ArturEX Napisano 10 Czerwca 2012 Napisano 10 Czerwca 2012 Cześć, Posiadam w domu rower z Shimano Deore XT Shadow z tyłu (Centurion BackFire 800) z 2008r. Dzisiaj wyregulowałem mu przerzutkę tylna i wszystkie biegi zmieniają się elegancko ale na 5 i 6 biegu na każdej tarczy z przodu łańcuch skacze.... W przypadku krecenia korba przy odwroconym rowerze wszystko jest normalnie, natomiast kiedy jade to za kazdym razem, gdy pedaluje jest takie rwanie w korbie. Kaseta nie ma luzow a zebatka 5 i 6 nie obracaja sie samoczynnie..... Bardzo bym prosil o wsparcie. Artur
ArturEX Napisano 10 Czerwca 2012 Autor Napisano 10 Czerwca 2012 A nie są po prostu zużyte te zębatki? wygladaja na dobre. Rowerem przejechalem ok.2000 km,a później na 3 lata nikt na nim nie jeździł, więc nie wierzę, by tej klasy sprzęt tak szybko by zakonczyl zywot...
Mod Team Puklus Napisano 11 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 11 Czerwca 2012 Skoro przeskakuje ci lanncuch przerzutce nic do tego ona tylko go prowadzi a z tego co mowisz prowadzi go dobrze. Prawdopodobnie 5 i 6 jako najczesciej używane sie zjadły ze tak powiem.
ArturEX Napisano 12 Czerwca 2012 Autor Napisano 12 Czerwca 2012 Skoro przeskakuje ci lanncuch przerzutce nic do tego ona tylko go prowadzi a z tego co mowisz prowadzi go dobrze. Prawdopodobnie 5 i 6 jako najczesciej używane sie zjadły ze tak powiem. Ot dziadostwo.... W drugim rowerze mam takie same przerzutki i przejechałem więcej kilometrów a wszystko działa elegancko... No nic w taki razie zapytam: jaka jest dość dobra kaseta 9-biegowa godna polecenia?
Mod Team michuuu Napisano 12 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 12 Czerwca 2012 http://www.cyklotur.com/pl-PL/produkt/13234/498/KASETA-SLX-CS-HG80 Bardzo dobry stosunek cena/przebieg. Zajeżdżam kolejną taką i pewnie następna też taka będzie( 2 łańcuchy).
Mod Team Puklus Napisano 12 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 12 Czerwca 2012 Za ta cene ... można szukać XT, używanego lekko ale jednak i ja bym za tym obstawiał.
Mod Team michuuu Napisano 12 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 12 Czerwca 2012 Nie o cenę chodziło bo źródło po ostatnich rewolucjach do tanich nie należy. Bo jeżeli iść tym tropem to za +40,-zł jest xt pod tym samym linkiem. http://www.cyklotur.com/pl-PL/produkt/14719/498/KASETA-DEORE-XT-CS-M770
ArturEX Napisano 12 Czerwca 2012 Autor Napisano 12 Czerwca 2012 Jest jakaś diametralna różnica między SLX a XT? Różni je niecałe 50zł, więc warto wiedzieć czy opłaci się dać więcej. Pozdrawiam
kbmsport Napisano 12 Czerwca 2012 Napisano 12 Czerwca 2012 Może byc uszkodzony łańcuch np ciężko chodzące ogniwo na mój gust, i podskakuje.
Mod Team Puklus Napisano 12 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 12 Czerwca 2012 I co tylko podskakuje na 5 i 6 a z reszta zyje w zgodzie ? Co do róznicy miedzy slx a xt to poza wagą i ceną rożni je budowa. XT ma tradycyjną budowe opartą o jeden pająk w zaleznosci od wersji 11-32 czy 11-34 lużnych jest 4 lub 3 ostatnie zębatki. Dodatkowo pająk 11-32 jest 4ro ramienny a 11-34 5ci ramienny. Pająk jednolity SLX ma budowe podobną jednak segmentową, czyli ma kilka mniejszych "pajączków". Mówimy tu o 9 rzędowych bo 10 rzędowy XT ma już chyba inną budowe. Pod względem materiału uzytego do wykonania zębatek nie ma zauwazalnych róznic. Mój XT ma ok 15kkm co jak co ale to bardzo dobra kaseta.
ArturEX Napisano 6 Lipca 2012 Autor Napisano 6 Lipca 2012 Dobrze, kupię kasete. Teraz tylko pytanie czy idąc do sklepu musze mowic o czyms specjalnym typu: ilosc zebow, srednica? Decyduje sie na najprostszy model shimano do 100zł - nie bede tym rowerem prawie jezdzil a chce go jedynie przygotowac do sporadycznej jazdy. Co wowczas (z czesci) spelni kryteria? Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.