Skocz do zawartości

[Stery] Przekładanie sterów ze starej ramy

Igorch

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Mam taki problem, otóż pękła mi rama rozmontowałem odesłałem dali mi nową i problem pojawił sie po złożeniu, bo teraz koło przednie jest takjakby z boku roweru czyli patrząc na mostek z góry koło nie jest podnim tylko przesuniete z 5mm w lewo.

Koło jest dobrze zamocowane w amortyzatorze(równo), moje podejrzenie pada na stery lub krzywą ramę.

Pod pierwszy ogień wziąłbym stery(YST Corp CS587E), miały one przejechane 4100-4500 km jeżdżę XC, choć i zdarza się mocniej przycisnąć(skakanie) i zastanawiam sie czy te miski jak przełożyłem do tej ramy to nie zrobiły sie przypadkiem jajko i teraz moze być trochę obrócony i dlatego mi to koło przesuneło, luzu niema i kierownica dobrze chodzi, - moze spróbować obrócić miskę dolną?

Rama: Kellys Beast

Stery z wbijanymi miskami w środek ramy

Napisano

Pierwsze podejrzenie to pada na złe centrowanie - koło przesunięte o 5 mm w jedną stronę. Podłóż trzy takie same klocki pod rafkę i sprawdź z jednej i z drugiej strony ile brakuje ośce do powierzchni na której stoją klocki. Gdybyś miał krzywą ramę to amortyzator by się też nie układał w jednej linii z ramą.

Napisano

...albo załóż koło odwrotnie i sprawdź czy bicie będzie w drugą stronę.

Gdyby miski były jajowate to nie dałoby się skręcać więc ta opcja raczej odpada, jak już to rama może być krzywa.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...