Skocz do zawartości

[Przerzutka tył] "Skaczący" Deore XT Shadow

ArturEX

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Cześć,

Posiadam w domu rower z Shimano Deore XT Shadow z tyłu (Centurion BackFire 800) z 2008r. Dzisiaj wyregulowałem mu przerzutkę tylna i wszystkie biegi zmieniają się elegancko ale na 5 i 6 biegu na każdej tarczy z przodu łańcuch skacze.... W przypadku krecenia korba przy odwroconym rowerze wszystko jest normalnie, natomiast kiedy jade to za kazdym razem, gdy pedaluje jest takie rwanie w korbie.

Kaseta nie ma luzow a zebatka 5 i 6 nie obracaja sie samoczynnie.....

Bardzo bym prosil o wsparcie.

Artur

Napisano

A nie są po prostu zużyte te zębatki?

wygladaja na dobre. Rowerem przejechalem ok.2000 km,a później na 3 lata nikt na nim nie jeździł, więc nie wierzę, by tej klasy sprzęt tak szybko by zakonczyl zywot...

• Mod Team
Napisano

Skoro przeskakuje ci lanncuch przerzutce nic do tego ona tylko go prowadzi a z tego co mowisz prowadzi go dobrze. Prawdopodobnie 5 i 6 jako najczesciej używane sie zjadły ze tak powiem.

Napisano

Skoro przeskakuje ci lanncuch przerzutce nic do tego ona tylko go prowadzi a z tego co mowisz prowadzi go dobrze. Prawdopodobnie 5 i 6 jako najczesciej używane sie zjadły ze tak powiem.

Ot dziadostwo....

W drugim rowerze mam takie same przerzutki i przejechałem więcej kilometrów a wszystko działa elegancko...

No nic w taki razie zapytam: jaka jest dość dobra kaseta 9-biegowa godna polecenia?

Napisano

Jest jakaś diametralna różnica między SLX a XT?

Różni je niecałe 50zł, więc warto wiedzieć czy opłaci się dać więcej.

Pozdrawiam

• Mod Team
Napisano

I co tylko podskakuje na 5 i 6 a z reszta zyje w zgodzie ?

Co do róznicy miedzy slx a xt to poza wagą i ceną rożni je budowa. XT ma tradycyjną budowe opartą o jeden pająk w zaleznosci od wersji 11-32 czy 11-34 lużnych jest 4 lub 3 ostatnie zębatki. Dodatkowo pająk 11-32 jest 4ro ramienny a 11-34 5ci ramienny. Pająk jednolity

SLX ma budowe podobną jednak segmentową, czyli ma kilka mniejszych "pajączków". Mówimy tu o 9 rzędowych bo 10 rzędowy XT ma już chyba inną budowe. Pod względem materiału uzytego do wykonania zębatek nie ma zauwazalnych róznic.

Mój XT ma ok 15kkm co jak co ale to bardzo dobra kaseta.

• 4 tygodnie później...
Napisano

Dobrze, kupię kasete. Teraz tylko pytanie czy idąc do sklepu musze mowic o czyms specjalnym typu: ilosc zebow, srednica?

Decyduje sie na najprostszy model shimano do 100zł - nie bede tym rowerem prawie jezdzil a chce go jedynie przygotowac do sporadycznej jazdy.

Co wowczas (z czesci) spelni kryteria?

Pozdrawiam

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...