daniel13437 Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 Witam! Zastanawiam się nad wymianą napędu w moim Hexagonie V3. Obecny jest w moim odczuciu za mało precyzyjny i przede wszystkim tylna przerzutka Altus na nierównościach przy szybkiej jeździe skacze jak szalona, przez co nie raz zdarzała mi się taka sytuacja, jakby łańcuch sam chciał przeskoczyć na inny bieg . Ale mniejsza o powody zmiany. Pomyślałem że przy wymianie będę celował w półkę Alivio, za wyjątkiem tylnej przerzutki Deore (słyszałem że są sztywniejsze od Alivio). Zestaw jaki wymyśliłem prezentuje się następująco: -tylna przerzutka: Shimano Deore RD-M591 SGS -przednia przerzutka: Shimano Alivio FD-M412 -korba: Shimano Alivio FC-M411 -łańcuch Shimano Alivio CN-HG40 A teraz pytania co do tego: 1. Czy ten zestaw w ogóle trzyma się kupy? 2. Jaki suport kupić do tej korby? 3. A może nie będę musiał w ogóle wymieniać suportu (nigdzie nie umiem znaleźć informacji nt. tego jaki suport jest w moim rowerze)? 4. Czy wymieniać obecny wolnobieg (na tym napędzie zrobiłem już 3100km, ale nie widać po wolnobiegu żeby był zużyty)? 5. Jak rozumiem nie będę musiał wymieniać obecnych klamkomanetek Shimano ST-EF50 (zakładając że zostanę przy 3-7)? 6. Czy wymiana korby na taką z blatem 48T da mi jakąkolwiek różnicę w osiągalnej maksymalnej prędkości w porównaniu do obecnych 42T (obecna korba to Shimano FC-M191)? Z góry przepraszam za zapewne banalne dla Was pytania, ja jestem początkujący w tej dziedzinie . No i oczywiście z góry dziękuję wszystkim za wyrozumiałość i cierpliwość no i proszę o odpowiedzi . Pozdrawiam, daniel13437
Mod Team Puklus Napisano 28 Maja 2012 Mod Team Napisano 28 Maja 2012 Najpierw zacznij od kasety ... wywal wolnobieg i załóż kasetę. Jak to uczynisz możesz poczynić kolejne kroki. Zmiana na kasete już da ci różnice prędkości jak w korbie z 42 na 48. Do korby alivio był albo 113 albo 118mm nie pamietam na chwile obecna, ale wzią bym wersje na octalink. Nie ma sensu kupować na tył deore jak nie zmienisz manetek na co najmniej klasy Deore, jednak deore sa tylko 9 rzędowe ... no i 10 oczywiście od niedawna. Tak że proponuje wymienić piaste (lub całe koło), kaseta hg50, osprzet alivio. Mysle ze to rozsądne.
daniel13437 Napisano 28 Maja 2012 Autor Napisano 28 Maja 2012 Z tym że przy wymianie wolnobiegu na kasetę musiałbym ( z tego co się orientuję) kupić nową piastę i szprychy, bądź kupić nowe koło. Na dobrą sprawę ja potrzebuję cichej pracy napędu (smaruję regularnie Finish Line Cross Country), znośnej precyzji w terenie (zbyt agresywnie nie jeżdżę bo nie ma gdzie) i kapkę większej prędkości bo obecnie jadę z górki 45km/h i na 3-7 macham nogami jak opętany . Nie chcę na to wydać zbyt dużo kasy.
Mod Team Puklus Napisano 28 Maja 2012 Mod Team Napisano 28 Maja 2012 Czy zmienisz korbe z suportem czy koło z kasetą prawie ze na jedno wyjdze z czego z kasety będzie wiekszy pozytek CO by nie być gołosłownym http://allegro.pl/kolo-tyl-stozek-26-kaseta-7-rzed-shimano-hg41-i2350145710.html albo 8s http://allegro.pl/kolo-tyl-26-stozek-kaseta-8rzed-shimano-hg41-i2377447946.html prawie ze tyle samo zapłącisz za alivio z suportem ok 100zł za korbe i jakieś 30 zł za suport. Nie żebym cie namawiał ... reszta komponentów jest ok.
Arms Napisano 28 Maja 2012 Napisano 28 Maja 2012 2. Jaki suport kupić do tej korby? Tutaj masz rozpiskę, dotyczącą suportu: http://techdocs.shimano.com/media/techdocs/content/cycle/SI/Alivio-Acera/SI_0094A/SI-0094A-001-POL_v1_m56577569830677434.pdf Do korby Alivio FC-M411 suport 123mm (BB-UN26).
daniel13437 Napisano 28 Maja 2012 Autor Napisano 28 Maja 2012 Zostanę chyba przy mojej opcji. Wymiana kół i wolnobiegu na kasetę spowodowała by chęć posiadania z tyłu 8 rzędowej kasety a to z kolei potrzebę kupienia nowych manetek . Co prawda przesiadka z wolnobiegu na kasetę jest bardziej przyszłościowa, aczkolwiek myślę że za rok sobie na to pozwolę . W tym roku kupię chyba takie podzespoły jak podałem w pierwszym poście, z tą różnicą że zamiast Deore na tył, włożę Alivio RD-M410 SGS i zostanę przy obecnych manetkach. Dzięki za link do dokumentacji tej korby.
Mod Team Puklus Napisano 28 Maja 2012 Mod Team Napisano 28 Maja 2012 Nie musisz zmieniać manetek no ale jak uważasz, to co podałeś jest ok.
daniel13437 Napisano 29 Maja 2012 Autor Napisano 29 Maja 2012 Mam jeszcze pytanko co do przerzutki tylnej. Czy ta Alivio RD-M410 SGS będzie sztywniejsza i cichsza od obecnej Shimano Altus RD-M310?
Mod Team Puklus Napisano 29 Maja 2012 Mod Team Napisano 29 Maja 2012 Tak powinna być ale mysle ze GS ci wystarczy.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.