Skocz do zawartości

[1500-3000zl] - dla totalnego laika

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam, mam 23 lata,181cm,80kg , 16letni mlodszy brat z podobnymi wymiarami. Postaram sie w skrocie opisac, swoja historie rowerowa.

Zastosowanie: 80km tygodniowo przez centrum miasta szybkim tempem. W wakacje wypady nad wode, na plaze. Raz na pare miesiecy moze jakas dluzsza podroz przez asfalt. Dodatkowo brat bedzie smigal w okresie letnim po szkole z dzieciakami tam gdzie wyobraznia zaniesie.

Cena: Tutaj wlasnie jest dylemat. Czy warto np inwestowac w rower za 3tys zl do powyzszych celow czy za np za 2tys zl bedzie wystarczajacy. Tyle ze bedzie mlody caly wolny czas poswiecal na smiganie z kumplami wiec moze do zywotnosci, jakosci lepiej doplacic pare groszy?

Wiedza: Dotychczas jezdzilem 15letnim rowerem z komunii siostry. Nie wiem nawet czym roznia sie hamulce tarczowe od tych z dawnych lat. Rozmawialem z pewnym sprzedawca z allegro i sugeruje mi rower o ramie 19 i kolach 29. Nie wiem nawet w czym jest roznica czy rower ma 24 czy 30 przezutek. Slyszalem ze bardzo dobra firma rowerowa jest Merida.

Prosze o sugestie i argumentacje. Ostateczne typy z forum, przyjade i przymierze w miescie. Od strony technicznej nie mam zadnej wiedzy. Z gory serdecznie dziekuje za wypowiedzi, pozdrawiam :thumbsup:

Witam, mam 23 lata,181cm,80kg , 16letni mlodszy brat z podobnymi wymiarami. Postaram sie w skrocie opisac, swoja historie rowerowa.

Zastosowanie: 80km tygodniowo przez centrum miasta szybkim tempem. W wakacje wypady nad wode, na plaze. Raz na pare miesiecy moze jakas dluzsza podroz przez asfalt. Dodatkowo brat bedzie smigal w okresie letnim po szkole z dzieciakami tam gdzie wyobraznia zaniesie. 85%miasto15%reszta wypadow-nad wode itd.

Cena: Tutaj wlasnie jest dylemat. Czy warto np inwestowac w rower za 3tys zl do powyzszych celow czy za np za 2tys zl bedzie wystarczajacy. Tyle ze bedzie mlody caly wolny czas poswiecal na smiganie z kumplami wiec moze do zywotnosci, jakosci lepiej doplacic pare groszy?

Wiedza: Dotychczas jezdzilem 15letnim rowerem z komunii siostry. Nie wiem nawet czym roznia sie hamulce tarczowe od tych z dawnych lat. Rozmawialem z pewnym sprzedawca z allegro i sugeruje mi rower o ramie 19 i kolach 29. Nie wiem nawet w czym jest roznica czy rower ma 24 czy 30 przezutek. Slyszalem ze bardzo dobra firma rowerowa jest Merida.

Prosze o sugestie i argumentacje. Ostateczne typy z forum, przyjade i przymierze w miescie. Od strony technicznej nie mam zadnej wiedzy. Z gory serdecznie dziekuje za wypowiedzi, pozdrawiam :thumbsup:

edit: 85% miasto, asfalt, krawezniki, 15%-wypady nad wode itd. Zapomnialem dodac ze jak taki malolat bedzie uzywal takiego drogiego roweru za 3tys zl to mu nie ukradna go? Z tego co wiem nie ma zadnych blokad do rowerow ktore w 100% zabezpiecza przed kradzieza, nawet te po 200zl?

Napisano

Może jestem nudny, ale konsekwentnie zaproponuję rower z osprzętem który w 100% sprosta Twoim oczekiwaniom, a do tego ma amortyzator powietrzny bardzo porządny jak na ten przedział cenowy, i jest to coś co odczujesz w czasie jazdy, można go ustawić dokładnie pod wagę bikera, do tego ma działające regulacje, rama ma geometrię przystosowaną właśnie do takiego zastosowania o jakim piszesz :

http://www.velo.com.pl/rowery/?id=705

Napisano

"mozna go ustawic dokladnie pod wage bikera"-80kg, nic sie pod tym wzgledem nie zmieni.

technicznie-jezeli faktycznie ten rower taki jest jak piszesz to bardzo dobrze. Czy 13kg to normalna waga dla rowerow w takim przedziale cenowym? Opony 26. Nie lepsze sa wieksze?

wizualnie-bardzo mi sie podoba, wygladem przypomina mi troche rowery po 700zl z marketow. W kwestii widualne wedlug mego gustu nie ma startu do rowerow firmy merida np, no ale strona techniczna jest najwazniejsza. Wyglad to sprawa drugorzedna.

