Skocz do zawartości

[stery+główka ramy] Mam dylemat - Co zrobić ?

szataneq

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Mam problem z moim rowerem Kross Hexagon v6 2011. Problem polega na tym gdy wsiadam na rower i dociążam go to z rury sterownej ( główki ramy ) wydobywa się dziwny dźwięk pisk jak by tarcie 2 elementków o siebie nie wiem co z tym zrobić dziś już mi się nie chciało tego rozkręcać bo problem nasilił się dopiero dzisiaj jak byłem na przejażdżce nawet skrzypi gdy pedałuję szybko i unoszę kierownicę do góry po czym opada i znów wydobywa się skrzypienie dźwięk niepochodzi na pewno z amorka !!!

Ps: Proszę doradźcie coś na jutro w południe potrzebuje już mieć sprawnego rumaka więc z rana chciał bym mieć konkretną odpowiedź co zrobić ,czy trzeba tylko na nowo przesmarować czy co ?

Obrazek przedstawia dokładne miejsce wydobywania się dźwięku :<

post-146042-0-21424100-1338843389_thumb.jpg

Napisano

Hehe... obrazek pokazuję główkę ramy czyli to co napisałeś w poście... chyba większość wie co to główka ramy :) No ale do rzeczy. Ja bym rozkręcił mostek, wyją amortyzator, zobaczył czy łożyska sterów są ok. Przesmarował i złożył. A jak dalej będzie trzeszczeć to może masz pęknięcia na spawach. Wsiadasz na rower, pedałujesz to powstają naprężenia, metal napina się, trze jeden kawałek o drugi i w efekcie słyszysz trzaski, piszczenie... jak zwał tak zwał. Może jakieś wzmocnienia trzeba byłoby dospawać, albo w jakimś zakładzie znajdą te pęknięcia i nadspawają je...

Napisano

łożyska są :D spoko luz , Obrazek dodałem dla checy :) ,pęknięcia powiadasz Goncik hmmmm nie chciał bym tego rowerek ledwo co nie długo skończy roczek no za 1,5 miecha ;d ale gwarancja jest to raczej rama pójdzie do wymiany bo rower ledwo co ma 1,5kk km przejechane ^.^ a zajechany też nie jest

dobra jutro się wszystko wyjaśni dzieki wielkie ;]

• Mod Team
Napisano

Pęknięcia szukaj na spawach w okolicach główki raczej od spodu. Skrzypieć potraf sama sterówka w koronie. Jeżeli nie jesteś do końca pewien skąd dźwięk, mogła pęknąć podsiodłówka, trzeszczeć lubi też sztyca. Podobnie jak kokpit lubi douczać ( mostek, kiera ).

P.S. Avatar widzę adekwatny do sytuacji :D

Napisano

Pulkul jak najbardziej :D

hmmm dziś pobawiłem się z rana i obczaiłem to i owo stery i reszta ok zero pęknięć nic ,ani grama ,nawet ziarenka piasku ale wyczyściłem dałem nowy smar i chula ;P nie wiem czego to mogła być przyczyna =.= ale ważne ze zrobione =)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...