Skocz do zawartości

[do 1500zł] Rower uniwersalny

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam!

Poszukuje rower w cenie do 1500zł. Najczęściej jeżdżę po mieście: chodnikach, alejach i generalnie terenie zabudowanym. Jednak chciałbym również żebym mógł nim wyjechać w trasę, czasem po lesie i małych pagurkach, czyli generalnie nic ekstremalnego. Chce żeby był w miare uniwersalny.

Zależałoby mi również na kupnie tego roweru w Poznaniu bądź jeśli nie będzie takiej możliwości, przez jakiś sprawdzony sklep internetowy. Niechciałbym mieć problemów z realizacją gwarancji, jeżeli przydażyłaby się jakaś usterka. Więc jeśli znacie jakieś dobre i sprawdzone sklepy to podajcie linki :)

Z góry dziękuje!

Napisano

Ogólnie to potrzebny ci rower crossowy , ewentualnie trekking. Ja mam dla ciebie takie propozycje:

1) Kands Maestro:

http://allegro.pl/kands-maestro-cross-alivio-2012-podkarpackie-i2323516751.html

Tani rower z dobrym osprzętem, polecany przez wielu użytkowników, niestety nie wiem jak z serwisem. Resztę kwoty mógłbyś wydać na jakieś akcesoria (zapięcie, bidon, kask czy coś takiego)

2)Unibike Viper 2011:

http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-unibike-viper-gts-2011.html

Niestety trzeba dołożyć 200zł ale sprzęt naprawdę dobrej klasy i firmy, (są testy na naszym forum). Nie powinno być problemu z serwisem a sprzęt pojeździ naprawdę długo.

3)Unibike Crossfire

http://www.unibike.pl/crossfiregts.html

Dobry rower dobra firma, osprzęt podobny do Kandsa. Z serwisem nie powinno być problemu a i sklep powinieneś gdzieś znaleźć w pobliżu żeby się przymierzyć.

Ogólnie jestem za Viperem ale wiem że czasem nie ma z czego dokładać do roweru a wiadomo że na samym rowerze się nie kończy trzeba mieć przynajmniej zapięcie.

Pozdrawiam

Napisano
Niestety trzeba dołożyć 200zł

200?

Do Kandsa to trzeba dołożyć 400-500 zł.

Kands ma za to pełne Alivio.

Sprawdź modele 2010 i 2011. W zależności od rozmiaru ramy można trafić coś z bardziej firmowych w cenie 1300-1400 zł.

Napisano

200?

Do Kandsa to trzeba dołożyć 400-500 zł.

Chyba chodziło Ci o Vipera :P z tego co widziałem na innych sklepach to trzebabyłoby do niego dołożyć 400-500zł ale akurat na tym sklepie co Sqr podał wystarczyłoby dopłacić 200zł

Wszystkie propozycje są bardzo ciekawe, ale zastanawiam się, skoro Kands i Unibike Crossfire są podobne osprzętem, to czy warto w takim razie dopłacać na Crossfire?

Viper wygląda fajnie, ale nie wiem czy troszkę nie za drogi :/ miałem zamiar przy 1500 się zatrzymać

Napisano

Też miałem podobny dylemat. Poszukałem, poszperałem, poczytałem...

Zdwcydowałem się na rower bardziej markowy, mimo, że początkowo rozważałem Kandsa.

Napisano

A co zaważyło na Twojej decyzji? coś znalazłeś na temat tego Kandsa, że nie chciałeś już go kupić?

Napisano

kiepsko wypada w stosunku do proponowanych wyżej

Dlaczego kiepsko? Właśnie przymierzam się do zakupu crossa (na rowerach się nie znam) i brałem pod uwagę właśnie Evado 2.0 lub Unibike Crossfire.

Ceny porównywalne. Sprzętowo nie wiem do końca, ale wydaje mi się, że nie ma aż takich różnic. Czy ktoś mógłby porównać te 2 rowerki? Nie chcę niepotrzebnie zaśmiecać forum nowym tematem. Mam 175 cm wzrostu i 70 kg wagi. Czy 19 będzie ok?

http://laks.pl/unibi...gts-p-2498.html

http://laks.pl/kross...o20-p-2077.html

W sklepie polecano mi także

http://laks.pl/unibike2012flashgts-p-2496.html

ale jakoś nie jestem do niego przekonany (chyba s łaby osprzęt).

