Skocz do zawartości

[Przerzutka Tylna]deore XT - problem z regulacją

lisek850

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam mam problem z regulacją tylniej przerzutki deore XT. Schodzić schodzi na dół bez problemu natomiast nie każda mi wchodzi do góry a jak już wejdzie to przeskoczy o 2 na raz.

Prosiłbym o jakieś porady pozdrawiam Maciek

• Mod Team
Napisano

1)Temat... kombinowałem, ale nie mogłem wymyślić, więc może wytłumaczysz, jaki związek ma SPD z przerzutką tylną? :x

2)Czy wózek przerzutki równomiernie przesuwa się w miarę naciągania linki (zakładam, że masz normalną sprężynę)?

2.1) Jeżeli tak, to sprawdź, czy odległość górnego kółeczka od kasety nie jest za duża

2.2) Jeżeli tak, to upewnij się, że górne kółeczko ma lekki luz boczny, być może są odwrotnie wsadzone kółka

2.3) Jeżeli tak, to upewnij się, że linia łańcucha jest prawidłowa

2.4) Jeżeli nie, to sprawdź, czy pancerze są dobrze poprowadzone i czy linka gdzieś się nie postrzępiła

Jaką masz kasetę, łańcuch, korbę?

Napisano

Może czas na wymianę pancerzy i linek.

pancerz na przerzutkę tylnią i linka były wymienione

1)Temat... kombinowałem, ale nie mogłem wymyślić, więc może wytłumaczysz, jaki związek ma SPD z przerzutką tylną? :x

2)Czy wózek przerzutki równomiernie przesuwa się w miarę naciągania linki (zakładam, że masz normalną sprężynę)?

2.1) Jeżeli tak, to sprawdź, czy odległość górnego kółeczka od kasety nie jest za duża

2.2) Jeżeli tak, to upewnij się, że górne kółeczko ma lekki luz boczny, być może są odwrotnie wsadzone kółka

2.3) Jeżeli tak, to upewnij się, że linia łańcucha jest prawidłowa

2.4) Jeżeli nie, to sprawdź, czy pancerze są dobrze poprowadzone i czy linka gdzieś się nie postrzępiła

Jaką masz kasetę, łańcuch, korbę?

taki rower posiadam

http://www.rowerzysta.pl/mtb/rower-gorski-kellys-quartz-dsc-race-2011.html

a wiec:

kaseta: co udalo mi sie przeczytac to hyperguide HG ale nie wiem ile?

korba:

SHIMANO Deore M590-S (44x32x22)

łańcuch nie wiem jaki:(

co do twoich pytań to niestety nie wiem jaka powinna być odległość kółeczka od kasety?

co do drugiego pytania to kółeczka są dobrze wstawione bo nic nie zmienialem od momentu kupna roweru

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...