Wiesiu Napisano 6 Czerwca 2012 Napisano 6 Czerwca 2012 Witam. Borykam się z pewnym problemem, zakupiłem sobie nowy łańcuch i dzisiaj po jego założeniu stało się dokładnie to czego się obawiałem... mianowicie - przeskakuje jak cholera. Najgorzej jest na 4... praktycznie nie da się normalnie przyśpieszać, a jak naciskam na pedały mocno to przeskakuje kilka razy na sekundę... na 5 jest zauważalnie lepiej, ale też trochę przeskakuje. Na przełożeniach 6-8 jest całkiem dobrze, bo przeskakiwało jedynie sporadycznie więc pewnie się ułoży. W zasadzie nie przeskakuje jedynie na przełożeniach 1-3. Póki co po przejechaniu dziś 50km stwierdzam, że nie jest dobrze i być tak nie może. Nie uśmiecha mi się wymieniać kasety na nową więc zamówiłem sobie kamienie szlifierskie i zamierzam przeszlifować 4 i 5... Oczywiście mógłbym jeździć na starym łańcuchu do zajechania kasety... ale nie chcę zmarnować korby... Teraz najważniejsza kwestia, czy ta kaseta jest rzeczywiście, aż taka zużyta? http://www.patrz.pl/zdjecia/id/1254890 Jeździła tylko na jednym łańcuchu... ale nie umiem powiedzieć ile ma przejechane km... na pewno nie mniej niż 1500km ale obawiam się, że może to być nawet około 3500km... Stary łańcuch po przymierzeniu do nowego jest wyciągnięty o około 1,5cm.
Wiesiu Napisano 6 Czerwca 2012 Autor Napisano 6 Czerwca 2012 Tak... czy przerzutki zmieniają się płynnie czy mniej płynnie, to tak samo przeskakuje. Próbowałem regulować tylko podług tej 4, ale czy naciągam czy popuszczam linkę to jest tak samo.
paczek1981 Napisano 6 Czerwca 2012 Napisano 6 Czerwca 2012 Sam sobie już odpowiedziałeś na pytanie. Ja wymieniam łańcuch w swoim rowerku co 1500km. Kaseta do wymiany jest. Na zdjęciu widać dość mocne zużycie zębów 4i 5.Jutro zobacze w piwnicy , bo mam jakieś stare koła i jak będę miał 8 jeszcze to ci ją dam. Jeżeli znajde to mogę podrzucić ci ją w piątek bo będe przejeżdzał przez łódź. Tylko nie wiem o której godz. Jak coś będę wiedział dam znać. W razie czego napisz mi pw aby przypomniec o niej.
Mod Team Puklus Napisano 6 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 6 Czerwca 2012 Kaseta jest zjedzona widać to na obrazku i nie dziwota ze skacze
doms Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 IMO kaseta nie jest w najgorszym stanie. Pojeździj jeszcze trochę (200km) pomijając jazdę na tym przełożeniu co najbardziej skacze. Staraj się jeździć lekko naciskając na pedały przy przyspieszaniu (większa kadencja). Moja kaseta przyjęła już piąty łańcuch (3 ostatnie dotarły się dopiero po 200-300km). Pozdrawiam
Luk33 Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Jak przeskakuje to bym nie ryzykował i zainwestował w nową kasetę. Ja właśnie tak jeździłem, niby ze świadomością, że nie deptać za mocno. Przyszło, co do czego i wyleciałem przez kierownice rozbijając sobie nogę. Miałem rower z głowy przez miesiąc. Kaseta to koszt 50zł i masz napęd sprawny na lata, jak nie jeździsz bardzo dużo.
