malowanie i konfiguracja ale wydaje mi się że to nie jest fabryczna konfiguracja osprzętu - patrz XT z tyłu i magury. Pamiętaj że rocznik jest pomijalny, ważny jest stan.
segate Napisano 11 Czerwca 2012 Autor Napisano 11 Czerwca 2012 rower.com: Testy rowerów - TEST: MERIDA MATTS SPORT 500 to chyba to, po profilu ramy idzie rozpoznać (chyba) lub to http://www.skapiec.pl/img/519647-2215-1-merida-matts-tfs-xc-500_d-model-2009.html
deTem Napisano 11 Czerwca 2012 Napisano 11 Czerwca 2012 Tu jest to samo tylko w czarnym wydaniu. I jest napisane, że to model 2008. Katalog Meridy z kolei twierdzi, że to model 2009.
segate Napisano 11 Czerwca 2012 Autor Napisano 11 Czerwca 2012 1 To co można o tym modelu powiedzieć, poza shimano reszta sprzetu chyba ok? 2 Sprzęt deore chyba się nie rozpadnie ? 3 Ile może +\- być wart?
Mod Team Maniak Napisano 11 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 11 Czerwca 2012 Na 200% można powiedzieć że ma fatalnie ustawioną pozycję (sztyca nisko, kiera i mostek wysoko) Deore to spoko osprzęt, prędzej zmienisz z chęci posiadania lepszego niż zużycia. Wart jest tylko tyle ile ktoś jest w stanie za niego zapłacić.
segate Napisano 11 Czerwca 2012 Autor Napisano 11 Czerwca 2012 sztyce da sie chyba podnieść w gore a kierownica chyba ma regulacje kąta nachylenia ps. przy złej geometri plecy bedą boleć czy co ??
Mod Team Maniak Napisano 11 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 11 Czerwca 2012 Sztyce da się podnieść ale tylko tyle aby była wysunięta adekwatnie do wzrostu użytkownika (tolerancja +/- 1cm od optymalnej pozycji ). Aby obniżyć kierownicę działa się podkładkami lub odwraca się mostek w dół. Tak mogą boleć plecy, bo w takiej pozycji jak tu opierasz się głownie na tyłku a nie po części na rękach ale na konkretnie ból pleców większy wpływ ma to czy nie masz za daleko lub za blisko do kierownicy czyli długość ramy i długość mostka. Pamiętaj że rozmiar ramy musi być dobrany do wzrostu - jeśli masz zamiar kupić ten rower to pomierz, popytaj, poczytaj forum kwestia wałkowana milion razy.
segate Napisano 11 Czerwca 2012 Autor Napisano 11 Czerwca 2012 Mam 182cm i tak patrząc na tabele opinie i wrazenia z jazdy inych użytkowników mysle ze od 19 do 21 może być w sam raz dla mnie (chyba ze sie myle)
Mod Team Maniak Napisano 11 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 11 Czerwca 2012 Kategorycznie 19cali, na większym będziesz się czuł jak na trzepaku. Mam tyle samo wzrostu i 19-nastka jest idealna ale na mniejszych ramach też się czuję ok, 21 to porażka.
segate Napisano 25 Czerwca 2012 Autor Napisano 25 Czerwca 2012 Jest możliwość wizualnie poznać rocznik bez zaglądania w oznaczenia kodowe ? Szukałem katalogów na poszczegfólne lata ale nic specjalnego nie znalazłem
Mod Team Maniak Napisano 27 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 27 Czerwca 2012 Jest możliwość wizualnie poznać rocznik bez zaglądania w oznaczenia kodowe ? Szukałem katalogów na poszczegfólne lata ale nic specjalnego nie znalazłem Jest jak znasz wszystkie modele na pamięć to się pewnie da. Ale co ci po roczniku tak naprawdę, liczy się stan.
segate Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Napisano 27 Czerwca 2012 To jak rozpoznać stan ? bo rower i osprzęt rok 2003 ale jak można ocenić stan http://www.sendspace.pl/file/c5cd512c291ff94d1aeddcc/wheeler tutaj zdjęcia to na tylnej kasecie zostało usunięte. Pozdro
tobo Napisano 27 Czerwca 2012 Napisano 27 Czerwca 2012 Stan na zdjęciu? Stan lakieru, rysy, obicia, w przypadku elementów ruchomych np kółek przerzutek, kaset zakres wytarcia tych elementów. Shimano History Na samym dole jest tabela jak rozpoznać z którego roku jest dana część Shimano (litery alfabetu oznaczają dany rok) Jeśli chodzi o trwałość to części z lat 90 i początku naszego wieku są widocznie trwalsze, ale mają też gorszą kulturę pracy. Taka teoria ale wiadomo, że starsze to i pewnie bardziej zużyte ze względu na większy przebieg. Bardzo bym się spierał odnośnie gorszej kultury pracy Wiele współczesnych części wykonanych jest z gorszego materiału poddanego gorszej jakościowo obróbce, z gorszą kontrolą jakości i z większym zakresem tolerancji błędów produkcyjnych. Trwałość wg mnie nie jest jedynym kryterium wyboru starszych części przez ludzi.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.