herrscher Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Witam. Dziś zakupiłem nowy rower, którego napęd był posmarowany dziwnym i bardzo lepkim smarem. Po krótkiej wycieczce łancuch był już cały w piasku i zgrzytał. Co proponujecie w tym wypadku? Szejkować w benzynie ekstrakcyjnej?
beskid Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Tak jest zawsze w przypadku nowych łańcuchów. Musisz się po prostu pozbyć tego fabrycznego smaru.
mklos1 Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Na fabrycznym smarze powinno się jeździć jak najdłużej się da, gdyż jest on nakładany w stosownym procesie technologicznym, którego nie da się powtórzyć w warunkach domowego serwisu.
buchar69 Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 puki nie szumi i nie jest suchy to hulaj! też uważam że trzeba tak z 400 -300 na fabrycznym smarze zrobic
PoleK Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 spotkałem sie z opinią że ten "smar" należy usunąć z lancucha po kupnie. ale co jest na pewno prawidlowe to NALEZY go oczyscic z zewnatrz z tego smaru, jak z kazdego z reszta... jak nie skrzypi itp, to po prostu wytrzyj go z zewnatrz i smigaj;)
herrscher Napisano 12 Maja 2012 Autor Napisano 12 Maja 2012 Przeczyściłem benzyną ekstrakcyjną na szmatce do sucha i nałozyłem trochę zwykłego oleju do łancucha Zobaczymy co z tego wyniknie.
Schwefel Napisano 12 Maja 2012 Napisano 12 Maja 2012 Z doświadczenia wiem, że ten fabryczny smar jest najlepszy ze wszystkich mi znanych. Starcza na bardzo długo i niespecjalnie się brudzi. Szkoda, że nie można go dostać w detalu.
nemo2009 Napisano 13 Maja 2012 Napisano 13 Maja 2012 Z doświadczenia wiem, że ten fabryczny smar jest najlepszy ze wszystkich mi znanych. Starcza na bardzo długo i niespecjalnie się brudzi. Dziś zakupiłem nowy rower, którego napęd był posmarowany dziwnym i bardzo lepkim smarem. W tym roku kupiłem łańcuch Srama i był on zabezpieczony właśnie takim lepkim smarem(niczym klej).Po jednym wypadzie łańcuch był tak mocno oblepiony piachem,że nie obyło się bez mycia w benzynie.
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.