Iskra14 Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Doczytałam, że manetki M770 dyna sys nie mają MultiRelease i InstantRelease w przeciwieństwie do modelu M780. Jak bardzo te braki mogą być odczuwalne? Opłaca się bardziej kupić M780? Czy jakieś większe różnice są w także w przypadku tylnej przerzutki między 770 a 780?
Mod Team Puklus Napisano 7 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 7 Czerwca 2012 Zwykłe RF miały tak ze przy naciśnięciu cyngla nic sie nie działo, dopiero po zwolnieniu następowała zmiana, w instant release przy naciśnięciu od razu napastowała zmiana. W m770 3x9 mozna było pogrzebać dodając opcje aby zrzucać 2 naraz. Na pewno było by to lepsza opcją od zwykłego RF, ale czy nowe m770 3x10 to mają nie jestem w stanie powiedzieć. Ostrzeżenie o przekierowaniu tutaj shimano nazywa je rapidfire czyli by wynikało ze nie posiadają tego. I to by było logiczne bo nie było by róznicy miedzy 770 a 780. Ale moge być w błedzie.
Iskra14 Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Napisano 7 Czerwca 2012 Jak bardzo odczuwa się w użytkowaniu Instant Release? Wygląda na to, że lepiej dołożyć i może kupić m780
Mod Team Puklus Napisano 7 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 7 Czerwca 2012 Odczuwalna bardzo bo całkiem inaczej sie zmienia biegi inaczej planuje zmiane itd ... oczywiście zalezy od upodobań i przyzwyczajeń ale lepszą opcją będzie 780 w takim wypadku.
Iskra14 Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Napisano 7 Czerwca 2012 Jak ja nie lubię takich różnic, co do których trzeba się dobrze wczytać, żeby się doczytać. Mam nadzieję, że w przypadku tylnej przerzutki nie ma takiego problemu Jeszcze jedna sprawa, co to za mocowanie Ispec? Da się to przymocować do klamek starszej generacji lub przerobić na mocowanie na obejmę? Czy kupując manetki z takim mocowaniem jestem skazana na wymianę hamulców? Planuję tarczowe deore 596 ale jeszcze nie teraz Te manetki http://allegro.pl/shimano-deore-xt-3x10-sl-m780-i2402659992.html mają mocowanie na obejmę czy Ispec, mi się wydaje, że na obejmę ale nie jestem pewna
Mod Team Puklus Napisano 8 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 8 Czerwca 2012 Z tego co piszą ten system mocowania jest taki sam w kazdej grupie która go posiada, niestety 770 wygląda na to ze tego nie ma, wiec musiałabyś zainwestować w 780. Łatwo sie zorientować ze przy dyna sys nie za bardzo da sie isc na kompromis.
cobraMC Napisano 8 Czerwca 2012 Napisano 8 Czerwca 2012 Jeszcze jedna sprawa, co to za mocowanie Ispec? Da się to przymocować do klamek starszej generacji lub przerobić na mocowanie na obejmę? Czy kupując manetki z takim mocowaniem jestem skazana na wymianę hamulców? Planuję tarczowe deore 596 ale jeszcze nie teraz Te manetki Allegro mają mocowanie na obejmę czy Ispec, mi się wydaje, że na obejmę ale nie jestem pewna Mocowanie Ispec umożliwia zamocowanie klamek hamulca i manetek na jednej obejmie. Raczej nie pasuje do do starszej generacji. Możesz kupić manetki M780 z mocowaniem na obejmę (te co podałaś link), a gdy już będziesz mogłą podłączyć i-spec, to dokupujesz http://www.formicki-bike.pl/produkt.php?kod=6661&&id_pod_kat=40&&id_kat=2 . Przy mocowaniu i-spec manetki nie będą miały monitorków.
Iskra14 Napisano 8 Czerwca 2012 Autor Napisano 8 Czerwca 2012 Dzięki za wyjasnienia jakoś wizualnie mi się nie podoba to rozwiązanie poza tym na razie wymieniam tylko jeden hampel (bedzie kompatybilny z Ispec), więc nie ma sensu się pchac
Iskra14 Napisano 9 Czerwca 2012 Autor Napisano 9 Czerwca 2012 Mam jeszcze jedno pytanie: nie będzie problemu między manetkami M780 z tego roku a przerzutkami z zeszłego? Jest jakaś duża różnica (jak w przypadku manetek) jeżeli chodzi o same przerzutki z tego i zeszłego roku?
cobraMC Napisano 9 Czerwca 2012 Napisano 9 Czerwca 2012 manetki będą pasowały do wszystkich przerzutek dyna-sys (10 rzędów)
Iskra14 Napisano 12 Czerwca 2012 Autor Napisano 12 Czerwca 2012 Dotyczy to konkretnie manetek? W czym te xtr są lepsze od kupionych przeze mnie xt 780? Pomijam kwestię kilku gramów, którą pewnie da się zniwelować wywalając ekranki?
GhOsTwrc Napisano 13 Czerwca 2012 Napisano 13 Czerwca 2012 Są bardziej precyzyjne bynajmniej takie moje odczucie jechalem na nich kilka km na rowerze kolegi , i moim zdaniem są bardziej żywotne moje po 6000 km działają rewelacyjnie chyba że dostanie się za dużo błota do pancerza. Skoro już kupiłeś to życzę żeby działały jak najlepiej.
Iskra14 Napisano 13 Czerwca 2012 Autor Napisano 13 Czerwca 2012 Wydawało mi się, że xt i xtr robią na jednej linii produkcyjnej ale w tym wypadku mogę szerzyć herezję więc proszę się nie sugerować Kupiłam już M780 wydaje mi się, że do mojego stylu jazdy to i tak trochę na wyrost będą mi teraz mówić że plus 10 do lansu
GhOsTwrc Napisano 13 Czerwca 2012 Napisano 13 Czerwca 2012 Wiadomo jeżeli się nie wykorzytuje czegoś w pełni to po co przepłacać
Mod Team Puklus Napisano 13 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 13 Czerwca 2012 Powiedz to ludziom ze smartfonami o dwu czy cztero rdzeniowym procesorze
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.