Wazaa Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Jeśli przeskakuje tylko na jednym, dwóch trybach, na których najczęściej jeździsz, to ewidentnie, zęby ich są wyrobione. Na tarczach mało używanych chodzi dobrze, to znaczy, że i łancuch jest jeszcze w miarę dobry. Daj sobie spokój z jakimś szlifowaniem. Koszt kasety/wolnobiegu nie jest znowu tak wielki, żeby robić takie cuda. Nigdy nie uda Ci się wypiłować idealnej ewolwenty na każdym zębie i łańcuch nie będzie się układał dobrze. Przyglądnij się profilom nowych zębatek, jaki mają kształt i szlif. Owszem, może to chodzić, jak się przyłożysz, ale czy łańcuch będzie płynnie wchodził na zęby? Wątpię. Za 30 złotych, gra nie warta świeczki.
doms Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Przecież napisał, że łańcuch wydłużył się o 1,5cm co oznacza ok 1% zużycia = łańcuch tylko na śmietnik.
Wazaa Napisano 7 Czerwca 2012 Napisano 7 Czerwca 2012 Jak już ma nowy, niech wyrzuca. Ja bym jeszcze zachował. Ktoś tu pisze, że wymienia kietę co 1500 km. Mój, przy takim cyklu, nie wytrzymałby miesiąca. Trochę rozsądku trzeba jednak mieć. Pisał też autor pytania, że na trybach najmniej jeżdżonych, czyli nowych, łańcuch pracuje dobrze. Nie jest więc bardzo zużyty i można się domyślać, że z nową kasetą też będzie gładko współpracował.
Mod Team Puklus Napisano 7 Czerwca 2012 Mod Team Napisano 7 Czerwca 2012 Pisałem wiele razy napisze jeszcze raz, jak miękka kaseta to miękki lancuch, nie mieszać miękkości bo to na dobre nie wychodzi. Ja kiedyś zrobiłem test i kupiłem lancuch accenta, najwyższy model zeby nie było, zjadł mi kasetę po 700km ... a czymże jest 700km ... i nie wyciągną sie 1.5cm tylko prawie 3 ...
Wiesiu Napisano 7 Czerwca 2012 Autor Napisano 7 Czerwca 2012 Jeżeli znajde to mogę podrzucić ci ją w piątek bo będe przejeżdzał przez łódź. Tylko nie wiem o której godz. Jak coś będę wiedział dam znać. W razie czego napisz mi pw aby przypomniec o niej. Wysłałem ci pw. Ja właśnie tak jeździłem, niby ze świadomością, że nie deptać za mocno. Przyszło, co do czego i wyleciałem przez kierownice rozbijając sobie nogę. Póki co próbuję i właśnie się trochę tego obawiam, tym bardziej, że ja jestem ciężki i używam dużo więcej siły niż przeciętni "zawodnicy" a i styl jazdy mam raczej taki, że przyśpieszam szybko i staram się utrzymywać stosunkowo stałą prędkość... Kaseta to koszt 50zł i masz napęd sprawny na lata, jak nie jeździsz bardzo dużo. No właśnie tak dobrze to nie ma, w ostatnim miesiącu zrobiłem ponad 1200km, a wygląda na to, że nie będzie mniej, lecz więcej z miesiąca na miesiąc i w takim tempie to mi kaseta na jeden sezon nie starczy... nie mówiąc już o łańcuchach.Przejadę jeszcze ze 100-150km i zdecyduję co z tą kasetą zrobić. W zasadzie jak zmieniałem napęd z poprzedniego na obecne, to liczyłem na to, że starczy mi to na dłuższy czas, ale widać, że te kasety to jakieś miękkie gówno dlatego teraz zastanawiam się czy nie zrobić tak, że po prostu kupię sobie tańszą HG-41 i do tego 3 łańcuchy(2x sram z tej aukcji http://allegro.pl/lancuch-sram-pc-830-powerlink-8rz-srebrny-bs-i2400140911.html i obecny HG-50) i zmiany co 500km... Choć zastanawiam się czy ten sram będzie pasował i czy przy takiej rotacji łańcuchów ta kaseta wytrzyma mi z 5 tyś. km?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.