Szosowiec2012 Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 Chciałbym prosić pomoc o pomoc w wyborze modelu dla juniora młodszego.Niżej zestawie rowery interesujące mnie realnie. http://www.rowerymerida.pl/produkt399/race-lite-901-com-rower-merida.html http://velo.pl/rowery/?id=684 http://www.freesport.pl/rowery/2012/krakow_rowery_szosowe/ http://kellysbike.com/index.php?id=pl_product&product_id=28083&countries_id=170&countries_name=pl&cat_id=318&subcat_id=322 W grę wchodzi Merida 903 i wiem że to najlepszy wybór ale nie wiem czy na 100% starczy mi pieniążków więc proszę o pomoc w wybraniu z tych rowerów i ocenieniu czy są one wystarczające na lata juniora młodszego i potem juniora.
Mod Team Maniak Napisano 12 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 12 Czerwca 2012 Kellys byłby ok ale moim zdaniem nie szalej kupowaniem nie wiadomo jakiego roweru, możesz jeszcze urosnąć i będzie kłopot. Dla juniora młodszego będzie aż nadto, dla juniora już by wypadało coś na 105-tce szukać. I tak w jr. mł. tak oklepiesz rower że przy juniorze już będziesz myślał o nowym. Merida jest ładna ale gdybym to ja kupował to za te kwotę szukałbym używki na lepszym osprzęcie w idealnym stanie, w nowym rowerze z całej jego świeżości po 2latach zostanie tylko blade wspomnienie a lepszy osprzęt o ile nie stracisz go w crashu to posłuży dłużej, nie będzie cię wkurzał i później będziesz myślał o wymianach.
Szosowiec2012 Napisano 13 Czerwca 2012 Autor Napisano 13 Czerwca 2012 No ok z tym że ja się nie znam super na rowerach, dlatego kupując używkę ryzykuje.I teraz tak czemu tiagra nie zda egzaminu w juniorach przecież ma 10-rzędową kasetę.Wiadomo oczywiście że kaseta i łańcuch szybciej padną niż już np w 105 ale wymiana tego co sezon to nie problem.Chyba że tiagra ma jakomś inną wadę np korbę czy klamkomanetki o której nie wiem? Rower kupie w rozm. M/L czyli trochę większy bo mam wzrostu 177cm.Doradźcie bo naprawdę to jest polska i ten rower musi mi starczyć z małymi modernizacjami do Orlika bo potem to już jakoś idzie.
Mod Team Maniak Napisano 13 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 13 Czerwca 2012 Pod twój wzrost pewnie 54cm rama ew 56cm jak ma mieć zapas. Problemem starej tiagry była niska wręcz fatalna kultura pracy, jakiś dłuższy czas temu klikałem tą nową z monitorkiem to było ok, nie wiem natomiast jak w dłuższym rozrachunku się zachowuje z trwałością i utrzymywaniem precyzji zmiany biegów. Polecam 105 ze względu że od zawsze prawie ma opinię pierwszej porządnej w hierarchii shimano grupy przeznaczonej do ścigania.
Szosowiec2012 Napisano 13 Czerwca 2012 Autor Napisano 13 Czerwca 2012 Jeśli znajdę 105 za 3500 zł minimum z tamtego sezonu to oczywiście.Problem u mnie jest z pieniędzmi w moim wypadku największą barierą są pieniądze nie zapał, moje życie całkowicie jest podporządkowane pod rower.Ostatnio pojawiły się problemy z kolanami ale wydaje mi się że to poprostu brak rozciągania wyszedł. I owszem może aż tak bardzo mało nie przeznaczam na rower ale on po zmianach kasety i łańcucha co jakiś czas jak pisałem musi mi starczyć do końca kariery juniorskiej.
Mod Team Maniak Napisano 13 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 13 Czerwca 2012 Nie bagatelizuj problemów z kolanami, nie jeden skończył przez to karierę. Lepiej poszukaj specjalisty zanim przejdzie to w coś poważniejszego.
