Skocz do zawartości

[ok1200 zł] Rower MTB czy Cross

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam

Szukam roweru który wytrzyma obciążenie ok 120 kg 178 cm wzrostu ( ja + fotelik z dzieckiem). Rower będzie głównie używany do jazdy po ścieżkach rowerowych ulicy itp. Docelowo ok 100 km tygodniowo.

Moj wybór padł na Rower Drakar Cross 20-V 2012 Drakar Cross 20-V [] - 1259.00 zł : BikeAtelier.pl rower mam do kupienia na miejscu tak wiec mam możliwość przetestowania.

Jednak bardzo mnie korci zaryzykować i kupić Lazaro Integral (gwarancja nie do zrealizowania), ale boje się ze rama 19 cali może być za duza dla mnie.

Czy takie rowery wytrzymają trudy codziennego używania (dziury w drogach krawężniki i cieniutkie felgi) i może lepiej coś wybrać z MTB jest fajna promocja na Akrkusa Vip 6.0 (serwis mam na miejscu)

Mam już skończone 30 lat i nie wiem czy nie będzie dla mnie mecząca jazda rowerem MTB.

Napisano

Lazaro są dostępne aktualnie na allegro wypadają zdecydowanie lepiej w stosunku do tego roweru zaproponowanego przez Ciebie, możesz też poszukać z ofercie Kands'a. Rama 19' faktycznie będzie zapewne za duża ale w ofercie lazaro i kands'a powinny pojawić się także mniejsze ramy.

edit:

tu masz 17 np:

Allegro

Z drugiej strony przy crosach wybiera się większe rozmiary ram, niż w mtb, więc tak 19' wcale nie musi się okazać taka tragiczna

Napisano

Po co Ci do miasta MTB? Żeby tracić energię na szerokie opony i opory toczenia? Jeżeli nie masz zamiaru jeździć po lasach (w sensie po ściółce, nie po ścieżkach w lesie ;-) ) to bierz crossa, tym bardziej, że będziesz miał dodatkowe obciążenie w postaci fotelika z dzieckiem, po co utrudniać sobie wyborem MTB?

Jak do 1200zł to zobacz sobie Kands Maestro, od Lazaro różni się ładniejszą hydroformowaną ramą, widelcem NVX z blokadą skoku i piastami Shimano, lepszymi niż te JoyTech. Moją mini recenzję tego roweru znajdziesz w tym temacie http://www.forumrowerowe.org/topic/112533-1300-zlrower-mtb-kands/

PPP, bo nie mogłem już edytować posta a zapomniałem o najważniejszym. Co do ramy sam mam 178 cm wzrostu i mam ramę 19", sztyca wysunięta na lekko 20cm, jak nie więcej. Ten rozmiar będzie dla Ciebie OK, rama 17" będzie zbyt mała. Idź do dowolnego sklepu i przymierz się do roweru typu cross 19", będziesz miał jako takie pojęcie o gabarytach i zobaczysz, że 19 będzie dobra.

Napisano

piastami Shimano, lepszymi niż te JoyTech.

JoyTech to największy producent piast rowerowych na świecie, jasne, że w Lazaro nie są najwyższej półki, ale moim zrobiłem ponad 4 tys. km.

Ja ma 186 i mój lazaro 21' jest prawie za mały więc dla Ciebie 19 to w sam raz

Napisano

JoyTech to największy producent piast rowerowych na świecie, jasne, że w Lazaro nie są najwyższej półki, ale moim zrobiłem ponad 4 tys. km.

Ja ma 186 i mój lazaro 21' jest prawie za mały więc dla Ciebie 19 to w sam raz

Jutro jadę oglądnąć tego stratosa. Rower ma już niby kilka lat, ale był praktycznie nie urywany jak rozmiar będzie mi pasował to myślę ze za ok 650 zł uda mi się go kupić, a jak nie lazaro , bądź kands.

W przypadku kandsa mogę go kupić z odbiorem osobistym ,co mi bardziej pasuje.

Ps

ile taki sprzedawca może mieć prowizji z jednego sprzedanego roweru ?

• 3 tygodnie później...
Napisano

Dzis przywiozłem Kandsa Maestro, udało mi się go kupić jeszcze po starej cenie.

Jestem po pierwszej przejażdżce, rower jeździ 100 razy lepiej niż mój stary.

W poniedziałek muszę znaleźć jakiś sklep z art, metalowymi, gdzie kupie konkretny łańcuch, zona go obszyje i zapięcie będzie jak ta lala.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...