SSG90 Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Witam dzisiaj udałem się do serwisu kellysa w sprawie wymiany kasety na nową , facet z serwisu powiedział żebym przyjechał za godzinne bo ma dużo roboty więc stwierdziłem że sobie jeszcze pojadę do lasu. Zajechałem pod las zatrzymałem się na chwilę i kiedy ruszyłem wszystko było dobrze ale kiedy przestałem pedałować rower oszalał łańcuch zrobił się luźny i same się korby obracały z pedałami. Niewiem dlaczego nawet zgrzytu czy trzasku nie było poprostu jak ruszłem było dobrze jak przestałem pedałować to łańcuch się gubił. Zaprowadziłem go do serwisu facet powiedział że zobaczy co mu jest. Miałem wymienić tylko kasetę a teraz pewnie dojdzie coś nowego. I teraz moje pytanie co to może być i czy to cholerstwo jest drogie Kaseta SHIMANO CS-HG50-9 11-34t piasty SHIMANO RM60 Tak myślę że to może być coś z piastą .. niechciałbym wymieniać gdyż rower ma zaledwie 1.5msc czyli praktycznie nic z mojej winy by tak szybko nie wysiadło ?!
SSG90 Napisano 29 Maja 2012 Autor Napisano 29 Maja 2012 Mam rozumieć, że zerwał się łańcuch??? Nie łancuch się nie zerwał poprostu gdy zapedałuję korby i pedały same się kręcą do przodu a gdy chce do tyłu łańcuch się robi tak luźny że praktycznie cały spada.
edi7777 Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Może masz za długi łańcuch albo nie smarowałeś napędu dawno.
SSG90 Napisano 29 Maja 2012 Autor Napisano 29 Maja 2012 Może masz za długi łańcuch albo nie smarowałeś napędu dawno. Znaczy łańcuch tydzień temu był wymieniany i smarowany w serwisie więc odpada także długość również, chodzi o to że coś musiało się zepsuć najpierw myślałem że przerzutka się zwaliła ale potem stwierdziłem że to coś albo w kasecie albo w piascie. Kaseta wiem że do wymiany bo założono mi łancuch ale przeskakiwał więc mówie kupię kasetę ale tutaj coś jeszcze się stało i nie bardzo wiem co może mu dolegać. Rower został zabrany przez serwis i na gwarancję tylko nie zawszę mogą uznać dlatego szykuję się na najgorszę czyli wymianę piasty/kasety chyba że nie będzie takiej potrzeby;0
destro603 Napisano 29 Maja 2012 Napisano 29 Maja 2012 Bardziej to wygląda na bębenek po którym porusza się kaseta gdyby to była wina piasty to byś kołem nie zakręcił pewnie zapadki się zablokowały Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2
SSG90 Napisano 30 Maja 2012 Autor Napisano 30 Maja 2012 Bardziej to wygląda na bębenek po którym porusza się kaseta gdyby to była wina piasty to byś kołem nie zakręcił pewnie zapadki się zablokowały Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2 No zobaczymy co serwisant stwierdzi będę dobrej myśli i żeby mi kosztów nie nabiło naprawą ;d
tobike Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 Jeśli rower jest nowy to nie nie rozumiem poco wymieniałeś łańcuch na własny koszt i jeszcze chcesz kasetę wymienić. Przecież ten rower jest na gwarancji więc serwis powinien doprowadzić rower do porządku.
SSG90 Napisano 30 Maja 2012 Autor Napisano 30 Maja 2012 Jeśli rower jest nowy to nie nie rozumiem poco wymieniałeś łańcuch na własny koszt i jeszcze chcesz kasetę wymienić. Przecież ten rower jest na gwarancji więc serwis powinien doprowadzić rower do porządku. Łańcuch wymieniono na gwarancji ale kasety już nie chyba że po wczorajszym incydencie poinforumują też o wymianie kasety wtedy nie będę musiał płacić za kasetę ... Łańcuch wymieniono na gwarancji ale kasety już nie chyba że po wczorajszym incydencie poinforumują też o wymianie kasety wtedy nie będę musiał płacić za kasetę ... Zadzwoniono do mnie i powiedziano mi że osłonka z tyłu kasety się obłamała i blokowała całą kasetę zaraz idę po odbiór roweru i nowej kasety hg51 Łańcuch wymieniono na gwarancji ale kasety już nie chyba że po wczorajszym incydencie poinforumują też o wymianie kasety wtedy nie będę musiał płacić za kasetę ... Zadzwoniono do mnie i powiedziano mi że osłonka z tyłu kasety się obłamała i blokowała całą kasetę zaraz idę po odbiór roweru i nowej kasety hg51 Jednak nie wymieniono mi kasety gdyż łańcuch przeskakiwał gość z serwisu wymieniał 3 kasety i na każdej skakał. Powiedział że teraz tylko zakup kasety+łańcucha a liczył za to okolo 160zł więc minimalnie za dużo niż myślałem , powiedział tak że że tylko ostatnia zębatka nie nadaje się do normalnej jazdy i zalecił abym dotarł już do końca tą kasetę bez tej jednej zębatki.
Fenthin Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 A czy on to sprawdzał na nowych, czy starych kasetach? Praktycznie nowy łańcuch na nowej kasecie nie ma prawa skakać.
Wazaa Napisano 30 Maja 2012 Napisano 30 Maja 2012 Nic z tego nie rozumiem. Do roweru na gwarancji, kazał Ci dokupić kasetę i łańcuch, bo te, objęte gwarancją się popsuły? Dodatkowo, kazał Ci zajeździć ostatnie, dobre koronki w kasecie? Przecież to nie jakiś Bantustan z Afryki, tylko europejski kraj i klient ma swoje prawa! Jak można dać się tak robić w konia, jakiemuś cwaniaczkowi? Nie możesz iść z ojcem do tego sklepu, żeby mu skoczył do gardła? Ja bym nie wytrzymał. To szczyt wszystkiego.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.