Skocz do zawartości

[29er do 6000 zł.] Pomoc w wyborze roweru.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,

chciałbym prosić Was o pomoc w wyborze 29er'a do 6000 zł., zależy mi na tym aby był zwrotny. Zupełnie nie znam się na geometrii ram, dlatego proszę o waszą opinię na temat tych modeli, chciałbym dowiedzieć się który z nich byłby najlepszym rozwiązaniem zarówno na maratony, jak i od czasu do czasu na wycieczki w góry. Dodam, że mam 187 cm wzrostu.

1.

http://rower.com.pl/-p-330082.html?zenid=323fq687r74hke1gcskas9k584&cPath=841_1066

link do geometrii:

http://zapodaj.net/558e6e5469e73.bmp.html

2.

http://www.salon-rowerowy.pl/rower-29-ghost-htx-29-actinum-7000-2012-transport-gratis-p-1691.html

3.

http://www.mbike-rowery.pl/1/90/177/Mtb-Race-MBIKE-RENEGADE-29er

4.

http://www.bike-center.pl/index.php?p6251,radon-zr-race-29er-7-0-white-black-glossy-red-2012

Oczywiścię w grę wchodzą również inne modele w tym przedziale cenowym, jeśli ktoś ma jakieś inne, ciekawe propozycje, chętnie się im przyjrzę.

Dziękuję za wszelkie opinie oraz pomoc.

Pozdrawiam.

Napisano

Cześć !

Kolega kupił orbea alma h50 29er rozmiar L -.> ma 190 cm wzrostu więc nie wiele więcej od Ciebie.

Czytał tesy ramy, zerknij sobie : Mini test ramy Orbea Alma Hydro 29 - team 29er - bo wielkość ma znaczenie

i sporo siedział na forach. Decyzja długo w nim dojrzewała :)

Dystrybutorem orbei w Polsce jest pol-sport z Częstochowy a orbeę w częstochowie ma nartyrowery.pl - pewnie mogliby Ci najszybciej ten rower wysłać. W cenie spokojnie się mieścisz i kupisz H50.

Koła Mavic-a, amortyzator Rock Shox - Orbea ma jeszcze możliwość doboru kilku komponentów - w tym również możesz zamówić zamiast sprężynowego rock shox xc recon-a silvera.

Drugą opcją byłaby merida big nine tfs xt-d tylko rama ma racingową geometrię. Jest złożona na recon silver z manetką na kierownicy.

Zobacz : nartyrowery.pl/lato/rower-merida-big-nine-tfs-xt-d-model-2012

Ponegocjuj cenę i ciesz się rowerem. Masz fajny budżet i w tej cenie można być wymagającym.

Merida i Orbea mają świetne ramy. To marki z wyższej półki.

Można jeszcze wziąćć pod uwagę Specialized Carve Experta : Specialized Bicycle Components : Carve Expert 29

Widzę, że nartyrowery.pl też mają Specialized - dla Ciebie to dobry sygnał bo możesz negocjować cenę i masz w tym sammy sklepie 3 modele do wyboru :)

Napisano

sid jest drogi w serwisowaniu a ma właściwości jezdne reby. Nie merzyłbym w najdroższy model Rock Shox - szkoda przepłacać :)

Na Reconie też można fajnie pośmigać, nie ma co prawda 2 niezależnych komór powietrznych ale można go ustawić pod siebie.

Napisano

Trudno wybierać z powietrza... Co do osprzętu to wygrywa Radon (sam jednego posiadam, ale 26")... Ale co z tego jak może Ci nie przypasować?

Szkoda trochę wydać 6 tysiów i potem żałować.

29ery to są na tyle świeże rzeczy, że mogą być zupełnie różne od siebie, geo też na pewno jest w nich różna.. Podstawa to jest przymierzyć się, ocenić jak się siedzi, jak się jeździ... Dobrać ramę na 29er też jest trudne...

Poszukaj po sklepach i jedź przymierzyć, żeby potem nie okazało się, że coś Ci nie pasuję. :)

Tomek

Napisano

Radon odpada bo nie ma już ram 20 cali i do końca roku nie będzie, informacja od producenta

Wysyłane z mojego XT910 za pomocą Tapatalk 2

Napisano

nikt tu nie wybiera z powietrza, rowery są podane i porównane.

29ery wcale nie są żadną nowością. Gary Fisher od kilku (najpierw linia Treka a od 2 lat "osobna" marka z tej samej fabryki) pięknych lat produkuje rowery na dużym kole tylko jeszcze nikt ich wtedy nie nazywał 29er tylko rower górski na dużym kole :)

W zeszłym roku Europa zakocha się w duzym kole i kilka czołowych firm poszerzyło o nie swoją ofertę.

W tym roku np. Mbike (który i tak jest świeżakiem na rynku), Merida (można znaleźć artykuły na internecie jak przygotowywali się do wporwadzenia 29erów), Cube, Kelly's czy Kross.

Przy tym wzroście z Orbei dobra będzie L -ka i tego jestem więcej niż pewny. Z Meridy można spokojnie wziąć na ramie 21".Nie wiem z jakiego miasta jest kolega i czy uda mu się przymierzyć do kilku modeli - nie czarujmy się - z wyższej półki.

