Skocz do zawartości

[Kaseta]ocena zużycia

Gość morfis2

Rekomendowane odpowiedzi

Gość morfis2
Napisano

Cześć, moglibyście fachowym okiem ocenić stopień zużycia tej kasety? Czy przyjmie nowy łańcuch? Czy lepiej zmienić od razu również kasetę?

20120510222725.jpg

By morfis2 at 2012-05-10

20120510222735.jpg

By morfis2 at 2012-05-10

20120510222750.jpg

By morfis2 at 2012-05-10

Napisano

Zdjęcia trochę niewyraźne, ale trzy najmniejsze koronki są już dość mocno zajechane, przy czym najmniejsza będzie na 90% przeskakiwać z nowym łańcuchem.

Pozdrawiam

Napisano

Podczepiam się pod temat. Mam wolnobieg Shimano MF-HG50. Nie są już produkowane wolnobiegi z najmniejszą koronką z 11 zębami, a przejście na kasetę to dosyć spory koszt. Na starym łańcuchu biegi wchodziły mi bardzo dobrze, ale przejechałem na nim ze 3 tys. km i ostatnio pękło mi jedno ogniwo:

pekniete_ogniwo.jpg

Stary łańcuch skróciłem o jedno ogniwo i zrobiłem na nim jeszcze ze 100km, ale w końcu kupiłem nowy i teraz mi przeskakuje. Aktualnie wolnobieg prezentuje się tak:

mf-hg50.jpg

Jak widać 4 tryb jest najbardziej uszkodzony choć moim zdaniem nie wygląda tragicznie. No i teraz pojawia się pytanie co robić?

1. Mieć nadzieję, że nowy łańcuch w końcu dostosuje się do starego wolnobiegu.
  2. Zamontować stary łańcuch i jeździć ile się da, a potem zmienić na kasetę.
  3. Spiłować dolinki wolnobiegu, by lepiej sobie radził z nowym łańcuchem.

Co do pierwszego to nie wiem czy operacja powiedzie się całkowicie i jak długo to może trwać. Myślę, że jednak można ten czas skrócić, bo dzisiaj zauważyłem, że nowy łańcuch jest dłuższy od starego. Przykładając je do siebie widać, że stary jest rozciągnięty, a przesunięcie jest tak duże, że przy ok. 105 ogniwie, ogniwa znowu leżą równo siebie. Czyli stary łańcuch mając 105 ogniw ma równą długość co nowy mając 106. Nowy łańcuch ma jeszcze kilka ogniw dodatkowo więc jakby usunąć z niego ze 3 to wydaje mi się, że powinno być lepiej.

Druga opcja jest ryzykowna, bo łańcuch może zerwać mi się na trasie. Poza tym ta opcja prawdopodobnie wiąże się z najszybszym przejściem na kasetę.

Trzecia opcja to dosyć spora ingerencja w wolnobieg, która może szybko wymagać zmiany napędu.

A może jest i czwarta opcja, czyli wymiana koronek? Może mógłbym kupić jakiś inny wolnobieg i poprzekładać z niego 3, 4 i 5? Tylko nie wiem, czy mają one taki sam typ mocowania, taki sam rozmiar wewnętrzny.

Co radzicie?

Napisano

Aby rozwiązać problem najtaniej, spróbuj skrócić łańcuch, który masz o jedno ogniwo. Nie powinien być przez to za krótki, skoro i tak jest wyciągnięty o długość mniej więcej jednego ogniwa.

Pozdrawiam

Gość morfis2
Napisano

20120511121155cyplm.jpg

Wrzucam jeszcze foto dwóch najmniejszych koronek.

A jak najprościej sprawdzę na jaką długość przyciąć nowy łańcuch? Stary ma 108 ogniw (mocno rozciągnięty), nowy ma 114.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...