Skocz do zawartości

[1300zł]Rower crossowy

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Od zawsze jeździłem góralami. Swojego obecnego posiadam od 6 lat i przejechałem nim jakieś 5000km ( w okresie letnim). Jeżdze na długie trasy do 100km i planuje więcej, a tak średnio 50km co dwa dni. Już rok temu miałem wrażenie, że mój obecny rower mnie ogranicza ( Hasa comp 1). I tak mnie teraz naszło na zmianę wiadomo nowy rower nowa motywacja. I tak czytając parametry różnych rowerów zdecydowałem się na rower crossowy. Lubię szybką jazdę ( ale szosówki nie chce bo kolega ma i stale wymienia dętki a po drugie nie pasuje do Polskich dróg)). Jeśli chodzi o treking to dobry na dalekie trasy ale pewnie trochę wolniejszy od crossa i bardziej obudowany. Stąd mój wybór.

Głównę atrybuty wymieniłem szybkość, dobry do dalekich tras, myślę, że na Polskim asfalcie sobie poradzi i na paru km polnych dróg.

Ja jestem w przedziale 1100-1300zł. Ale jak sam powoli patrzę to nie wiem czy nie odłożyć więcej i kupić jakiś ten mocny rowerek tylko ,że niestety po sezonie i strasznie mi szkoda by ten rower stał cały rok czekając na swój czas.

Oglądałem parę Krossów ale sprzetowo mnie nie powaliły : brak im kasety i mają zwykłe shimano. Z tematów Krossa obserowowałem Evado 1.0 2012 i patrzyłem też na starsze roczniki Evado 1,1 2011. I mi nie zależy na nowy typie ma to być dobry rower na lata czyli nawet do 10 lat he ;) Dlatego też patrzyłem na Krossy bo mam ich serwis w swoim mieście, więc nie planuje kupna internetowego.

Prosiłbym o jakieś porady konkretne modele, mój budrzet, sytuację i cele dla roweru znacie.

Niestety drugi raz muszę umieścić swój post bo wylądował w śmietniku a ja chciałem paru konkretnych opini wpier usłyszeć a dopiero go usunąć.

Dodam, że dzisiaj byłem w sklepie Gianta i wypatrzyłem jeden model- Giant ROAM 4 i do tego KROSS co wspominałem pewnie z tych Evado lepszy będzie 1,1 2011. Sam nie wiem czy są to rowery dobre na moje możliwości które napisałem wyżej, chyba, że polecicie mi coś innego w tych cenach 1300zł. Prosze o jakieś odp a nie śmietnik ;)

Zamieszczam jeszcze w tym temacie. Przepraszam administratora jeśli umieszczałem mój post w złej alejce forum poprostu jestem tu pierwszy raz.

Napisano

W cene 1100zł najlepszy rower z dobrymi opiniami to Kands maestro. Osprzęt dobry (chyba coś ogarniasz więc oblookaj) i amortyzator też , na dodatek ma blokadę skoku co może ci się przydać jeżeli dużo jeździsz po ulicach:

http://allegro.pl/cross-kands-maestro-28-shimano-hit-2012-i2358487563.html

W tej cenie nic lepszego nie znajdziesz, a na dodatek zostanie ci na jakieś akcesoria,

ewentualnie jeżeli myślisz o rozbudowie to popatrz na Unibika:

http://www.unibike.pl/flashgts.html

osprzęt dużo słabszy ale firma lepsza.

Pozdrawiam

Napisano

Osprzet tego Crossa Kand robi wrażenie ale firmę pierwszy raz słyszę ciekawe czy ma mocną ramę. A co powiesz o tych co widziałem Giant Roam 4 i Kross Evado1.0 2012 lub Evado1,1 2011. Te marki znam i salony mam u siebie w mieście. Dzisiał widziałem też ładny rowerek Cuba ale kurcze powyżej 2000zł. Ten model gianta kosztuje już 1550zł co jeszcze może bym coś wykrzesał.

Napisano

Fakt Kands to nie jest jakaś super firma ale bardzo chwalona na forum. Sam jeździłem jednym rowerem tej firmy i powiem ze wszystko ok.

Giant to Giant płacisz sporo za naklejkę. Ogólnie moim zdaniem tanie dobre crossy robi Unibike (firma dobra a na crossach się zna - sam jeżdżę zethosem z ich stajni). Salon na pewno masz w swoim mieście. Jeżeli dasz radę dobić do 1550 to w takim razie Crossfire ;)

http://www.unibike.pl/crossfiregts.html

Kross 1.1 2011 daje jeszcze rade (choć bez rewelacji) ale w 1.0 2012 lepiej się nie pchaj.

Ale podsumowując, najlepiej w cenie do 1300 wychodzi kands, a jeżeli masz wydać 1550zł to lepiej popatrz za unibikiem.

Napisano

Ten Unibike ciekawie wygląda i osprzet ma sporo lepszy od Gainta w tej cenie. Wiem jak to jest marka i cena. Ale Kand nic mi nie mówi nawet w google go mało jest do wyszperania. Unibike coś mi się obiło ale jak mówiłem użytkowałem dotej pory Górala Hasse comp 1 wcześniej też górale o ile kojarze Kross. Ten Unibike ciekawy do Wawy mam z 80km tam na pewno salon będzie może się przejadę tam go namierze bo jakoś w salonie mam zaufanie większe ;)

Z tym Krossem też tak myślałem, że ten ze starszego rocznika lepszy będzie. To na razie do wyboru mam dwa. Ktoś jeszcze coś poleci? i Raczej te 1500zł to w ostateczności mniejsza była by lepsza.

