Skocz do zawartości

[ do 7000 zł ] cube reactoin slt czy sl. Pare wątpliwosci

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam serdecznie wszytskich. Ostatnio skradziono mi rower wiec zaczeły sie poszukiwania nowego ;) ostatecznie po rozwazaniu Canyonow, Giantow, Specow wybór padł na jeden z modeli cuba. dokładnie model reaction slt ; CUBE Reaction SLT bądz model CUBE Reaction SL .róznica w cenie to zaledwie 500 zł + posiadam 15 % moze nawet wiecej znizki w ski teamie :) i tu pojawiają sie wątpliowsci... wiem ze są to odwieczne tematy ale

RS SID RL czy FOX Evolution 32 FLOAT RL ??? sid to pewna marka a ten fox to podstawowy model, oemowy ?

model sl ma lepszy napęd X0 > XT i jednoczesnie słabsze hamulce oraz koła.

moja waga to 75 kilo, wzrost 184 bede uzytkował głownie xc i czesto ubite płaskie trasy

wiem ze oba rowery są bardzo podobne, itd itd ale naprawde motam sie juz dwa dni i nie moge sie zdecydowac :D

z góry dzieki za WSZYTKIE opinie ;)

Napisano

Zdecydowanie model SL . Dlaczego ? Bo po pierwsze osprzęt Sram X.0 jest zdecydowanie lepszy niż XT . Ten FoX to nie jest OEM, na angielskich stronach normalnie można kupić w cenie ok 500 $, więc ok 1500 zł .Ale ja osobiście myślę, że SID w niczym nie będzie od niego gorszy. Ja bym brał SL, i głównym powodem ku temu byłby osprzęt Sram. Tak jak piszesz za SLT przemawiają hamulce, oraz koła, aczkolwiek jakoś super lepsze nie są. Ja bym brał SL ma wg. mnie ładniejsze malowanie i jest trochę lżejszy . Pzdr

Napisano

Moim zdaniem natomiast:

- osprzęt XT nie jest gorszy od SRAM. Jest inny, w sensie że delikatniej pracuje i może wymagać częstszej regulacji, ale zmienia bardzo sprawnie.

- dobre opinie o SRAM z reguły kończą się na przerzucajkach i nie dotyczą korb/kaset. Nie mam w tej sprawie poglądu, bo nie jeździłem;

- tak naprawdę wybór między XT i SRAM to kwestia upodobań. Jestem przekonany, że oba rowery będą jeździły równie sprawnie - tj. na tyle sprawnie na ile pozwoli im jeździec.

- SID to widelec wyścigowy. Skoro wyścigowy to raczej twardy, nie spodziewałbym się że na normalnych ustawieniach będzie wybierał liście. Kamyki z resztą też. Poza tym to fajny wideł - ale głównie dla tych co wiedzą jak go ustawić i którym nie przeszkadza to co powyżej;

- Fox Evolution to najniższa linia, która pojawiła się dopiero w zeszłym roku. Z tego względu nie wiem czy jest ktoś, kto może autorytatywnie powiedzieć jak to jeździ, ale nie ma podstaw żeby z góry zakładać, że jeździ do dupy. IMO marka jednak zobowiązuje - w tym przypadku do niewypuszczania bubla. Poza tym zaletą Foxa (obok znaczka dla niektórych ;)) jest łatwa obsługa i przyjemna praca.

Wniosek 1 - objechać.

Wniosek 2 - wziąć to Cube Reaction GTC Pro : Rowery : Katalog Rowerowy bikeKatalog.pl ;)

Napisano

Sram X.0 ma dużo lepszą pracę niż XT . Gdybyś porównał XTR, do Sram X.0 to można coś twierdzić. Aczkolwiek i tak Sram rządzi. I własnie to, że Shimano trzeba co chwilę regulować jest jednym z powodów.Drugi to, że Sram pracuje w błocie bez problemów, co o Shimano nie można powiedzieć, tak samo Sram nie łapię luzów tak jak Shimano. Korby i kasety Sram nie mają dobrych opinii ? pierwsze słyszę. Wcześniej miałem osprzęt XT w starym rowerze. Korba Sram X.9 jest dużo sztywniejsza i wytrzymalsza od XT.Kaseta super odprowadza błoto i wodę. Jedynym minusem Srama jest to, że jest cholernie drogi, i nie bez powodu.

