Skocz do zawartości

[Koła] 2gi zestaw kol CL czy 6 srub ?

stormur

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Hej!

Mam na aktualnych obreczach (Maddux 559x17 , Panaracer Rimbo PT 559x1,75) tarcze CL , chce kupic 2gi zestaw kol i mam dobra oferte na Fulcrum, ale 6-o srubowe. I teraz mam zagwozdke, czy "6" beda pasowaly ?

Hamulec Shimano BM445.

Wielkie dzieki z gory za wszelka pomoc !

pzdr

P

• Mod Team
Napisano

NO będzie pasować czemu ma nie pasować ?? Piasty na CL mają ten prblem ze piasty na CL robi shimano, Mavic i chyba tyle, na IS6 czyli 6 śrub robią wszycy wiec wieksza dostepnoć i możliwość wyboru. Do piasty CL kupujesz adapter http://allegro.pl/adapter-centerlock-6-srub-23-gramy-ashima-i2374045514.html o takie coś i już masz CL --> IS6 niestety odwrotnie sie nie da i tarczy CL na IS6 nie założysz.

Napisano

NO będzie pasować czemu ma nie pasować ?? Piasty na CL mają ten prblem ze piasty na CL robi shimano, Mavic i chyba tyle, na IS6 czyli 6 śrub robią wszycy wiec wieksza dostepnoć i możliwość wyboru. Do piasty CL kupujesz adapter Allegro o takie coś i już masz CL --> IS6 niestety odwrotnie sie nie da i tarczy CL na IS6 nie założysz.

Dzieki !

Te kola, ktore mam niech zostana na CL - i tak sluza tylko do jazdy po miejskich i podmiejskich sciezkach rowerowych ( asfalt i drobny ubity szutr ).

Chce miec 2gi kpl "terenowy" i lokalny sklep ma nowe Fulcrum Red Power z oponami Continental'a i kaseta Deore za cene samych kol. Problem ( dla mnie ) tkwil tylko w montazu tarczy hamulcowej.

Ale to juz nie problem :):):)

Aaaaa....zapomnialem : tarcze dowlnego producenta, czy musza byc jakies konkretne ?

Hamulce mam na 160mm

• Mod Team
Napisano

Jakie tarcze to ciezko powiedzieć, sa takie ktore wg opinii sprawiąją same kłopoty inne hamuja jak trzeba. Musisz poczytać, Na pewno z Avidami g2cs i g3cs nie ma problemów. Im bardziej wylajtowana i powycinana tarcza tym może więcej

sprawić problemów.

Jeżeli tarcze po 160 nie używasz adapterów to zapewne wiesz, chyba ze z tyłu masz w ramie IS to wtedy odpowiedni adapter.

Napisano

Dzieki piekne !

zdecydowalem sie jednak na Shimano SLX RT67 i SLX Disc Wheels Centre Lock MT65.

jakos mialem zle przeczucia odnosnie Fulcrum'ow ... .

Opony Hutchinson Python 2.0 .Jak sie zedra to pomysle o bezdetkach.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...