SSG90 Napisano 22 Maja 2012 Napisano 22 Maja 2012 Witam mam dość spory problem gdyż kupiłem miesiąc temu rowerek kellys salamander 2010 I po przejechaniu okolo 700-1000km (dokładnie niewiem ale dużo jazdy było) zaprowadziłem rower do serwisu bo przeskakiwał lekko łańcuch na jednym z biegów ... Gość stwierdził że łańcuch do wymiany więc oddałem na gwarancję. Uznano mi gwarancję dałem aby założyli łańcuch. Gość z serwisu powiedział żebym się przejechał no i tu się zaczeły problemy gdyż 8-9 bieg strasznie przeskakiwał w czasie jazdy przy mocniejszym "depnięciu" łańcuch przeskakiwał. Teraz przeglądając rower dostrzegłem że 9bieg jak gdyby na przerzutce ociera o blokadę czy też blat (taki haczyk ) i łancuch jak mija z góry to trze o ten co wychodzi z dołu. Po prostu łancuchy się stykają. Czy to może wina złej dobranej wielkośći łańcucha ?? Niby fachowcy ale też mogą przecież prawda popełnić błąd. Natomiast kiedy wrzucam 8bieg wszystko jest ok ale jednak przeskoki są . Specyfikacja sprzętu przerzutka tył SRAM X.5 przerzutka przód SHIMANO Deore (010) M591 stary łańcuch KMC Z9000 a nowy to Shimano HG narrow (modelu nieznam bo nie zapisano na gwarancji ani też na łancuchu się niemogę doszukać ale sprzedawca powiedział że taki za 80zł z wyższej półki) kaseta SHIMANO CS-HG50-9 (11-34) Zdjęcie kasety "mało dokładne ale jest" Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - 533c10eb912da.jpg Zapodaj.Net - Darmowy hosting zdjęć i obrazków bez rejestracji! - d556df15eaee3.jpg W czym tkwi problem sam nie wiem Przerzutki teraz przeskakują 8-9 bieg reszta ok Czy się ten łańcuch przyjmie do kasety?
Mod Team Puklus Napisano 22 Maja 2012 Mod Team Napisano 22 Maja 2012 Tylko idiota każe i zakłada nowy lancuch przy takim przebiegu ... dlatego mówiłem, mówię i mówić będę, ze mojego roweru serwisant nie dotknie. Po ok 1000 km lancuch juz jest tak wyciągnięty a zębatki na tyle wyrobione ze nowy lancuch będzie własnie skakać jak u ciebie. Zakładam ze najczesciej jeździsz właśnie na 7, 8, 9 biegu ? 2 lub nawet 3 ostatnie zebatki sa demontowalne, wiec wypadało by je przelecieć pilnikiem. wyrównać zbocza i skakanie ustanie. Serwisant powinien cie uprzedzić ze wymiana tylko pogorszy sprawę ... Zapodaj zdjęcia tego "haczyka"
SSG90 Napisano 22 Maja 2012 Autor Napisano 22 Maja 2012 Tylko idiota każe i zakłada nowy lancuch przy takim przebiegu ... dlatego mówiłem, mówię i mówić będę, ze mojego roweru serwisant nie dotknie. Po ok 1000 km lancuch juz jest tak wyciągnięty a zębatki na tyle wyrobione ze nowy lancuch będzie własnie skakać jak u ciebie. Zakładam ze najczesciej jeździsz właśnie na 7, 8, 9 biegu ? 2 lub nawet 3 ostatnie zebatki sa demontowalne, wiec wypadało by je przelecieć pilnikiem. wyrównać zbocza i skakanie ustanie. Serwisant powinien cie uprzedzić ze wymiana tylko pogorszy sprawę ... Zapodaj zdjęcia tego "haczyka" Znaczy dostałem informację że jeżeli się nie ustabilizuję to wymiana kasety ;P niechciałbym tego ale jak trzeba to trzeba
SSG90 Napisano 23 Maja 2012 Autor Napisano 23 Maja 2012 Jednak zdecyduję się na wymianę kasety ale teraz mam pytanie czy kupić taką samą czy może jakąś inną polecacie do 100zł+ -
Mod Team Puklus Napisano 23 Maja 2012 Mod Team Napisano 23 Maja 2012 A jak jeździsz i gdzie ? Bo myśle ze spokojnie kaseta klasy HG50 ci styka, wyższe wcale nie są jakieś trwalsze, ale na pewno są lżejsze. Jeżeli zależy ci na wadze to wtedy wiadomo, alu pająk, tytanowe zęby .. ale to swoje kosztuje.
SSG90 Napisano 23 Maja 2012 Autor Napisano 23 Maja 2012 Dużo terenu i trochę zwykłych ulicznych dróg ale przeważnie teren lasy , korzenie i piach. Niewiedziałem że tak szybko zakatuje go teraz będę się trzymał reguły "3 łancuchów" i co 500-600km będę przekładał i miejmy nadzieję że nie zajadę kasety jak teraz , faktycznie 7.8.9 bieg był najbardziej użytkowany ale myślałem że rower za nie marne groszę zniesie to jakoś bardziej przyzwoicie i nic się z nim nie stanie ale jednak
Mod Team Puklus Napisano 24 Maja 2012 Mod Team Napisano 24 Maja 2012 Rower rowerem ale to napęd przenosi obciążenia , HG 50 będzie ok. Myśle ze lepszej ci nie trzeba. Również uważam ze skoro gównie używasz 7,8,9 to spokojnie możesz brać 11-30t a nawet 11-28t.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.