najtro Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Cześć. Mam taki problem, że na kasecie ósemce przeskakuje mi łańcuch na 7 i 8 biegu kiedy mocno naciskam pa pedały. Nie dzieje się to raz po raz tylko co kilka przekręceń korbą. Jeśli jadę np. no lekkim zboczu i pedałuję ze średnim naciskiem na 3x8 to jest ok, ale jak już jadę do góry i jest spory nacisk to przeskakuje. Może mieć na to wpływ lekko sztachnięta rama? Koło zachodzi troszkę do lewej strony (jakieś 3-4 mm). Trochę dziwna sprawa, bo pozostałe zębatki są ok.
Froop Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 prawdopodobnie zużyta kaseta, jeździłeś najczęściej właśnie na tych biegach i się zużyły
kamasiema1 Napisano 8 Maja 2012 Napisano 8 Maja 2012 Miałem ten sam problem . Osobiście wymieniłem kasetę oraz łańcuch . Najprawdopodobniej kaseta zjechana ile już ją masz ?? . Możesz spróbować wymiany zębatek na nowe , ale nie wiem czy to zda egzamin .Niektórym już łańcuch nie strzela a innym jeszcze bardziej . Poza tym kaseta to nie jest drogi koszt kupna .
najtro Napisano 9 Maja 2012 Autor Napisano 9 Maja 2012 Działo się tak już na początku. Kaseta to Shimano (kosztowała stówe, ale to było 2 lata temu) i na zębatkach jest oznaczenie (an ao 23T DH) Tylko, że nie zmieniałem łańcucha. Dziwna sprawa bo ząbki są w dobrym stanie. Możliwe, że łańcuch jest dziadowski ?
Froop Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 też całkiem możliwe że się już rozciągnął, to jedynie pozostaje Ci kupić łańcuch, gdy się przyjmie to twoje szczęście a gdy będzie przeskakiwał to już konieczna jest wymiana kasety
najtro Napisano 9 Maja 2012 Autor Napisano 9 Maja 2012 Zakupię na dniach łańcuch i zobaczę z jakim skutkiem będzie się jeździło
Humanista Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 Zakupię na dniach łańcuch i zobaczę z jakim skutkiem będzie się jeździło Ja miałem ostatnio podobny problem, przeskakiwanie łańcucha na 6 zębatce przy silniejszych ruchach (spod świateł etc). Wyczyściłem łańcuch, jak to robię co ok. 200 km i przejechałem już 100 km i cisza, problem zniknął Łańcuch z kasetą przepracował już z 1500km, więc też nienowy, ale mierzyłem miarką i jeszcze jest ok.
Froop Napisano 9 Maja 2012 Napisano 9 Maja 2012 benzyna ekstrakcyjna, ropa. łańcuch osobiście czyszczę sposobem "shake" rozpinam spinkę wkładam łańcuch do słoika a w słoiku nalane jest jak wyżej i szejkuję, wylewam i powtarzam. A kasetę i korbę za pomocą pędzelka jest w miare ok
Mod Team Puklus Napisano 10 Maja 2012 Mod Team Napisano 10 Maja 2012 Nie masz przypadkiem zastanego/zapieczonego ogniwa ? jak zebatki sa zużyte to przy każdym mocnym depnięciu przeskoczy, jak jest wadliwe ogniwo to tylko wtedy kiedy ono dojdzie do kasety i tez tylko na najmniejszych zębach bo na większych siłą sie rozkłąda na więcej zębów.
najtro Napisano 10 Maja 2012 Autor Napisano 10 Maja 2012 Możliwe. Sprawdzę to dziś wieczorem czy czasem któreś nie jest zapieczone. Będę go próbował jakoś umyć, przeczyścić i napisze jakie będą efekty
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.