Skocz do zawartości

[korba] Firex gxp - problem z odkręceniem zębatki

pneumok0k

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam wszystkich.

Kupiłem nie dawno uzywana korbe truvativ firex gxp. Korba oryginalnie posiada 3 zębatki. Ja chciałem ją przerobić na 2 blaty - pod enduro. Chciałem dlatego zdjąć największą zębatkę. Niestety śruby są wyrobione. Poszła tylko jedna. W pozostałych trzech imbus kręci sie jak w .... błocie. Powien odrazu, że włożyłem porządny imbus 6 mm - dlugie ramie, klucz nowy nie zjechany. I niestety trzymały mocno śruby i nagle takie masełko się zrobiło i klucz sie w srodku obrócił łechtając śruby. Ta jedna co poszła to zaskrzypiała mocno (widocznie zapieczona była) No i tu moje pytanie jak odkręcić te śruby?? i tak już będą do wyrzucenia.

• Mod Team
Napisano

No widzę jedno sensowne rozwiązanie, wziąć brzeszczot naciąć śrubę, o ile wystaje nad powierzchnie zębatki. Jeżeli łeb jest całkiem schowany, można spróbować wbić delikatnie większego torxa.

Napisano

No widzę jedno sensowne rozwiązanie, wziąć brzeszczot naciąć śrubę, o ile wystaje nad powierzchnie zębatki. Jeżeli łeb jest całkiem schowany, można spróbować wbić delikatnie większego torxa.

Problem rozwiązany - wbicie większego torksa daje świetne rezultaty, ale wbicie raczej bardzo mocne - musi głęboko osiąść i długa dźwignia.

Pozdrawiam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...