Szosowiec2012 Napisano 13 Czerwca 2012 Autor Napisano 13 Czerwca 2012 Porozciągam się przed i po treningu zobaczę jak to będzie.BO najczęściej to poprostu nie rozciągnięte naciskające na kolana mięśnie.A jeśli chodzi o rower jak myślisz tiagra powinna mi starczyć bo przełożeń ma sporą ilość korba lepsza niż w sora i 2200 a do tego ta przerzutka ma już inny system zmiany biegów bo tu już ten dzyndzelek pod hamulcami jest.Rower potrzebuje na wrzesień więc liczę na spory upust od meridy 903 lub kellysa 3.0 arc.
Mod Team Maniak Napisano 13 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 13 Czerwca 2012 Myślę ze spokojnie styknie, postaraj się kupić korby z tarczą 52 z przodu to będziesz miał na juniora, pamiętaj też że musisz sobie zostawić kasę na nowe koronki do korby (46 czy 48 już teraz nie pamietam ile tam ma ograniczenie jr. mł.) i kasetę z 14-nastką. Wizualnie merida jest dużo ładniejsza od kellysa.
Szosowiec2012 Napisano 13 Czerwca 2012 Autor Napisano 13 Czerwca 2012 To pytanie już sporo odbiega od reszty wiesz na jakie upusty można liczyć na rowery we wrześniu czy jakoś tak bo wiem że wtedy już są ostre wyprzedaże.
Mod Team Maniak Napisano 13 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 13 Czerwca 2012 To pytanie raczej do sprzedawcy.
Szosowiec2012 Napisano 13 Czerwca 2012 Autor Napisano 13 Czerwca 2012 Luz myślałem że może zdarzyło ci się kupować po sezonie rower kiedyś Dzięki za pomoc.Teraz zostało zarobić pieniądze, brakuje jakoś 1500 zł.na razie mam 3 tys. reszta na bzdety ciuchy itp. Wiem że truje ale jak najlepiej by było się przygotować żeby nie zacząć tam zupełnie z niczego.Jak jeździć żeby nie przesadzić na co uważać.Mam do dyspozycji zwykłego górala na shimano acera waga około 13 kg Kondycjie mam dobrą czas 3;20 na kilometr.Siła nóg hmmm skacz w dal z rozbiegu 5,20 a z miejsca 2,60.
komar358 Napisano 15 Czerwca 2012 Napisano 15 Czerwca 2012 Jestem świeżakiem na tym forum, ale pomyślałem że to dobre miejsce na wstawienie tego posta. Chciałbym złożyć swojego pierwszego single speeda i nie wiem czy z te go się da: http://tablica.pl/oferta/sprzedam-rower-kolarka-ID1aroj.html#b2e230a9;r:;s: Proszę o pomoc!
Szosowiec2012 Napisano 16 Czerwca 2012 Autor Napisano 16 Czerwca 2012 Proponuje ci założyć własny temat prędzej ktoś ci odpowie.
Szosowiec2012 Napisano 27 Czerwca 2012 Autor Napisano 27 Czerwca 2012 Będę jeździł ale to dopiero od września jeśli wszystkie badania mi pomyślnie wyjdą.
amoniak Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 Odpuścił bym sobie wszelkie rowery z łapami Sora czy 2200/2300 lepiej dopłacić do Tiagry albo poszukać sobie czegoś na Campie Nawet najniższe grupy Campagnolo są do zaakceptowania Możesz poszukać czegoś z łapami Microshifta albo Sunrace. pojawiło się trochę tego Dlaczego Klamkomanetki Shimano najniższych grup są bardzo ułomne - wręcz porażkowe Z dolnego chwytu nie obsłużysz tego języczka do zrzucania biegów. W Campie też jest języczek ale zupełnie inaczej umieszczony i daj radę go pyknąć w dolnym chwycie. Będziesz trenował sprinty. Pomyśl o dobrych wygodnych łapach zy są one wystarczające na lata juniora młodszego i potem juniora. Do treningów i pierwszych startów na pewno tak ale czy przez 4 lata intensywnego używania Hmmm może przetrzyma Weź pod uwagę że może od razu na początek kupić coś 10 biegowego Chyba, że trenowanie kolarstwa okaże się słomianym zapałem i rower zostanie wieszakiem na ubrania.
