Slaweczek Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Witam Mam z przodu Shimano Altus M310, rowerek ma nieco ponad 3 miesiące i koło 1000 km przebiegu. Problem się pojawił kilka tygodni temu w postaci tego, że podczas jazdy łańcuch zaczyna ocierać o prowadnik przedniej przerzutki. Sam regulowałem, 2 razy byłem w serwisie i "na sucho" wszystko jest OK, również podczas jazdy powoli (do 20 km/h) jest cisza. Przy położeniu spoczynkowym widać, że od strony ramy jest luz, jak dla mnie ze 2-3 mm i nie powinno nic ocierać. Problem się zaczyna jak się mocniej pedały naciśnie albo prędkość jest w okolicach 30 (czyli pedały też mocniej się naciska), to zaczyna coś trzeć, jak dla mnie to łańcuch o wewnętrzną część prowadnika od strony ramy. Spece z serwisu patrzyli, regulowali, ale dalej jest jak było, czyli to samo. Co ciekawe, im dłużej się jeździ tym bardziej to ocieranie słychać, tzn. już od 2 godziny jazdy hałas jest nawet przy niezbyt mocnym naciskaniu, ale z drugiej strony nigdy nie jest tak, że ociera ciągle. Sprawdzałem, nie ma luzów na korbie. Panowie w serwisie w końcu orzekli że to chyba łańcuch pracuje i ociera, ale szczerze mówiąc to ja bym wolał żeby pracował bez ocierania. faktem jest że generalnie naciskam pedały mocno, ale to chyba jeszcze nie powód żeby mi łańcuch ocierał. Ktoś mi doradził skrócenie łańcucha (jest fabryczny, nieruszany), ale nie wiem czy to może mieć wpływ, bo jakiś luzów na łańcuchu nie widzę CO zrobić żeby się tego hałasu pozbyć, bo powiem szczerze, że zaczyna mnie irytować podczas jazdy.
Mod Team Puklus Napisano 7 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 7 Czerwca 2012 Jaka korba, jaka rama ile ważysz?
Slaweczek Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Napisano 7 Czerwca 2012 Jaka korba, jaka rama ile ważysz? Korba Shimano Altus M311 Octalink 42/32/22T, rama M, waga 72 kg
Mod Team Puklus Napisano 7 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 7 Czerwca 2012 Nie ważysz dużo, a nie chodziło mi o rozmiar tylko model skoro w jeździe spokojnej jest ok a jak depniesz to trze to wina giętkości ramy + korby. Jak zaradzić na początek wymienić korbę na sztywniejszą. Sprawdź tez czy z suportem jest wszystko ok nie ma luzów itd.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.