Skocz do zawartości

[2500zł] Rower MTB do kamienistych dróg, leśnych ścieżek itd.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witajcie,

Szukam roweru od czterech godzin i postanowiłem w końcu Was zapytać bo aż mnie głowa boli od tego szukania.

Potrzebuję rowerek MTB do 2500zł. Rower ma być przeznaczony do jazy na bezdrożach, górskich kamienistych drogach, leśnych ścieżkach, parkach itd.

Na asfalcie nie będę nim poruszał się praktycznie w ogóle bo mam drugi rower do tego celu.

Mam 190cm wzrostu i ważę 105kg tak więc chciałbym aby było to coś mocnego, co wytrzyma mój ciężar. Zastanawiam się też czy wybór maszynki na kółkach 29' będzie dla mnie - jako wysokiego jegomościa dobre.

Bardzo proszę o porady, gdyż jestem w temacie firm i osprzętu kompetnie zielony. Nazwy mi nic nie mówią a ranking jakiś konkretny też ciężko znaleźć :(

Napisano

Te rowery w żadnym stopniu nie nadają się do takiej jazdy, choć by ze względu na amortyzatory, które są nie porównywalne z amortyzatorem z A-gang, jeśli chodzi o klasę, dodatkowo w A-gangu jest 120 mm skoku amortyzacji.

Do tego dochodzą różnice w osprzęcie ...

Myślę że można by to porównać z jazdą terenową we Fiacie 126 i Mercedesie G ....

Napisano

Rozumiem, dzięki za sugestie bo ja na osprzęcie kompletnie się teraz nie znam, a chciałbym żeby to było solidne. Poszukałbyś jescze jakieś inne warte uwagi modele ?

Ta kwota 2500 nie jest sztywna, więc jeżeli jest coś trochę droższego a lepszego jakościowo na tyle, że warto dopłacić to nie będę żydował i rozbiję świnkę.

Napisano

Raczej trudno będzie znaleźć podobnie wyposażony i tak przystosowany do jazdy w trudnym terenie jak A-gang rower w takiej cenie.

Jest jeszcze Merida Trail, tyle, że ma bardzo krótkie ramy z małym rozstawem kół na dodatek - jakiś dziwaczny projekt ;) , musiał byś szukać 21" :

Allegro

Albo full Author, rozmiar L jest porównywalny z Meridą 21" :

Velo | Wyprzedaż | Rowery | Author | ERA 1.0

Lub ten :

http://www.velo.com.pl/rowery/wyprzedaz/?id=415

Napisano
Velo | Wyprzedaż | Rowery | AGang | GANGSTA 8.0

]

Ten model świetnie nadaje się do Twoich zastosowań,ma świetną geometrię do latania po bezdrożach i innych takich,więc po co szukać czegoś gorszego.

może Agang z tylną amortyzacją?No cóż,to inna bajka cenowa.

Napisano

Skoro tak chwalicie tego AGang to poważnie się na niego nastawiam. Po prostu MUSZĘ kupić taką maszynkę. Obecnie mam taki model Evans Cycles | Ridgeback Supernova 2007 Hybrid Bike | Online Bike Shop

Kupiłem go jeszcze w UK i tam śmigałem nim swobodnie po ichnych asfalcikach i countryside, jednak do terenów gdzie się obecnie znajduję (masyw śnieżnika, stronie śląskie) za bardzo to on się nie nadaje bo 80% bocznych dróg tutaj to szuter, kamienie itd.

A jeszcze pytanie: Daje coś w ogóle ten tylni amor ? W zasadzie nie rozważałem nigdy zakupu roweru z takim bajerem. Czy podczas ostrych zjazdów nie lepiej jak część tylna jest sztywna ?

Napisano

Ja wolę jak nie jest sztywna, a zwłaszcza w tym terenie :), ale Gangsta też świetnie sobie poradzi, to rower w taki właśnie teren.

Napisano

A jak z osprzętem ? Gangsta ma lepszy niż te Authory co podałeś ? Osobiście gdybyś miał dla siebie kupić to na który byś się najbardziej skłaniał ?

MUSZĘ kupić taki rower bo mnie szlak trafia. Dopiero co wróciłem 3 godzinki temu z trasy. Pomyliłem drogi i wpakowałem się w leśną ryzę a miałem cały czas jechać asfaltem tylko jakieś durne łebki poprzestawiały znaki i mi GPS jeszcze padł. Po podjeździe na ostrą górkę zaczął się zjazd a ja zamiast swobodnie sobie zapierniczać - łapy cały czas na hamulach, żeby się ten Ridgeback nie rozleciał :/

Napisano

Najbliżej tego czym jeżdżę jest Author Era, ale ze względu na geometrię troche bardziej wyluzowana niz Era i amortyzator wolał bym A-gang, Author A-ray ma jak dla mnie zbyt ścigancką geometrię.

Obawiam się, że dla Ciebie Era moze byc za krotka.

Napisano

Witam ponownie. Chciałbym podbić temat bo już mi się kaska szykuje i będę zamawiał rower na początku tygodnia.

Więc jak ten Agang najlepszy w swojej cenie ?

Napisano

Dobre , rowery z amorami XCR, XCT pod wagę 105 kg do jazdy górskiej ...

XCR może by dał radę ale nie jestem pewien , a o jakich górach mówisz ????

Bo leśna dróżka , lub park to nie jazda w górach :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...