Bizon Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 Witam Mam mały problem .Wymieniłem uszczelki w moim amorze i po złożeniu o dziwo skok się skrócił. Nie wiem czy w lewej golenie poskładałem dobrze te tulejki bo mi wypadły i na zdrowym rozsądek to złożyłem. Ma może ktoś jakiś schemat albo wie jak to złożyć być może to nie jest powodem skrócenia skoku i może jest jakaś inna przyczyna. Byłbym wdzięczy za wszelkie informacje
Obes Napisano 31 Maja 2012 Napisano 31 Maja 2012 Taki schemat ? : http://www.manitoumt...ce%20Manual.pdf Pod korkiem w lewej goleni jest od dołu - metalowa podkładka, plastikowa tulejka z kołnierzem, gumowy stożkowy odbojnik - następnie jest korek, w środku górnej goleni jest - sprężyna , gumowy dystans (ma być założony na pręt a na niego sprężyna) i plastikowy biały pręt., nad prętem na samej górze jest tłok. Tulejkę z kołnierzem która jest między podkładką a stożkowym odbojnikiem śmiało możesz usunąć. Jedną z przyczyn zmniejszenia skoku może być zbyt dużo oleju wlanego w dolne golenie.
Bizon Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Napisano 1 Czerwca 2012 Ok dzięki już ten schemat widziałem .Mój amor to rocznik 2007 tam są dwie tulejki plastikowe tutaj jedna. Ale przyznaje przejrzałem ten schemat i dopiero się teraz mnie natchnęło jak to złożyć .A co do oleju to wiem ze zbyt dużo może spowodować takie efekt ale u mnie oleju jest minimalna ilość .No nic złoże amora tak jak powinno być jak nie poskutkuje pokombinuje coś z olejem .W każdym razie dzięki
Obes Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 W każdym bądź razie od dołu poniżej korka jedną z tych tulejek śmiało możesz usunąć. A jeśli wsadziłeś te tulejki ponad korek to na pewno zmniejszyłeś skok a nawet spowodowałeś że amor mniej się wysuwa.
Bizon Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Napisano 1 Czerwca 2012 Rozebrałem amora i rzeczywiście miałem tam dwie tulejki ,które powodowały ,że skok był mniejszy. Nawet przy całkowitym spuszczeniu powietrza amor nie opada do końca. Wyciągałem jedną i jest ok .Ale kurde jak to było oryginalnie złożone z dwoma tulejkami i było ok to mnie dziwi .Próbuje na wszelkie sposoby jakoś to złożyć i nie da rady .Nie kumam tego oryginalnie było z dwoma i skok był ok. ja złożyłem z dwoma i jest lipa. Chyba ,że przy rozkładaniu coś umknęło mojej uwadze.
anys Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Polak potrafi, zawsze po rozłożeniu czegoś zostają śrubki, a dana rzecz nadal działa prawidłowo ;D
Obes Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Te tulejki to zabezpieczenie żeby tłumik odbicia nie uderzył w tłumik kompresji kiedy amor jest całkowicie wciśnięty, więc jeśli zdjąłeś dolne golenie wciśnij tłumik odbicia i zobacz ile schował się w komorę z olejem (ile wystaje z korka do końca gwintu tam gdzie jest przezroczysty oring ) ,jeśli ta odległość to np. 10 mm to tulejki z lewej strony nie muszą mieć łącznie więcej niż 15 mm, tak poskładaj i będzie OK.
Bizon Napisano 1 Czerwca 2012 Autor Napisano 1 Czerwca 2012 Widzę ,że w tym temacie jesteś kumaty w przeciwieństwie do mnie więc wykorzystam twoja wiedzie i trochę Ci pomolestuje;). Przyznaje się trochę nie kumam twojej instrukcji a wiec po mojemu to wygląda tak: -wciskam tłumik on wchodzi niemalże cały do środka zatrzymuje sie na oringu tym przezroczystym -co ma teraz zmierzyć od jakiego korka ? tego na samej górze goleni ? Nie czaje :/ ,jakbyś dla mnie jaśniej napisał byłbym wdzięczny Poza tym kurde no jak to cholerstwo złożyli z dwom tulejkami i było git
anys Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Jeśli dobrze rozumiem rady Obesa to musisz: 1. zmierzyć właśnie długość od początku tego o ringa do końca gwintu, (laga z tłumikiem) 2. następnie zmierzyć długośc od początku tulejek do konca gwintu (laga z kom powietrzną) Jeżeli odległość "2" będzie większa o co najmniej 5mm to jest git, jeśli nie to czekamy na rady Obesa
Obes Napisano 1 Czerwca 2012 Napisano 1 Czerwca 2012 Wciskasz tłumik, mierzysz odległość "A" , i po lewej zostawiasz tyle podkładek żeby wyszła odległość A plus 5 mm : Uploaded with ImageShack.us Poza tym kurde no jak to cholerstwo złożyli z dwom tulejkami i było git Na pewno było git ?, nie mierzyłeś przed rozbiórką ...
Bizon Napisano 3 Czerwca 2012 Autor Napisano 3 Czerwca 2012 Ja se mogę wciskać tłumik jak mi cały wchodzi do środka bo w goleni nie mam oleju hahah ale sierota ze mnie . Dzięki za ta proste wyjaśnienie teraz kumam jak to działa . Niestety mam za mało oleju także musze zamówić i wtedy dopiero pomierzę. Ale czy powodem tego że skok był mniejszy może być mała ilość oleju w tłumiku ? Tak przed rozbiórka amor po spuszczeniu zapadła się niemalże po sam dół a i sam skok był znacznie większy .Ale ok. zacznę od tego że naleje odpowiednią ilość oleju .Jak sprawa się potoczy dalej dam znać .Wielkie dzięki za dotychczasową pomoc
Obes Napisano 4 Czerwca 2012 Napisano 4 Czerwca 2012 Jeśli tłumik możesz wsadzić do samego gwintu (bez różnicy z olejem czy bez) to zostaw tylko stożkowy odbojnik na lewej goleni + podkładkę metalową. Zbyt mała ilość oleju w tłumiku nie ma wpływu na skok amora (no chyba, że oleju było bardzo mało a Ty wciskałeś amor z zablokowanym tłumikiem kompresji i kiedy tłumik doszedł do lustra oleju blokował ugięcie ...), jeżeli lustro oleju będzie poniżej tłumika kompresji to amor w początkowej fazie da się bardzo łatwo ugiąć (brak tłumienia), nie będzie sie blokował , możesz uszkodzić tłumik kompresji.
Bizon Napisano 8 Czerwca 2012 Autor Napisano 8 Czerwca 2012 Dziś w końcu dotarł olej ,uzupełniłem odpowiedni poziom i jest ok. Ale poddaje się nie mam zielonego pojęcia jak to było skręcone z dwoma tulejkami .Jak wsadzę dwie tulejki skok wynosi 40 mm ,wyciągałem jedna jak radziłeś teraz skok jest 80 mm czyli ok .Ale nie mam zielonego pojęcia jak to było złożone z dwoma tulejkami i było ok. .Poddaje się ,nie ogarniam tego .Także jeszcze raz dzięki za pomoc. Złożyłem z jedną tulejka i tak będę śmigał
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.