Skocz do zawartości

[napęd] jazda rekreacyjna, na 1 czy na 2 łańcuchy

nysander

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

jestem laikiem rowerowym więc pozwolę sobie zadać być może banalne pytanie, ale czytałem o jeździe na 2-3 łańcuchy tu na forum i nie bardzo wiem czy w moim przypadku to ma sens.

Jeżdzić planuję 70/30 asfalt/sciezki w lesie na rowerze crossowym. naped kaseta hg-41, przerzutki alivio, styl jazdy raczej rekreacyjny dla utrzymania formy.

czy w takim przypadku jest sens dokupic drugi lancuch i zmieniac je co ok 1000 km czy raczej jezdzic na tym 1 komplecie do jego wykonczenia?

Napisano

Na Twoim miejscu odpuściłbym sobie zmiany łańcuchów, ale to też zależy od objetości i intensywności jazdy, przede wszystkim tego pierwszego ;) Sam jeszcze nie tak dawno jeździłem na jednym łańcuchu. Fakt faktem, że co jakiś czas trzeba było wymienić cały napęd (łańcuch, wolnobieg/kaseta, korby), ale w moim przypadku przez 7 lat jazdy tylko dwa razy tak zrobiłem, przy czym w ostatnim przypadku wymieniłem tylko łańcuch z wolnobiegiem. Koła zębate korby przyjęły jeszcze łańcuch :)

Napisano

co do objętości to szczerze nie mam pojęcia, z czasem pewnie będzie się zwiększać. może więc pierwszy zestaw jechać na 1 łańcuchu a ew jak załapię bakcyla i będę jeździł więcej wtedy przy kolejnym zestawie przejść na jazdę na dwóch?

Napisano

Dokładnie! Skoro dopiero zaczynasz przygodę z rowerem zrób właśnie tak ! Może z czasem zainwestujesz w lepszy napęd, a wtedy będzie Ci się lepiej opłacało zakupić drugi łańcuch i zmieniać go co jakiś czas, niż inwestować spore pieniądze w droższy napęd ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...