Skocz do zawartości

[tarczowe mechaniczne] zmiana na większe tarcze

Gość rowermaniak

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rowermaniak
Napisano

Witam.

Mam hamulec mechaniczny z tarczą 180 mm. Chciałbym zamienić na 203 mm ale nie wiem jak z przestawieniem szczęk bo przecież jeśli tarcza będzie większa to trzeba zmienić położenie zacisków. Czy jest taka wymiena możliwa i co trzeba zrobić?? A tak przy okazji to do czego służy ADAPTER??

Napisano

adapter sluzy do zamontowania przewaznie wyzej tarczy dziek czemu bedzie ona w "normalnej" odleglosci od tarczy tak jak masz to teraz :( tylko powiedz mi po co ci taka duza tarcza ?

Gość Gość
Napisano

ponieważ mam słabej firmy zaciski i nie satysfakcjonuje mnie tak słabe hamowanie. w tej sytuacji chciałem kupić większą tarcze. Więc co mam zrobić kupić ten adapter żeby zmienić pozycję zacisków żeby pasowały na 203 mm??

Napisano

witam dokladnie nie wiem o co ci chodzi z tymi klockami ale aby zalozyc wieksza tarcze do roweru musiz skozystac z adaptera. zadales tez pytanie czym jest adapter a wiec reguluje on odleglosc zacisku (calej jego konstrukcji) od amortyzarora. podstawowe pytanie jest tylko jakiego hamulca uzywasz poniewaz wymiana tarczy wcale nie musi dac ci zadowalajacego efektu :wink:

Napisano

mam dokładnie taki rower (link)

Odpuść sobie zmianę tarczy bo to nic nie da. Zacisk to initacja hamulca i nic na to nie poradzisz. Najlepszym wyjściem by było kupno kompetnych mechaników (np. Black Box, Hayes MX1)

P.S. Ten "rower" to typowy makrokesz i lepiej sprzedaj go puki jest na chodzie i kup sobie jakiegoś markowego hardtaila.

Napisano

Dokładnie tak...wywal te mechaniczne, ja osobiście uważam że hamulce tarczowe mechaniczne są do dupy i są gorsze od zwykłych v-brake'ów...zmień rower, albo kup sobie hydrauliczne...albo załóż v-brakI!!!!!!!!!!!!

Napisano

Temat ten został napisany przez użytkownika o nicku - lenoxs.

Użytkownik ten dostaje ostrzeżenie za zakładanie podobnych tematów oraz pisanie na forum jako gość w 5 osobach, jako:

gość

Gość_kuBa*

Sportman

rowermaniak

strongman

Mam nadzieję, że to było z twojej strony ostatnie takie głupie zagranko :angry:

Gość BikerFG
Napisano

Dokładnie tak...wywal te mechaniczne, ja osobiście uważam że hamulce tarczowe mechaniczne są do dupy i są gorsze od zwykłych v-brake'ów...zmień rower, albo kup sobie hydrauliczne...albo załóż v-brakI!!!!!!!!!!!!

nie wiem czy sie smiac czy plakac....

po pierwsze: w tym makrokeszu ciezko, to cos nazwac hamulcami mechanicznymi (profanacja hamulcow tarczowych),

po drugie: widac, ze nie miales do czynienia nigdy z przyzwoitymi hamulcami tarczowymi - mechanicznymi,

po trzecie: nie proponuj chlopakowi do tego sprzetu kupna hydraulikow, bo rower podwoi swoja wartosc, a efekt i tak bedzie zerowy. zamiast hydraulikow lepiej niech odklada kase na rower, ktory bedzie sens pozniej modyfikowac.

ps. mam w ogole wrazenie, ze temat moglbyc zalozony dla jaj :D

Napisano

Albo niech liczy na nie wiem co ze sie dotra :D i beda jakos hamowac kolega ma promaxa na przodzie z tarcza 160mm i potrafi mnie wyrzucic przez kierownice jezeli siedze na siodelku (70)kg a to juz jest jakas sila :D hamulce promax'a :-)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...