Napisano

hmmm w moim dotychczasowym rowerku miałem xt/slx i byłem zadowolony ale z drugiej strony nie mam porownania na sramie x0 nie jezdziłem.

Twardosc widelca wogole mi nie przeszkadzam lisek tez na mnie wrazenia specjalnego nie robi ;) bardziej chodzi o łatwosc regulacji. No i zgadzam sie, fox jest to najnizszy model ale jakos nie wierze aby to lipa była... karbonu nie chce z niestwierdzonych powodow, nie wiem nie lubie ;D jutro jade objechac te rowerki, choc tu wielkiej filozofi nie ma. Geometria ta sama ( podobna do mojego starego roweru wiec git ) a w sklepie nie bede miał warunkow by wychwycic tak subtelne roznice w osprzecie.

no i najwazniejszy argument nie lubie zielonego :D haha

Napisano

Jeździłem na XT Shadow, aktualnie jeżdżę na X.0 i powtarzam, że różnice są głównie w sposbie pracy - miękkim vs. twardym i głośnym. Nie wiem co w tym zestawieniu miałby robić XTR i dlaczego miałby być jakoś szczególnie lepszy od XT.

Nie wiem co to znaczy co chwilę regulować. Mój XT wymagał regulacji raz na kwartał, SRAM raz na pół roku, nie jest to chwila i nie jest to żadne halo. Tył nie złapał luzów od zakupu roweru do wymiany, czyli przez ok. 1,5 sezonu.

W przypadku korb i kaset co i rusz przewijały się opinie o szybszym zużyciu niż Shimano. Posłuchaj mocniej, najlepiej w internecie, na pewno coś usłyszysz.

Dla mnie wybór Shimano/SRAM jest wyborem sterowanym głównie przez upodobania. Rowery na obu napędach jeżdżą dobrze, każdy ma swoje wady i zalety, ale obiektywnie patrząc żaden nie góruje nad drugim.

E: z tym błotem to też mit. Gdyby faktycznie tak było, że SRAM działa w syfie, a Shimano nie, pewnie nie byłoby zawodnika startującego na Shimano. A jak jest wszyscy wiemy*

*Jest różnie - zależy od błota, stanu napędu, techniki jeźdźca i paru innych rzeczy. Napisu na korbie tam nie widzę ;)

E2: objedź tego karbona, może się przekonasz. BTW zobacz ostatni Bikeboard, puścili tam test Reaction na tle XTC, jakiegoś KTM i Scale 29.

Napisano

Ok. Racja, że to kwestia wyboru. Sram, czy Shimano. Jedni wolą to, drudzy to. Ja po testach obu, wolę Srama i tyle. Pzdr i dobrej nocy.

Napisano

RS SID RL czy FOX Evolution 32 FLOAT RL ??? sid to pewna marka a ten fox to podstawowy model, oemowy ?

Po tym jak w paru rowerach pojawił się Fox Alps, wszystko co nie nazywa się po prostu Fox Float budzi teraz podejrzenia. Tymczasem ze strony Foxa wynika, że Evolution to nie jakiś OEM-owy, gorszy i okrojony Float, tylko jego podstawowa wersja bez bajerów typu Kashima coat, FIT, terralogic, czy sztywna ośka. W rowerach za kilka tysięcy raczej nie spotka się wyższych wersji Foxa, a i rowery kosztujące po kilkanaście tysięcy mają często wersję Evolution.

Napisano

Z tego co sie dowiedziałem to jest kąpiel olejowa wiec pewny system chyba

A jakie macie opinie na temat tych hamulców ?

SLT ma klamki ok formula R1 i zaciski od RX. Nie chodzi mi o sama sile hamowania bo z moja waga nie będzie problemu ale jak jest z modulacją i niezawodnoscia ??

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...