Skocz do zawartości

[zmiana biegów]nie przerzuca biegów

kacol

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na wstępie chciałbym powitać wszystkich forumowiczów.

Mam problem z wyregulowaniem przerzutek. Kupiłem rower za grosze od jakiegoś pijaczka. Potrzebuje go do jazdy do pracy. Niestety był zaniedbany więc zostawiłem koła z kasetą, łańcuch i ramę, reszta w kosz. Kupiłem nowe graty: przerzutka przednia shimano fd- ty32, tylnia shimano rd- tz 50, manetki shimano-revoshift-sl-rs35. Założyłem wszystko i ustawiłem według filmików z youtube. Co prawda za przód się jeszcze nie wziąłem ale pojawił się problem z tyłu. Ustawiłem od najmniejszej zębatki, ustawiłem te śrubki ograniczające ruch przerzutki. Teraz problem ze zmianą biegów. Jak ustawiłem biegi tak żeby przerzucało na większe zębatki to są problemy z rzucaniem na miejsze i odwrotnie. Jak wrzuca na większe to mam wrażenie jakby łańcuch był ułożony źle względem zębów tj. to łączenie łańcucha trafia na ząb. Nie wiem czy tak powinno być czy nie bo jestem troche zielony w tym temacie. Proszę o pomoc.

Napisano

powinno być tak ustawione, żeby nic nie obcierało, u Ciebie albo są mimo wszystko źle ustawione śruby L i H albo źle naciągnięta linka. Ciężko coś jednoznacznie wywnioskować nie widząc tego bezpośrednio. Proponuje wyregulować to tak, jak jest podane w tutorialu na tym forum

Napisano

Czyli zmiana biegów zależy też od wstępnie naciągniętej linki (podczas mocowania jej do przerzutki)? Z przodu już zrobiłem i działa dobrze. Jak patrzyłem filmiki jak ustawić tylną to pyło pokazane, że linka podczas mocowania musi być tylko względnie naciągnięta. Śrubę H ustawiłem bez podłączonej linki. Czy śrubami L i H można regulować zmianę biegów czy tylko ograniczenie ruchu zmieniarki? Mam jeszcze jedno śrubę ale tamta jest pomiędzy przerzutka a hakiem. Poszukam tego tutka na forum ale jeśli ktoś ma linka to poproszę.

• Mod Team
Napisano

L i H jedynie ograniczają ruch wózka.

Zmiana biegów nie zależy od naprężenia linki podczas jej zakładania, po prostu jak odpowiednio nie naciągniesz linki to baryłki nie wykręcisz aż tak bardzo, żeby odpowiednio naprężyć, więc nawet tego nie wyregulujesz. Musisz tak naprężyć, żeby jakoś to zmieniało biegi i dopiero wtedy wyregulować dokładnie baryłką - wszystko jest opisane w tutorialach.

Sprawdź odległość górnego kółka od największej zębatki kasety/wolnobiegu i sprawdź też, czy wózek na kolejnych przełożeniach ustawia się równo z kolejnymi zębatkami.

Pancerze i linki też wymieniłeś?

Napisano

Linki nowe bo manetki nowe. Pancerze zostawiłem bo są w dobrym stanie. Linki przed założeniem pancerza przeciągnąłem smarem. A co z zębatkami? Jest taka możliwość, że są przesunięte względem siebie? Bo mam wrażenie, że w momencie kiedy zmieniarka przesuwa łańcuch to on się jakby slizgał na zębach i dopiero jak sporo skręcę baryłkę to wskakuje bieg. Potem wskakują następne poza największą zębatką więc trochę baryłką podkręcam i wskakuje tylko, że później nie spada na mniejsze. Linkę przed dokęceniem naciągnąłem tak, że żona msiała rower trzymać.

Napisano

A nie jest tak, czasem, że RD-TZ50, to przerzutka 6 rzędowa, a manetka Revoshift-SL-RS35 jest 7-napędowa?

Z opisów wynika, że jest:

Manetka prawa tylna Shimano Revoshift SL-RS35 7rz - bikestacja.pl

Shimano Tourney RD-TZ50 : Komponenty : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl

Nie wiem jak z szerokościami tych wolnobiegów, ale indeksacja przełożeń dla sześciu i siedmiu tarcz, może się różnić i stąd kłopot z ułożeniem biegów. Oczywiście, zakładam, że wszystko regulujesz książkowo.

Napisano

Nie, manetka jest 6 rzędowa (więcej niż 6 numerków na blacie nie ma) a jeśli chodzi o przerzutkę to też jest 6 rzędowa (przynajmniej tak mi mówili w sklepie). na razie ustawiłem przód a zaraz idę z rowerem na dwór i spróbuje ustawić w biegu bo tak na sucho, bez obciążenia to może też nie jest to. Jeśli komuś przyjdzie do głowy jakiś pomysł to proszę o pomoc.

Napisano

Jęsli już masz ustawić, to prędzej zrobisz to na stojaku. Potem okazuje się, przeważnie, że pod obciążeniem, trzeba zrobić drobne korekty naprężenia linki śrubami regulacyjnymi przy manetce, jak też zakres pracy przerzutki. Problemem może być jakość. Czy jest ona dostatecznie sztywna, wózek nie wygina się i poddaje. Za 20 złotych, nie spodziewałbym się super precyzji. Już to kolorowe, chyba plastikowe kółko nie budzi zaufania.

Jeśli manetka jest na 6 biegów, a Bikestacja podaje, że 7, to rzeczywiście, coś jest nie teges z tym sklepem. Nie jest to tak nieistotny szczegół, żeby nie zwracać uwagi na wielkość manetki.

Napisano

Wiem, że jakości super nie będzie ale pamiętajmy, że rowerkiem będę śmigał do pracy a nie po górach. Może z biegiem czasu się w to wciągnę i troche zinwestuję (na razie to trzeba wyrwać tyłek z auta). Pojeździłem teraz troszeczkę i hamulce zrobiłem idealne, przednia wrzuca idealne ale niestety tylna jest lipa. Może jutro podjadę do jednego gościa co ma warsztat to niech zobaczy. Nie wiecie ile ludzie biorą za ustawienie zmieniarki? No chyba, że ktoś z was jest z Łodzi i dysponuje troche czasem i chęciami do pomocy. na razie to Wam wszystkim pomimo wszystko dziękuję (nie zdążyłem się zorientować jak się przyznaje punkty za pomoc na tym forum więc pochwalcie się jak mam Was obdarować).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...