kubek20 Napisano 28 Czerwca 2012 Napisano 28 Czerwca 2012 W juniorze młodszym musisz mieć przełożenie 46-14, w juniorze 52-14. Zwróć uwagę, żeby przerzutka przednia była na obejmę a nie na hak, bo hak ma za małą możliwość regulacji (przy tarczy 46 przerzutka jest za wysoko)
Szosowiec2012 Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Napisano 29 Czerwca 2012 Hah tyle że ja niestety nie mam kasy na nic konkretniejszego wątpie czy będzie mnie stać chodziarz by na meride na tiagrze.Chyba że wiecie jaka firma oferuje rowerek na tiagrze do 3200zł Nie wiem też jak ze zdrowiem o ile serce mam ok to mam bóle kolan i nie mam pojęcia czym one są spowodowane.
erico329 Napisano 29 Czerwca 2012 Napisano 29 Czerwca 2012 Kup sobie uzywke jak już . na początek starczy , za 3200 to juz ladna dostaniesz , a w miare jezdzenia w klubie ci jakies klamoty wymienią jak sie bedzie psuła o czy coś . btw , nie dostaniesz roweru klubowego? ;o
amoniak Napisano 29 Czerwca 2012 Napisano 29 Czerwca 2012 http://allegro.pl/cube-gtc-pro-agree-2011-carbon-9000-zl-i2439209342.html
Szosowiec2012 Napisano 29 Czerwca 2012 Autor Napisano 29 Czerwca 2012 Byłem i rozmawiałem z trenerem. Mówił że własny sprzęt.Używka łatwo mówić na tym naprawdę cholernie trzeba się dobrze znać żeby brać się za zakupy używek ;d Ładny ale myślę że ultrega to już przesada 105 w zupełności już starczy wdg mnie na bank.Moja sytuacjia jest nie pewna nie wiem ile dokładnie będę miał na rower to się waha od 3-4tys ale musze kupićtaki na zapas że tak powiem.
Mod Team Maniak Napisano 30 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 30 Czerwca 2012 Piękny jest ten cube, wygląda dobrze no i młody , więc strasznych przebiegów niema. Klamki poocierane w prawdzie ale dokupisz kapy i git majonez. Ja bym go kupił.
Szosowiec2012 Napisano 30 Czerwca 2012 Autor Napisano 30 Czerwca 2012 Powtarzam się ale na razie o konkretnym zakupie nie mówimy, dopiero we wrześniu rower będę nabywać.Sporo mi pomogliście co nieco bliżej mi już do tego wszystkiego.Odezwe się w tym temacie we wrześniu powiedzieć wam jak to wszystko wyszło.Dlatego tak późno kupuje bo nabór jest dopiero we wrześniu a do tego muszę po paru lekarzach odnośnie tego skoczyć.Mam nadzieje że we wrześniu już po sezonie naprawdę uda mi się coś fajnego jednak nowego kupić na tiagrze bądź nawet na 105 z małym fartem.
erico329 Napisano 1 Lipca 2012 Napisano 1 Lipca 2012 Nie czekaj na wrzesien , i nie kupuj na ostatnią chwile , poluj na coś fajnego kupuj i zacznij uczyć się jezdzic btw przeciez badania u sportowego to kwestia tygodnia i wszystkie zrobione , co tam jest ekg +ekg wysiłkowe , laboratorium czyli krew i mocz to robi się za jednym zamachem , do tego okulista , laryngolog , no i wizyta u tego lekarza ktoryw wydaje ci kategorie czy zdolny czy nie , najdłużej sięczeka za opisem ekg , no ale to sięrobi najlepiej na samym poczatku , no i po około tygodniu wszystko załatwione . PS pamiętaj o tym ze się teraz urlopy zaczynają , i przeważnie nasza polska służba zdrowia lubi podróżować ..
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.