amidar Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 Witam. Zastanawiam się jaka jest możliwość wymiany pojedynczych koronek w kasecie Shimano SLX 11-28. Wstępnie szukałem na necie ale nie widze sklepu który by się czymś takim zajmował. Z regóły zajeżdżam koronki 13T i 14T. Poniżej oznaczenia poszczególnych koronek wg. Shimano: 11T - symbol: Y-1ZX 1144N 12T - symbol: Y-1ZX 1244N 13T - symbol: Y-10R 1300N 14T - symbol: Y-10R 1400N 16T i 18T - symbol: Y-1ZW98030 (połączone razem) 21T, 24T, 28T - symbol: Y-1ZW98050 (połączone na wspólnym pałaku) Pytanie wiąże się z tym, że w zasadzie na dniach będę zmieniał łańcuch, a na 99% koronki 13T i 14T nadają się do wymiany.
M333 Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 Pytaj w Cykloturze. Jeżeli mają to może to być nieopłacalne. Dla porównania: 14T do hg50-9 to 28zł.
Mod Team michuuu Napisano 7 Maja 2012 Mod Team Napisano 7 Maja 2012 http://www.cyklotur.com/czesci-rowerowe/lancuchy-kasety-wolnobiegi/kasety-wolnobiegi/koronki-kaset.html Przy cenie nowej ok.160-170 zł wymiana tak jak piszesz 13 i 14 to wydatek ok. 50 zł, sądzę że jeszcze warto.
M333 Napisano 7 Maja 2012 Napisano 7 Maja 2012 Faktycznie. Nie spodziewałem się, że kaseta slx kosztuje _aż_ tyle. W takiej sytuacji rzeczywiście wymiana może mieć ekonomiczny sens.
amidar Napisano 7 Maja 2012 Autor Napisano 7 Maja 2012 Przeglądałem ofertę tego sklepu, ale potrzebnych koronet tam nie ma. Rozumiem, że pewnie trzeba uderzać bezpośrednie do sprzedawcy. Nie ma co prawda specjalnego związku z kasetą (no może pośrednio) Chodzi mi o smarowanie łańcucha. Spotkałem się z 2 skrajnymi opiniami odnoście jego smarowania (w zasadzie to z 3, ale jedną od razu odrzuciłem) Jako że jeżdżę po "wszystkim" tzn, szosa, teren, w tym błoto, piasek itd, zdarza się też jazda w deszczu (szczególnie ostatnio , to używam oleju Finish Line Cross Country (zielony). W zależności od warunków smaruję łańcuch co 100-300km (chyba, że jest tak źle , że wszystko muusi być myte po jednej "wycieczce"). Ale... ostatnio w jednym ze sklepów rowerowych sprzedawca prawie, że mnie zjadł jak powiedziałem mu, że używam takiego oleum. Twierdzi że łańcuch powinien być z grubsza suchy i jeżeli już to powinienem uzywać spray-u z zawarością teflonu. Jest niby jakieś wytłumaczenie, tym ,że do teflonu nie powinien przywierać brud i łańcuch powinien buyć bardziej czysty, ale ile jest w tym prawdy ?
Rekomendowane odpowiedzi
Zarchiwizowany
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.