Napisano

evado jest praktycznie cały oparty na turney'u, ma wolnobieg, crossfire w linku powyżej ma wyższej klasy osprzęt i ma kasetę

Napisano

A co zaważyło na Twojej decyzji? coś znalazłeś na temat tego Kandsa, że nie chciałeś już go kupić?

Jakoś do mnie nie przemawiał. Nie mówię, że jest zły ale producent nie odpowiadał na maile, nie mogłem znaleźć lokalnego dystrybutora ani namiaru na serwis.

Wheller 2010 jest niedostępny. 100-V z linku również.

2011 ma lepszy osprzęt od Meridy, widelec (chociaż wstawiają go nawet do 300-D czyyli do roweru za ponad 2500 a SR w Weleerze to też nie jest jakiś kosmos) jak i przerzutka z przodu.

Czy różnica w sprzęcie warta jest 270 zł. - nie mam pojęcia :)

Napisano

Puki co, ze wszystkich rowerów, Kands i Viper (niestety) odpadają. Byłem już o krok od kupienia Vipera ale okazało się, że została jedna sztuka roweru i w dodatku popsuta a na innych sklepach już tego roweru nie widziałem. Stwierdziłem, że jednak mogę więcej zainwestować w rower dlatego teraz wybieram coś do 1700zł. Z rozważanych na razie mam:

http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-wheeler-cross-6.3-m-2011.html#fragment-2

http://www.rowerzysta.pl/cross/rower-crossowy-merida-crossway-40-d-2011.html#fragment-2

http://www.unibike.pl/crossfiregts.html

Co o nich sądzicie? który polecicie? może macie jeszcze inne godny uwagi?

Napisano

Jeżeli Merida to wystarczy 40-V, za 40-D czyli za dyski nie ma co płacić. Ja mam 40-V i jestem zadowolony.

Wheeler jest na pełnym Alivio i ma 9 biegów z tyłu.

Unibike ma gorszy osprzęt z przodu i kasetę 8. biegową.

Ja kupiłem 40-V z 2011 za ~1300 zł. przy tej cenie ciagle bym ją wybrał. Gdybym jednak miał zapłacić 1500 zł. wziąłbym Unibike. Wheeler chyba byłby ostatnim z trójki.

Napisano

Miałem ten sam dylemat tyle, że mój fundusz dochodził do 1300zł. Zamówiłem Authora Horizana 2011. Też koledzy z forum polecali mi Kandsa ale nie kupiłem go z dwóch powodów. Pierwsza to nie znam wogóle tej marki, a sam przez ostatnie 10 lat jeździłem mało znaną marką. Tym razem kupiłem bardziej znany sporo widuje tych Authorów na codzień. A drugi powód, że są dostępne tylko w internecie a dokładniej allegro. Jeśli coś by się rower rypnoł to z reklamacją może być różnie. A jak kupisz w salonie to do nich poprostu jedziesz. Też rozpatrywałem bardzo poważnie Krossy bo to dobra marka patrzyłem na model Evado 1.0 lub Evado 1.2 ale koledzy z tych Evado polecicli już w najgorszym wypadku 1,2 ale zaznaczali, że ma wolnobieg- teraz rozumiem o co chodziło. Rower crossowy który będziesz mocno używał musi miec kasetę. Więc z tego powodu Krossom podziękowałem. Vipera nawet nie rozpatrywałem bo nie moja półka cenowa. A Unibaki nasłuchałem się o problemch w razie jakiś usterek podobno sa problemy z reklamacjami przynajmniej parę osób mi mówiło.Jakbym miał kasę tak do 2000zł kupiłbymj CUBE ale cóż pomarzyć ;). Odpowiedz sobie na podstawowe kwestie czy nastawiam się bardziej na znane marki czy zaryzykujesz na nieznaną. I przykładowo potrzebujesz crossa tylko po jeździe po mieście wtedy wolnobieg może być ale jeśli na dłuższe trasy to koniecznie kaseta. Tyle ci kolego mogę doradzić podobne słowa padały od kolegów z tego portalu. Napisz na co się zdecydowałeś. Ja swój zrecenzuje jak dostane i przejade minimum 300km ;)

Napisano

Ja też postawiłem na bardziej renomowaną markę a nie na osprzęt z wyższej półki. Przecież crossem nie jeździ się wyczynowo, więc czy potrzebuję pełne Alivio czy nawet Deore? Drugi kupiony rower, dla syna, był wzięty ze względu na pobliski serwis (bo z dbaniem o rowery przez dzieci jest różnie) Arkus VIP 6.0.

