Skocz do zawartości

[napęd] wymiana

bbaa

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Na korbie brak mi kilku zębów jak i na kasecie. Dodatkowo przerywa na podjazdach lub przy mocniejszym pedałowaniu. Ogólnie napęd cały do wymiany. Kaseta HG-30 wytrzymała 4 000 km. Napęd mam na 8 rzędów. Upatrzyłem sobie taki zestaw:

- korba: DEORE M590 175mm srebrna z suportem

- kaseta HG50 11-30

- łańcuch: HG50

Zastanawiam się też nad kasetą HG51 11-30 ale nie wiem jaki łańcuch dobrać do zestawu. Z tego co wiem bez problemu powinien działać z HG50 jak i z HG51 łańcuch na 9 rzędów.

Kaseta HG51 11-30 i łańcuch KMC X8.99. Jak myślicie dobre będzie to połączenie z korbą m590? Nie mam jeszcze potrzeby zmiany napędu na 3x9 i w pełni wystarcza mi obecne 3x8 w każdym terenie.

Napisano

Ja mam zestaw , kaseta lx hg61 , łańcuch xt hg93 i korba właśnie 590 wszystko dorwałem prawie nówkę bo tylko było założone, a zaraz potem ściągnięte z roweru może jedna mała ryska była na korbie , a dorwałem okazyjnie za 340zł z przesyłką :) . taki zestaw jak najbardziej polecam i może też Ci się w miare tanio uda dorwać, obserwuj forum :)

Napisano

Spróbuj pod ten zestaw jakiś łańcuch srama

Już zdecydowałem się na X8.99 :)

Całość to M590 44/32/22 175mm srebrna 2012, HG51 11-30, KMC X8.99

Od xtrabike.pl zamawiam ale kasety HG51 dopiero od czwartku będą mieć. 360zł + przesyłka wyniesie mnie napęd.

• 3 tygodnie później...
Napisano

A więc mam już wszystko na rowerze ( M590 44/32/22 175mm srebrna 2012, HG51 11-28, KMC X8.99 )

Po skróceniu łańcucha podczas kręcenia korbą okazało się że łańcuch spada z kółeczka w tylnej zmieniarce. Wymieniłem kółeczka na aluminiowe na łożyskach. Problem rozwiązany :)

W suporcie od strony lewej dałem jedną podkładkę i od strony korby też jedną co były w zestawie ( mufa 68mm ) Dając dwie tak jak mówi shimano mimo całkowicie wykręconej śrubki jest problem z blatem 44T. Dokładnie nie pamiętam jaki mam model przedniej zmieniarki ale poprzednia korba była 42T ( zmieniarka to jakaś taniocha shimano ) Ogólnie mam z tą korbą problem z ustawieniem napędu.

Czy powinienem wymienić przednią zmieniarkę na taką która działa do 44T? Jak tak to mam na oku XT FD-M771 nową.

Jak wrócę to zamieszczę zdjęcia jak to wygląda :)

Moja przednia zmieniarka to SHIMANO Altus FD-M190.

Może coś doradzicie co do tej zmieniarki i czy wymieniać to po wypłacie na XT-M771. Z czasem zmienię klamkomanetki na manetki + hamulce z mechanicznych na hydrauliczne.

Tylna zmieniarka Acera RD-M360 jest lekko jakby przekrzywiona. Przykręcona do haku i w tym miejscu ma luz. Śruba sztywno ale rusza się reszta.

Tylną zmieniarkę mam zamiar też wymienić.

https://www.dropbox.com/sh/3cr3oha36jk3b7o/-7jFN1U6sz/Nap%C4%99d#/

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...