Skocz do zawartości

[amortyzator] Obniżanie Suntour XCR

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam szukałem sporo na forum i nie tylko niestety na nic konkretnego co by mi pomogło nie trafiłem dlatego proszę nie linczować mnie za nowy temat bo chyba po to jest forum :)

Mój problem polega na tym, że chiałbym obniżyć o 2-3cm amortyzator w celu poprawy geometrii roweru, gdyż teraz golenie górne wystają około +/- 12cm. Nie chodzi mi o zmianę skoku amortyzatora chyba, że jestem w błędzie i to to samo. Wymieniłem sprężyne negatywną na dłuższą ale nie ma zakłądanego efektu tylko amortyzator stał się twardszy co jest dla mnie minusem gdyż waże mało. Amortyzator ma w jednej goleni wspomnianą spręzynę negatywną i pozytywną oraz w prawej tłumik z blokadą skoku.

Bardzo prosze o podsunięcie jakiegoś rozwiązania bo na razie wygląda na to, że będe musiał wrócić do pierwotnej wersji a ta nie jest zbyt dobra dla mojego bike'a.

Napisano

Obniżając amor musisz ograniczyć skok nie ma innej opcji.

Dokładając dodatkowe podkladki tylko usztuwnisz amor ... W pewnym momencie bedziesz miap problem z wkreceniem korka.

Jek juz pisalem z konstrukcji amorka wynika zależność nizej = mniej skoku ... Żeby to osiągnąć musisz dołożyć podkładke i o tyle samo skrócić sprężyne pozytywna.

Podkladki najlepiej wykonac z plastikowej rurki do instalacji wodnej na zgrzewanie lub klej ;-)

Pozdro

TapaTalk'nięte z Andka

Napisano

dodanie podkładek + przycięcie sprężyn, w xcmie działało ;)

okej a prostowałeś końcówkę bo korek pasować nie będzie na pewno po ucięciu?

Napisano

Sprężynę docinamy pod katem prostym do jej długości tak aby pręt zwoju zrobił się "ostry" ...

Potem obracamy sprężynę ciętym do dołu i mamy gładką powierzchnie na dokręcenie korka z regulacją wstępnego napięcia ...

Ot cała filozofia ...

Pozdrawiam

Napisano

ciętym do dołu

Chyba jednak nie do końca racja, bo sprężyna z dwóch stron ma taki sam kapsel i nie założy się go pod kątem,a jak w dół damy uciętą to pałką ten plastikowy się z nią nie spasuje, spójrz na rysunki z pdf z góry. Mój amor ma pojedynczą sprężynę ale reszta się zgadza.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...