Przejrzalem troche allegro, oraz forum, jakie macie zdanie na temat takze tych rowerow.

http://rove.pl/rowery-kolekcje/rowery-merida-2012/merida-fitness-2012/rower-merida-speeder-t2.html

oraz

http://sklep.twojamerida.pl/index.php?page=shop.product_details&product_id=30&flypage=flypage.tpl&pop=0&option=com_virtuemart&Itemid=1&vmcchk=1&Itemid=1

oraz

http://www.bikeatelier.pl/rowery/rowery-crossowe/rower-scott-sportster-25-2011-l

Ludzie pisali tez cos o firmie Kelys, podobno znakomita firma.

pozdrawiam

http://allegro.pl/cube-attention-gliwice-pirsport-dhl-free-i2332441377.html

Ludzie pisali tez cos o firmie Kelys, podobno znakomita firma.

Reasumujac, czy jest rower ktory bije konkurencje we wszystkich podzespolach do 3tys zl+/-. Potrzebuje tez odpowiedzi na pytania z 1 posta. Dzieki.

Napisano
czy jest rower ktory bije konkurencje we wszystkich podzespolach do 3tys zl+/-.

Polecam Wheelera Eagle 40 Model 2012 Allegro W czasopismie Magazyn Rowerowy nr 4/1012 wygrał z konkurencją w "MTB dla amatora", czyli test porównawczy hardtaili z przedziału cenowego 2699-3300.

Na forum było już pare tematów w którym ten rower został zaprezentowany.

Napisano

Radzę pogodzić ci się z faktem, że jesteś zupełnie normalnego wzrostu, ledwo odstajesz od średniej. Ja mając 185 jeżdżę z powodzeniem na 18" ramie i kołach 26" - o ile ramę 19" nie uważałbym za głupotę w swoim wypadku (choć nie potrzebuje jej koniecznie) to kół 29" do normalnej jazdy już sobie raczej nie wyobrażam. Pomijam fakt, że rower 29" na takiej - stosunkowo niedużej - ramie wygląda komicznie i pokracznie.

Napisano

Dziekuje za komentarze. Reasumujac najlepszym rozmiarem teorytycznie (dopoty dopoki) nie przysiade na rower jest rama 18 (na rame 20 jestem za niski wnioskuje?) oraz opony wielkosci 26. Moje pytania odnosnie wiekszych wzioly sie stad bo myslalem ze te rowery wielkosci 18 itp wygladaja jak z marketow dla 14 latkow.

Przyklad podany przez uzytkownika Seba84, wizualnie bardzo mi sie podoba. Przeczytalem opis podzespolow tego roweru. Zauwazylem ze wiele w nim jest czesci firmy shimano wiec raczej to gorna polka. Wizualnie bardzo mi sie podoba. Dostrzeglem rownierz ze ma 30 przezutek, hamulce posiada hydrauliczne tarczowe? Czy ten rower bije na glowe cala konkurencje do tej kwoty? Jakie sa jego slabe punkty (testy w gazetach moga byc sponsorowane, chcialbym miec pewnosc, ponadto wieczorem jak znajde czas poszukam jakis recenzji na forum). Czy jest lepszy od roweru polecanego przez uzytkownika Obes ? W skrocie moglby cos jeszcze mi napisac o czym powinienem wiedziec? pozdrawiam

Napisano

co do wielkości ramy to 18" może być ciut przy mała ale mogę się mylić... spróbuj przymierzyć się do 19" , myślę że powinna Ci podpasować...

Napisano

co do wielkości ramy to 18" może być ciut przy mała ale mogę się mylić... spróbuj przymierzyć się do 19" , myślę że powinna Ci podpasować...

Ten rower ma tylko 3 mozliwosci Wheeler Eagle 40 2012. 16/18/20 rozmiar wielkosci ramy... ? Jeszcze dodatkowe pytanie. Jak wyglada kwestia z bezpieczenstwem takiego roweru. Nie zapinac nawet do zapiecia za 400zl takiego roweru? Musi byc zamkniety wewnatrz, lub pod czyims okiem? Prosze jeszcze o dokladniejsza opinie na temat tego roweru. Te podzespoly nic mi nie mowia. Jakie ma slabe punkty a jakie genialne ten rower?

Napisano

aha faktycznie przy tej rozmiarówce to tylko 18".

A co do zapięcia do roweru... najlepiej nigdzie go nie zostawiaj to nie ukradną, ja osobiście jak idę na rower to IDĘ NA ROWER i nigdzie go nie zostawiam bo niby poco w końcu wyszedłem pojeździć....

Napisano

Napiszcie cos o tym osprzecie w tym rowerze. Wyczytalem ze trzeba oslonke na przezutki odrazu dokupic bo sa delikatne. Nic mi nie mowia nazwy tych czesci... ?

Kolor dostepny jedynie (bialy, czarny?)

Napisano

? Czy mozna do bialego roweru wheller dostac w cenie biale siadelko zamiast czarnego, oraz czy przykladowym sklepie rowerowym w warszawie mozna sie targowac ze sprzedawca jezeli na stronie cena widnieje 3199zl?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...