Skocz do zawartości

[kaseta] Wymiana koronek w HG-80 11-28

amidar

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam.

Zastanawiam się jaka jest możliwość wymiany pojedynczych koronek w kasecie Shimano SLX 11-28. Wstępnie szukałem na necie ale nie widze sklepu który by się czymś takim zajmował. Z regóły zajeżdżam koronki 13T i 14T.

Poniżej oznaczenia poszczególnych koronek wg. Shimano:

11T - symbol: Y-1ZX 1144N

12T - symbol: Y-1ZX 1244N

13T - symbol: Y-10R 1300N

14T - symbol: Y-10R 1400N

16T i 18T - symbol: Y-1ZW98030 (połączone razem)

21T, 24T, 28T - symbol: Y-1ZW98050 (połączone na wspólnym pałaku)

Pytanie wiąże się z tym, że w zasadzie na dniach będę zmieniał łańcuch, a na 99% koronki 13T i 14T nadają się do wymiany.

Napisano

Pytaj w Cykloturze.

Jeżeli mają to może to być nieopłacalne. Dla porównania: 14T do hg50-9 to 28zł.

Napisano

Faktycznie. Nie spodziewałem się, że kaseta slx kosztuje _aż_ tyle. W takiej sytuacji rzeczywiście wymiana może mieć ekonomiczny sens.

Napisano

Przeglądałem ofertę tego sklepu, ale potrzebnych koronet tam nie ma. Rozumiem, że pewnie trzeba uderzać bezpośrednie do sprzedawcy.

Nie ma co prawda specjalnego związku z kasetą (no może pośrednio) ;)

Chodzi mi o smarowanie łańcucha.

Spotkałem się z 2 skrajnymi opiniami odnoście jego smarowania (w zasadzie to z 3, ale jedną od razu odrzuciłem)

Jako że jeżdżę po "wszystkim" tzn, szosa, teren, w tym błoto, piasek itd, zdarza się też jazda w deszczu (szczególnie ostatnio ;), to używam oleju Finish Line Cross Country (zielony). W zależności od warunków smaruję łańcuch co 100-300km (chyba, że jest tak źle , że wszystko muusi być myte po jednej "wycieczce").

Ale...

ostatnio w jednym ze sklepów rowerowych sprzedawca prawie, że mnie zjadł jak powiedziałem mu, że używam takiego oleum. Twierdzi że łańcuch powinien być z grubsza suchy i jeżeli już to powinienem uzywać spray-u z zawarością teflonu.

Jest niby jakieś wytłumaczenie, tym ,że do teflonu nie powinien przywierać brud i łańcuch powinien buyć bardziej czysty, ale ile jest w tym prawdy ?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...