Napisano

Poza nalepką jest jeszcze kwestia serwisu, opinii o serwisie, komunikacji z klientem itp.

Na mój mail przed kilku tygodni Kands do dziś nie odpowiedział. Co ci z osprzętu z najwyższej półki jeżeli w przypadku kłopotu nim możesz zadzwonić do... Pana Boga!

Napisano

"Poza nalepką jest jeszcze kwestia serwisu, opinii o serwisie, komunikacji z klientem itp.

Na mój mail przed kilku tygodni Kands do dziś nie odpowiedział. Co ci z osprzętu z najwyższej półki jeżeli w przypadku kłopotu nim możesz zadzwonić do... Pana Boga! "

Dokładnie.

Ja tylko dodam, że dostałem już swojego czyli Author Horizan 2011. Przejechałem raptem 10km bo pogoda słaba ale sporo różnica jest jak wcześniej jeździłem na MTB. Boje się tylko jak często dętki bede musiał wymieniac bo naprawde są cienke oponki. Tak to na razie wrażenie na mnie zrobił ogromne. Wypowiem się w pełni jak przejade te 500km

Napisano

Przede wszystkim dzięki wszystkim za zainteresowanie tematem :)

Generalnie cały czas myślę jeszcze nad doborem roweru... Tak jak wcześniej mówiłem odrzuciłem Kandsa właśnie z powodu braku serwisu no i przede wszystkim w życiu nie słyszałem o tej marce.

Ostatnio jednak pojawił się inny dylemat... MTB czy Cross? kiedyś cały czas jeździłem na rowerze typu MTB i prawdę mówiąc nie przeszkadzało mi to. Pewnie jakbym przesiadł się na crossa to odczułbym różnice, gdyż najczęściej jeżdżę po chodnikach, lasach itp. Jednak zastanawiałem się jak taki rower sprawdziłby się w cięższych warunkach? chodzi mi głównie o wytrzymałość. niby takie rowery są uniwersalne, ale różne opinie czytałem na forach- jedni polecali drudzy odradzali.

O Unibike też trochę słyszałem, że serwis mają kiepski... mimo wszystko jakoś same rowery, z tego co słyszałem, mają dobre w swojej cenie. Może się ktoś wypowie kto ma Unibikea, albo konkretnie Crossfirea? :)

Merida crossway 40v z 2011 też jest całkiem fajna. Ale zastanawiam się czy do 1500-1600zł nie dostałbym czegoś osprzętowo lepszego? Jaki jest Author Horizon 2011 który podał venom7 w porównaniu do innych?

Napisano

Witam

A co sądzicie o rowerze ROMET Wagant 2.0 2011?

Dodam, że szukam dobrego roweru Trekkingowego do 1500zł. Chcę zamontować na nim fotelik dla dziecka i wybierać się na niezbyt dalekie wycieczki (ok 20 - 40km) + ewentualne dojazdy do pracy w pogodne dni (ok. 12km).

Czy Wagant jest dobrym wyborem, czy może za tą cenę znajdzie się coś innego godnego polecenia (wchodzą w grę tylko rowery NOWE).

Interesuje mnie sprzęt, z którym nie będzie ewentualnych problemów serwisowych w razie usterek.

Z góry dziękuję za pomoc.

A może lepiej kupić coś takiego: http://allegro.pl/kands-maestro-wypasiona-wersja-full-alivio-i2361912061.html i do tego dokupić osprzęt: błotniki, lampki i bagażnik. Tylko ile wyniesie komplet dodatków dobrych, który wymianiłem? Czy zmieszczę się w 400zł?

Napisano

Wagant jest jak najbardziej poprawny. Z przodu Shi Acera ale nie zauważysz pewnie różnicy z Shi Alivio.

Wybierz 'wzrokowo' :)

Jeżeli rozważasz Kadsa to zerknij tez na Lazaro (to ten sam rower ;).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...