Napisano

Jeżeli masz aż 80km do warszawy to lepiej najpierw zadzwoń bo akurat crossfire dobrze im schodzi. Listę salonów masz na ich stronie, może znajdzie się gdzieś bliżej.

PS. jest nawet w słupnie z tego co widzę.

Napisano

No jest i w Słupnie teraz znalazłem jutro skocze obejrzeć go w realu. Mam dylemat. Ten Kands też ciekawy tyle, że przez allegro ale same w sobie cześci ma super ale Polska Marka sam nie wiem.

Jutro obejrze tego Unibike. A w najgorszym wypadku ten Kross. No sprzet shimano Alivo to już dobra pułka.

Napisano

Poleciłbym Kandsa bo ma osprzęt o 2 klasy wyżej i dużo lepszy amor, a ten kross to nie jest najgorszy. Słabo że ma wolnobieg, ja za taką cenę nie pchałbym się w to.

Napisano

Te oceny Kandsa są różne. Osprzet ma super to mi nikt nie musi mówić. Ale przez ostatnich 10 lat jeździłem góralem. I w tym głowny mój mankament tego typu rowery znam. Mam kolegę co ma szosuwkę lekko robi te 100km dętki sporadycznie przebija. I co ciekawsze w swoim góralu ani razu dętki nie musiałem wymieniać. A jak mówiłem potrzebuje roweru na długie trasy, góral nie jest szybki ale i szasówki aż tak mocnej nie potrzebuje dlatego uważałem ,ze cross będzie pośredni. Jeźdzę Polskim asfaltem trzeba to zaznaczyć ( dziury hehe) i trochę żwir. Jakbym był mieszczuchem i robił kułka wokół miasta ściezko to ciemno brałbym tego Kandsa. Ale ja potrzebuje roweru na lata i na długie trasy. Może lepiej postawić na takiego Krossa co wymieniałem wyżej. I pod te względy głownie patrzę. I z tąd moje pytanie bo nigdy nawet nie jechałem tego typu rowerem. Raz kolarzówką ale to inna bajka.

A i jak dzisiaj oglądałem Gianty to napotkałem Cube LTD CLS 2012 rowerek zrobił na mnie wielkie wrażenie ale kosztował 2000zł. Taki rower to bym kupił niestety dopiero zimą. A trochę mi szkoda tego sezonu, bo chęci mam spore. Albo kupie coś na początku czerwca albo zimą. I dalej czekam na odp do poprzedniego postu.

Napisano

Ja juz swoja opinie wyrazilem ale została usunięta. W ostatni czwartek zakupiłem Unibike Flasha za 1250zl i jestem po 60 km na nim. naprawdę od dawna nie mialem takiego napalu na rower. naprawdę polecam ktoś może powiedzieć ze 1250zl to slaby bo tani mi tam wystarcza a trasy pokonuje różne.

Napisano

Roam 4 oglądałem ale u mnie był w cenie powyżej 1500 zł.

Ja za 1300 zł. dostałem Meridę Crossway 40-v z 2010 r. Osprzętowo gorsza niż Kands ale mi bardziej leży niż np. Roam 4.

Jakiego rozmiaru szukasz? Na Allegro jest Schwinn w cenie 1199. Moim zdaniem to lepszy wybór niż wypasiony Kands.

Napisano

sgr polecał Kandsa sprzetowo naprawde jest wypasiony ale jakoś się boję jak ktoś tam pisał, że po 600km zaczoł lecieć. Rama Polskiej marki źle mi się kojarzy. Ogólnie Kands i Lazaro podobne półki. Rozmiar to planowałem dobrać w sklepie ( wzrost 173, waga92), ale już jestem w wieku studenckim więc nie rosnę wybiore jakiś większy. Dziś wybieram się do jeszcze jednego salonu rowerowego gdzie mają Unibaki. Także szukam do 1300zł. I w tej cenie dobry byłby rowerek z kasetą. Nigdy nie zwracałem uwagi na wolnobieg- kaseta bo w innych czasach się zyło ale podobno wolnobiegi szybciej się psują. Kupiłbym tego Krossa Evado1,1 2011 bo znam markę osprzęt ujdzie ale jest ten wolnobieg ciekawe czy w serwisie mógłbym się dogadać by mi przerobili na kasetę jak sądzicie? I obejrze te Unibaki jak mi sqr polecał. A Kands naprwdę nie wiem. A Giant Roam podobno płaci się tylko za markę.

Byłem w tym salonie z Unibakami. Unibaków nie mieli bo podobno ferelnie przyjmują reklamację i zerwali z nimi umowę za dobrze to o tej marce nie świadczy. Mieli za to sporo Author. Sprzedawca polecił mi HORIZON 2011 za jakieś 1250:

http://www.velo.com.pl/rowery/wyprzedaz/?id=462

Sprzedawca udzielił mi rady, że koniecznie powinienem mieć rower z kasetą ponieważ skoro robie do tych 100km to wolnobieg nie wyrobi na piastach.

Co sądzicie o tym Horizanie 2011- warto go brać? Kross ma wolnobieg to jest już lip[a podobno jak dla mnie. A ten Kands mało znany.

Napisano

Chyba się zdecyduje na tego Authora ale pewnie dopiero jakoś w czerwcu kupię. Jakiej wielkości ramę byście polecili. Mam 173cm i ważę 92 kg. Rozmiarek roweru?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...