Nie w każdym sklepie takie rowery są na wystawce ;)

Poza tym kupując przez internet prawo nas chroni - w ciągu 10 dni klient ma prawo odstąpić od umowy czyli kupujesz rower za 6 000 zł, przymierasz się w domu a jak Ci nie odpowiada to zwracasz go do sklepu a on ma obowiązek oddać Ci pieniądze w 14 dni.Jedyny koszt to wysyłka zwrotna roweru do sklepu.

Napisano

Mbika można chyba kupić tylko wysyłkowo, więc niestety przymierzyć nie można, rozmiar 19" na 99% będzie OK.a jeśli nie to odeślesz.

Z Meridy można spokojnie wziąć na ramie 21".

Mocno przegiąłeś, 19" to optymalny rozmiar z Meridy, tyle, że to nie będzie taki zwrotny rower.

Napisano

Mocno przegiąłeś, 19" to optymalny rozmiar z Meridy, tyle, że to nie będzie taki zwrotny rower.

na 187 cm można wziąć też na ramie 21", nie uważam, żeby to obyło przegięcie przy tym wzroście.

Do MBike nie mam zaufania - fajny osprzęt, super cena ale co do ram nie wiadomo kto je produkuje.

Moim zdaniem zwrotna będzie Orbea a geometria ramy nie będzie wymuszać sporotwego charakteru jazdy.

Orbea -> szanujący się producent, sprawdzona rama i przyzwoity osprzęt.

Napisano

Natomiast ja uważam, że jest to przegięcie, zwłaszcza jeśli rama 19" jest odpowiednia a zakładajacemu temat chodzi o zwrotny rower na kołach 29" ;)

Szanujący się producent robi ramy tam gdzie Mbike, więc nie wiem po co przepłacać za napis na ramie ...

Napisano

Natomiast ja uważam, że jest to przegięcie, zwłaszcza jeśli rama 19" jest odpowiednia a zakładajacemu temat chodzi o zwrotny rower na kołach 29" ;)

Szanujący się producent robi ramy tam gdzie Mbike, więc nie wiem po co przepłacać za napis na ramie ...

Nie wiem skąd masz informacje, że mbike zaopatruje się w te same ramy co merida.... Merida ma własną linię produkcyjną i nie robi im ram firma "z zewnątrz". Zwrotna będzie Orbea - nie chodzi tu tylko o samą wilekość ramy ale również o geometrię.

Na 187 cm brałbym 21" ale 19" tez będzie ok, przyyznaje Ci rację, że zwroteniejsza będzie 19tka. Zapomniałem o tym istotnym fakcie pisząc odpowiedź.

Orbea -> uznana marka, sprawdzone ramy i rower fajnie poskładany za rozsądne pieniądze.

Napisano

Ty napisałeś :

Orbea -> szanujący się producent, sprawdzona rama i przyzwoity osprzęt.

A ja :

Szanujący się producent robi ramy tam gdzie Mbike,

Więc nie wiem gdzie tu Merida ;)

Napisano

Przepraszam zakręciłem się.Odrywam się od pracy i odpisuję w miedzy czasie na forum bo mam świra na punkcie 29erów :-)

Dalej nie wiem skąd masz informacje, że mbike zaopatruje się te same ramy co orbea

Napisano

Fajna mapka, wszystko czarno na białym tylko trochę jej nie kumam. Flagi chyba oznaczają z jakich krajów jest marka ale mapa przedstawia terytorium Chin więc... wszyscy maja fabryki w Chinach ? :/ Orłem z geografii nie byłem ale mapka ewidentnie wygląda mi na Chiny...

Teraz chyba powstanie nowe określenie marek - te z chin i te "lepsze" z Chin a tak na poważnie kumpel śmiga na orbei i bardzo sobie chwali :)

Napisano

Przyznam, że na początku skłaniałem się ku kupnu MBike'a, który przy tej cenie oferuje dobrej klasy osprzęt. Nie spotkałem się jednak z żadnym testem/recenzją tego roweru, to w końcu stosunkowo nowa propozycja polskiego producenta. Mimo, praktycznie pełnej X.9, obawiam się natomiast o ramę, po której tak do końca nie wiem czego się spodziewać. Przy tak sporym wydatku chcę mieć pewność, że ta mnie nie zawiedzie.

Jeśli chodzi o Orbeę, to jak najbardziej ciekawa propozycja, jednak trochę odstrasza mnie amortyzator, do tej pory na 26 calach, jezdzilem na Rebie Race i trochę obawiam się przesiadki na XC/Recona. W cenie 5199/5999 zł, jak najbardziej dostaję w zamian ramę o ciekawej geometrii i dożywotniej gwarancji, ale nie chciałbym dodatkowo inwestować grubej gotówki w pozostały osprzęt. Pozostaje pytanie, czy 5199/5999 zł, warto zapłacić za ciekawą ramę i osprzęt, który w porównaniu do podanych przeze mnie modeli w podobnej cenie wypada dosyć nieciekawie?

Pozdrawiam.

Napisano
Orłem z geografii nie byłem ale mapka ewidentnie wygląda mi na Chiny...

Fakt orłem z geografii nie byłeś i nie jesteś, jeśli Twoja wiedza o rowerach jest taka sama to przykre ...

To jest mapa firm w USA wraz z opisami gdzie lokują/zlecają produkcję ...

Napisano

Przykre a raczej żałosne to jest Twoje zachowanie w stosunku do mnie. Może jak dorośniesz to nauczysz się kultury wobec innych

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...